Nyheter

Biden fikk siste ordet i mer sivilisert debatt

Med nye debattregler framsto Donald Trump mye bedre enn sist. Men han sløste bort en gylden mulighet på det aller siste spørsmålet i presidentdebatten.

Da spurte ordstyrer Kristen Welker fra NBC News om hva hver kandidat ville si under innsettelsestalen til de som ikke stemte på dem.

Det var det aller siste spørsmålet, 11 dager før valget, og de fikk ett minutt hver til å svare.

Joe Biden så rett inn i kameraet og sa at han ville sagt at han skal være president for alle, enten de stemte mot ham eller for ham og: – Jeg skal sørge for at du blir representert.

Trump gjorde ikke det, og snakket heller om hvordan «det blir en depresjon du ikke har sett maken til, dersom Biden blir valgt».

Dette var en mulighet for ham å nå ut til velgere som sitter på gjerdet. For de som er lei av hvordan det politiske klimaet i USA har ført til splittelse og polarisering, var det ikke noen trøstende eller samlende ord fra presidenten. Den muligheten tok han ikke.

Det var jo heller ikke forventet at Trump skulle gjøre det, han snakker sjelden på den måten. Men det hadde kanskje ikke vært så dumt, selv om uttalelser som «president for alle» fra Biden kan framstå som klisjepregede.

Her kan du lese om nattens debatt

Endret regler etter forrige debatt

Etter at forrige presidentdebatt endte i et kaos av avbrytelser, ble reglene endret. Denne gang ble mikrofonene avslått mens den andre hadde sine to minutter til å svare.

Det førte til at det faktisk ble en debatt, særlig i starten, hvor både Trump og Biden kunne fremføre sine resonnementer. Budskapet og de politiske skillelinjene mellom dem kom tydeligere fram.

Trumps oppførsel første gang førte til endringer som fikk ham til å fremstå bedre denne gang.

Hva man sier og hvordan man sier det

En annen slående utveksling kom da de ble spurt om barna som er skilt fra foreldrene sine på grensa til Mexico. I går kom det fram at USA ennå ikke har klart å finne foreldrene til 545 av barna. Trump-administrasjonen iverksatte i 2017 en omstridt praksis der flere tusen familier ble splittet etter ankomst i USA og foreldre deportert til Mexico og Mellom-Amerika.

I stedet for å umiddelbart uttrykke medfølelse, sa han at mange barn ble smuglet inn av gjenger, at det var Obama-administrasjonen som bygget burene som de senere brukte, og at barna blir behandlet bra.

Denne mangelen på å vise empati er ganske skremmende

– De fasilitetene er veldig rene, sa han.

Biden viste mye mer følelser da han sa barna ble skilt fra foreldrene. – Barna er alene, de har ingen steder å dra. Det er kriminelt.

Det er ikke gitt at nattens presidentdebatt vil flytte mange velgere. Hvem som var vinner og taper går etter politiske skillelinjer denne gangen også. Men aller mest pustet nok valgkampmedarbeiderene til begge lettet ut. Nå er debattene over, og det er 11 dager igjen til valget.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter