Nyheter

Kirken dropper nattverd, men opprettholder gudstjenestene

– Vi innstiller ikke, men omstiller oss og fortsetter å feire våre gudstjenester, sier Oslo-biskop Kari Veiteberg.

I Den norske kirke i Oslo har de tirsdag oppdatert sin smittevernveileder. Det skjer etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) mandag ettermiddag presenterte en rekke nye tiltak for å få kontroll over covid-19-smitten i Oslo.

For Oslo-kirken vil gudstjenestene forbli uberørte, da det ikke er kommet nye regler for arrangementer som tillater opp til 200 faste sitteplasser, påpekes det i kirkens smittevernveileder.

«Det gjelder hovedsakelig gudstjenester, andre kirkelige handlinger og konserter. Innendørs arrangementer på offentlig sted kan gjennomføres med inntil 200 personer, men da med fastmonterte plasser som sørger for én meters avstand mellom gudstjenestedeltakerne», skriver de.

– Det er viktig for oss å kommunisere at vi ikke innstiller, men omstiller oss, og vil fortsette å feire gudstjeneste, ha dåp og begravelse, sier Kari Veiteberg, biskop i Oslo.

Tenne lys på vegne av sørgende

Men enkelte endringer blir det. Et kritisk punkt er når deltakere forlater sine faste plasser, påpekes det i veilederen. Fra førstkommende søndag og fram til 6. desember vil derfor nattverden utgå under søndagsgudstjenestene, ifølge Veiteberg. I tillegg anmoder hun om at kirkekaffe avlyses. Også lystenning bør deltakerne unngå.

«For eksempel under allehelgensmesse foreslår vi at prest eller andre i tjeneste, tenner lys på vegne av sørgende og andre», heter det i veilederen.

Fraråder overnatting i kirken

Fra torsdag vil antall vil antall mulige deltakere på arrangementer innendørs uten fast seteplassering nedjusteres fra 50 til 20 personer, kunne Raymond Johansen opplyse på mandag. Det betyr at enkelte trosopplæringstiltak i kirken vil bli berørt. Mange menigheter arrangerer for eksempel Lys våken for 11-åringer natt til første søndag i advent.

– Vårt råd vil være ikke å ha overnatting i kirken denne gangen, sier Veiteberg.

Som Vårt Land har omtalt forbereder norske kirker seg på en annerledes julefeiring som følge av koronarestriksjoner.

– Det er viktig å huske på at vi nå strammer inn i november, slik at vi forhåpentligvis kan løsne litt opp i desember, sier Oslo-biskopen.

LES OGSÅ:

Her er de nye, nasjonale koronatiltakene

Det blir en annerledes jul i norske kirker. I Oslo domkirke har de nummerert setene

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter