Nyheter

Sjokk-gallup: Ropstad kan ryke i sør og gi KrF valgkrise

Kjell Ingolf Ropstad kan bli uten stortingsplass og bli ydmyket av Sp i kjernefylke. Lokal sjokk-gallup varsler nasjonal valgknipe for KrF.

I avisen Fædrelandsvennens Agder-gallup rapper nemlig Sp mandatet som ble ansett som garantert sikkert for Ropstad dersom KrF skulle ryke under sperregrensen.

Tallene viser dessuten at de to konkurrerende mikropartiene Sentrum og Partiet De Kristne samlet stikker av med den prosenten stemmer som nettopp kunne berget mandatet til KrF.

– Dette skal ikke bli resultatet neste år, sier fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder KrF kontant.

• LES OGSÅ: Utøya fikk nordmenn til å velge friere begravelser

Ropstad skulle sikres – skrekk for sperregrensen

I Norstats nasjonale oktobermåling for Vårt Land ligger KrF med 3,4 prosent igjen under sperregrensen og ville bare fått to direktemandater på Stortinget. Foran et skrekkscenario under sperren har valgdistriktene Vest-Agder og Rogaland vært siste skanse for KrF.

Tidlig ble det derfor klart at Ropstad skulle bli listetopp også i Vest-Agder, i tillegg til hjemfylket Aust-Agder. KrF måtte gardere seg mot en situasjon der partilederen ikke fikk sete på Stortinget.

• LES OGSÅ: KrF synker under sperregrensen - men taper ikke velgere til Sentrum

«Sikker plass» ikke sikker – Bollestad alene på Tinget?

Men faren kan bli reell likevel. For KrF kan det nå handle om mer enn kamp mot sperregrensen og ekstra utjevningsmandater. Det kan også bli et valgdrama om å redde «sikre» mandater.

Skulle enkeltmålingen i Agder bli valgresultatet, ville KrFs plass i rikspolitikken endt med en stortingsgruppe bestående av en enslig Olaug Bollestad.

Valgforsker: Spår Sp som farlig konkurrent

I Fædrelandsvennens måling er det altså Senterpartiet som farer forbi og snapper sistemandatet fra KrF. KrF opplever ikke stort gallupfall, men Sp er altså blitt større. Også i andre av KrFs kjernefylker vokser Sp. I Rogaland – som forsyner KrF med et stort antall stemmer på riksplan – viser Stavanger Aftenblads målinger at Sp bykser frem. KrF faller godt under resultatet fra forrige valg.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning påpeker at nettopp i sørlige og vestlige strøk av landet kan et Sp i vekst bli en farligere konkurrent for KrF.

– Nasjonalt er trenden at Sp henter mye av veksten fra Ap. Men i disse landsdelene er Sp det partiet som ligger KrF nærmest. Man kan se for seg at «røde» deler av KrF søker seg mot Sp. Distriktsmandater kan ikke tas for gitt, kampen om et sistemandat kan gjerne gi uventede endringer, sier Bergh til Vårt Land.

Små konkurrenter kan sammen true

Partiet De Kristne og partiforsøket Sentrum får i gallupen 0,5 prosent hver og er slik ubetydelige konkurrenter for KrF i fylket. Men i sum kan de rappe viktige marginer – og kanskje spolere tingplass for KrFs leder.

– Et tankekors at de to minipartiene kan bidra til dette?

– KrF må snakke om seg selv og egen politikk. Ikke om andre, svarer fylkesleder Kvinlaug.

Dramaet om stortingsplass for Ropstad og andre KrF-profiler i sør har alt hatt flere akter: For å gi plass til Ropstad i Vest-Agder, trakk først parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan seg fra topplassen. Så ombestemte han seg – og var klar for andreplassen som lå åpen for vararepresentant Jorunn Gleditsch Lossius. Hun har hittil størst lokal oppslutning i duellen mot Grøvan før nominasjonsmøtet i november.

Sp i støtet – forrige gang med predikant på topp

Sp har ikke hatt noen stortingsrepresentant fra Agder siden 1993. Før forrige valg toppet Sp forøvrig listen i Vest-Agder med bedehusmannen og predikanten Ole Magne Omdal. I Aust-Agder, Ropstads hjemfylke, viser den lokale målingen dessuten så kraftig gallupfall at KrF er blitt mindre enn SV.

Kvinlaug erkjenner at det kan gå mot et valgdrama der det er jevnt mellom Sp og KrF.

– Målingen må vi ta på alvor, men den kan også virke mobiliserende på KrF. Organisasjonsmessig har vi dessuten aldri vært bedre rigget enn nå, sier han.

LES OGSÅ:

• Hør Vårt Lands podcast – «God Bless America»: Abortsaken splitter USA: Debatten er krakilsk

Berit Aalborg: Sp vipper blå velgere over

Klimapartier stamper - velgerne sender dem nedover

---

VALGTHRILLER

  • En enkeltmåling for de to valgdistriktene i Agder bærer bud om valgthriller i sør - ikke minst for KrF.
  • Respons Analyse har spurt 600 velgere for avisen Fædrelandsvennen. I Vest-Agder får Sp nå 13 prosents oppslutning. KrF lander på 12 prosent, men holder egentlig stillingen. 600 er spurt i gallupen.
  • I Stavanger Aftenbladets måling for Stavanger nylig faller KrF til lave 3,2 prosent. - og går over prosenten tilbake målt mot det begredelige kommunevalget i fjor. I det viktige KrF-fylket er partiet i tilbakegang.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter