Nyheter

– En trussel mot alle kristne

Selv om norske prester i Frankrike er forferdet over drapene i Nice, tror de ikke det vil påvirke det franske kirkelivet nevneverdig.

Tom Holta Heide bor i Frankrike og sjømannsprest i Paris, Magnus Hegland Ingvaldsen. Foto: Privat

Torsdag morgen ble tre personer drept i et knivangrep i en kirke i Nice. Myndighetene mistenker terror. Angrepsmannen skal ha ropet «Allahu Akbar», som betyr Gud er størst på arabisk, flere ganger under og etter angrepet. En rekke religiøse ledere har fordømt angrepet.

– Dette oppleves helt klart som en trussel mot alle kristne, sier teolog Tom Holta Heide.

Den norske teologen har bodd i Frankrike i 40 år. Selv om Heide holder til i en liten landsby to mil utenfor Lorient, nordvest i landet, går det brutale angrepet i kirken i Nice inn på ham.

– Det er urovekkende, og betyr vel at kristne er i samme situasjon som politifolk og soldater, som tidligere har vært den faste skyteskiven.

Bortsett fra da den 86 år gamle presten Jacques Hamel ble drept på bestialsk vis under en gudstjeneste i Normandie i 2016, har det ikke vært lignende hendelser inni kirker eller på tilfeldig troende, bemerker Heide. Nordmannen trekker frem at alle kirkene i Frankrike holdes åpne på dagtid, noe han ser på som veldig positivt.

– Jeg tviler på at de vil stenge dørene, men dette skaper en uro. Og det er jo det som er målet for slike terrorister.

Heide har selv låseansvaret for en kirke i landsbyen han bor i. Han forteller at dersom han hadde bodd i en større by og hatt ansvar for en større kirke, ville han vært urolig.

I kjølvannet av prestedrapet i 2016, ble det innført politiovervåkning av alle franske kirker. Også i kirken Heide har deler av ansvaret for. Det har det enn så lenge ikke kommet varsler om, men Christian Estrosi, ordføreren i Nice, har opplyst om at samtlige kirker i Nice er stengt eller bevoktet.

– Skremmende

Sjømannskirken har siden i formiddag jobbet sammen med den norske ambassaden og det lokale, norske konsulatet, for å kartlegge nordmenn i området der angrepet skjedde.

– Det er fryktelig og det er skremmende å høre at sånne ting skjer, det kommer jo rett etter den terroraksjonen på skole her i nærheten av Paris. Dette har gått hardt inn på mange. Vi vet ikke om noen som er direkte rammet nå, alle de vi kjenner der har det trygt nå, sier sjømannsprest i Paris Magnus Hegland Ingvaldsen.

Han forteller at de har et stort nettverk i Frankrike over lengre tid. Han forteller at de bruker Facebook-grupper med nordmenn og at de ringer familier som de vet oppholder seg i området.

Ingvaldsen betegner drapshandlingen skjedde inne i Notre-Dame-kirken i Nice som «svært brutal».

– Det sier noe om hvor betent situasjonen er akkurat nå, at de velger et symbolsted som en kirke er, sier han

Samtidig er de ikke selv redde for om at de er et mål, forteller Ingvaldsen.

– Vi føler oss ikke noe mer uttrygge på grunn av dette. Det var jo Notre-Dame i Nice, det er ikke en hvilken som helst kirke, slik som oss.

Men de siste års terrorhendelser i Frankrike har ført til en økt bevissthet i Sjømannskirken i Paris.

– Vi har både opplæring, kursing og beredskapsmøter med samarbeidspartnere og den norske ambassaden. Vi har en høy bevissthet med å bistå Nordmenn som er involvert, og hva vi gjør hvis vi selv blir involvert i en slik hendelse.

Et splittet land

Selv om Niels Grymer, pastor i Den dansk kirke i Sør-Frankrike, er forferdet, tror han ikke dette kommer til å ha stor innvirkning på det franske kirkelivet.

– Det vil kanskje føre til at noen er litt mer redde for å gå i kirken, men jeg tror ikke det får stor betydning. Dette er dessverre noe jeg tror franskmenn har blitt litt vant til.

– Jeg kommer ikke til å føle på noen frykt når jeg går inn i kirken i morgen.

Samtidig opplever den danske presten Frankrike som mer og mer splittet. Utover de dramatiske hendelsene i Nice i dag, forbereder folket seg på ny nedstengning av det franske samfunnet i morgen. Tirsdag var det 523 nye koronadødsfall i Frankrike.

– Det er en spesielt travel dag i dag. Fra og med i morgen er det mange butikker man ikke kan gå i, og mange ferierende er på vei hjem. Så det er mye å forholde seg til for folk i Frankrike for tiden.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen er journalist i Vårt Land, og jobber med et bredt stoffområde innen religion, etikk og politikk.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter