Nyheter

Skal demonstrere mot koronatiltak foran Stortinget

I flere land har tusener demonstrert mot strenge koronatiltak. Nå planlegges første demonstrasjon mot koronarestriksjoner i Norge.

A protester holds a banner that reads "Compulsory vaccination, not with us", as participants obey social distancing rules during a demonstration against COVID-19 measures implemented by the Austrian government in Vienna, Austria, Saturday, Aug. 29, 2020. (AP Photo/Ronald Zak)

Demonstrasjonen skal foregå søndag 25. oktober og blir arrangert av en gruppe på Facebook som går under navnet «Stop Lockdown: Full gjenåpning av Norge - NÅ», ifølge Faktisk.no. Gruppen har i dag over 8000 medlemmer.

Skeptisk til myndighetene

Budskapet er knyttet til smitteverntiltak som oppfattes som for inngripende sett opp mot statistikken over smittede og døde.

Arrangørene mener at styresmaktene driver et politisk spill, og at de fleste medier bidrar ved å viderebringe budskapet fra myndighetene, skriver Faktisk.no.

Mener pandemien er en bløff

Mannen bak demonstrasjonen hevder at pandemien er en bløff, at munnbind ikke virker og tror pandemien er en planlagt epidemi.

– Jeg mener, som mange andre, at tiltakene ikke står i samsvar med det som egentlig skjer. Det baserer jeg på tall. Tiltakene griper ganske dypt inn i privatlivet til folk. Ser man på ulempene fra tiltakene vil man enkelt se at det har vært for mye unødvendige tiltak, sier Nader Eide til Faktisk.no.

På demonstrasjonens Facebook-event står det at de venter 170 deltakere, men 360 personer har meldt sin interesse. I en dialog med Stortinget har arrangøren signalisert at han håper det kan komme over 1000 personer.

Vaksineskepsis på Facebook

Ifølge Faktisk deler medlemmer av gruppen mange reaksjoner på den kommende koronavaksinen. Dette fører til økt vaksineskepsis, mener forsker.

– Jo mer engasjert man er i et tema - jo vanskeligere er det å påvirke folk. Det er også slik at jo mer engasjert man er - jo mer vil man selv kommunisere om det. Vaksineskepsis eller vaksinevegring er noe man absolutt må ta på alvor, sier professor Ihlen ved Universitet i Oslo til Faktisk.no.

Forskeren mener man ikke bør avfeie motstemmer som konspirasjonsteorier, men en åpen diskusjon om tiltak og vaksiner er ifølge ham en del av demokratiet.

LES MER:

Økt vaksinemotstand bekymrer

Falske nyheter om virus

Størst vaksineskepsis i rike land

---

Fakta:

---

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter