Nyheter

Noas advarer mot «fatale konsekvenser»

Asylfeltet er for alvorlig til at personer som i stor grad stemmer etter eget politisk ståsted skal avgjøre disse sakene, sier Noas.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sier Josef Moradis UNE-vedtak illustrerer at resultatet i en enkelt sak kan være avhengig av hvem som innkalles som nemndmedlemmer.

– Medlemmenes kunnskap om feltet, engasjement for temaet og politiske holdninger til innvandring varierer i betydelig grad. Det er derfor godt mulig at en søkers mulighet til å få beskyttelse kan være avhengig av om en er heldig eller uheldig med utvelgelsen av nemndmedlemmer, sier Andreas Furuseth, fungerende generalsekretær.

En slik utvelgelsespraksis er «svært betenkelig i saker hvor et uriktig vedtak i ytterste konsekvens kan ha fatale konsekvenser», understreker Furuseth.

LES OGSÅ: Innvandringskritiker bestemte at ateist ikke får asyl i Norge

HEF etterlyser rettssikkerhet

Human-Etisk Forbund (HEF), som tildelte Josef Moradi Humanistprisen for 2019, er sjokkert over nemndvedtaket.

– Vi protesterer mot den skjeve sammensetningen av nemnda. Det er selvsagt ikke diskvalifiserende i seg selv å ha bakgrunn fra Frp, men når to av tre medlemmer har nettopp det, går det fort på rettssikkerheten løs, sier kommunikasjonssjef Marit Øimoen.

Hun holder fram:

Man burde være diskvalifisert som nemndmedlem i UNE når man i så stor grad har markert seg som innvandringsmotstander som det Ellingsen har.

LES MER: Slik svarer de to Frp-politikerne i nemnda

Blir «politisk kamparena»

På Stortinget, som har vedtatt dagens utlendingslovgivning, er lederen i kommunalkomiteen helt klar:

– Denne saken viser hvor galt det kan gå når nemnda blir en politisk kamparena, sier Karin Andersen (SV).

Komitélederen mener utlendingsforvaltningen må endres ved at UNE erstattes med en utlendingsdomstol for å styrke rettssikkerheten.

Ønsker kvalifiserte vurderinger

Ønsket om en annen ankeinstans fremmes også av Noas:

– Klageinstansen i Danmark, Flygtningenævnet, har eksempelvis i sine nemnder medlemmer fra Advokatforeningen, Dansk Flygtningehjælp, utenriksdepartement og justisdepartement. Alle har relevant juridisk kompetanse eller kunnskap om flyktningers situasjon og landforhold i asylland. På denne måten får en mer kvalifiserte vurderinger av saker som er svært viktige og som ofte kan være svært komplekse, sier Furuseth.

• LES MER:

• Våre myndigheter nekter flyktninger å skifte tro

• UNE tar sitt oppdrag på største alvor

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter