Nyheter

Kadra Yusuf ble invitert av dialogforum, før de ombestemte seg – nå vil de ha henne tilbake igjen

Da Kadra Yusuf ble invitert til å delta på et seminar arrangert av Dialogforum Østfold skapte det uro internt i organisasjonen, som så trakk invitasjonen. Nå har de ombestemt seg igjen.

Samfunnsdebattant og NRK-journalist Kadra Yusuf ble invitert til å delta på et kvinneseminar arrangert av Dialogforum Østfold, en organisasjon som inkluderer både moskeer og kirker. Noen dager senere ble invitasjonen trukket tilbake.

Yusuf har gjennom mange vært en markant stemme i samfunnsdebatten, hvor hun har kjempet for likestilling og mot sosial kontroll og konservative muslimske krefter.

– Hvis det er så ille at en som meg kommer og deltar på arrangementene deres, hva er dialogarbeidet egentlig verdt da?

Det spørsmålet stilte Yusuf til Vårt Land mandag. Etter at Vårt Land var i kontakt med Dialogforum Østfold om saken mandag formiddag, ombestemte imidlertid forumet seg igjen.

Mandag ettermiddag hadde arrangørene flere møter, hvor de til slutt kom fram til at det var en uheldig avgjørelse å trekke invitasjonen.

«Da det ble uttrykt uro i forhold til at invitasjonen kunne skade noen av relasjonene vi arbeider med å bygge, trakk vi den tilbake. Dette var feil, og med dette ønsker vi å komme med en uforbeholden unnskyldning», skriver daglig leder Tariq Alsagoff i en pressemelding.

Yusuf: Dette handler om takhøyde

Yusuf er ikke imponert.

– Opptil flere ganger har jeg spurt hvorfor de trakk invitasjonen og hvordan samtalen rundt det var. Det har jeg ikke fått svar på. Jeg er et brukbart menneske, jeg er borger og en mamma, en arbeidstaker og venn. Og jeg har et annet syn på hellige tekster enn dem. Det må være godt nok til å komme inn døra, sier Yusuf, og fortsetter:

– De får dette til å handle om meg. Det handler ikke om meg. Det handler om takhøyden dialogforumet har. Det er den diskusjonen de bør ta. Ikke krisesamtale fordi mediene ringer, sier Yusuf.

Kommer med helt åpen invitasjon

Det var domprost i Fredrikstad, Kari Alvsvåg, som inviterte Yusuf til å delta på et kvinneseminaret. De ble enige om tidspunkt og honorar, men noen dager senere tok Alvsvåg kontakt igjen, og forklarte at de dessverre måtte trekke invitasjonen.

– Vi ønsker å kontakte Kadra igjen, med en helt åpen invitasjon om at hun kan komme og snakke om hva hun vil, sier Alvsvåg.

Hun mener det er positivt at de tar så rask lærdom av denne hendelsen.

– Vi vil være en dialogforening, vi vil bygge bro, og ikke polarisere, sier hun.

«Her glapp det»

– De inviterte meg for å komme med et «myndiggjørende bidrag» til kvinneseminaret. Hva var det som skjedde? Jeg har fortsatt ikke fått svar på hvorfor de trakk invitasjonen, sa Yusuf til Vårt Land mandag.

Hun skal ha fått vite at invitasjonen «skapte uro» i organisasjonen. Det stilte hun seg uforstående til.

– Det var jo et kvinneseminar. Jeg skjønner ikke at det ikke da skal være plass til likestilling og likeverd.

«Meningsbrytning og bredde i dialogarbeidet er sentrale premisser for oss, men her glapp det», skriver Alsagoff.

– Dialogarbeid går ikke alltid bare framover

– Jeg ønsket ikke å overkjøre mine samarbeidspartnere, som var urolige for dette. Som kvinnelig prest kjenner jeg selv noe til hvordan det kan være å ikke være ønsket. Men jeg vil også prøve å forstå hva andre tenker, at det er for tidlig, og at man trenger å være tryggere før man gjør et såpass modig grep, sa Alvsvåg til Vårt Land før avgjørelsen ble omgjort.

– Er det ikke en fare for at man alltid bare skyver det foran seg, og aldri kommer noen vei?

– Jo, det er det. Men jeg tror også at det å arbeide for et mangfoldig samfunn ofte er å gå litt fram og litt tilbake. Det er ikke bare en rett vei framover, svarer presten.

LES OGSÅ:

Kirkelig dialogsenter arrangerer kurs hvor man kan stille åpne spørsmål om islam

Teolog ønskjer nattverdsfellesskap mellom katolikkar og protestantar – vil ikkje utelukke muslimar kategorisk

Hevder dialog har erstattet misjon

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter