Nyheter

Økt vaksinemotstand bekymrer

Helseeksperter frykter vaksineskepsisen vokser seg sterkere under koronapandemien. Bekymringsfullt, sier smitteekspert Preben Aavitsland: – Bare ved vaksinasjon kan vi bli kvitt koronatrusselen.

Heidi Munoz Gleisner og Tara Thornton ble nylig arrestert ­under en demonstrasjon i Sacramento, delstatshovedstaden i ­California. Kvinnene protesterte mot koronatiltakene, og krevde at guvernøren skulle åpne delstaten igjen. Men de var ikke kaféeiere eller frisører som har mistet kundene sine. De to er profilerte og høylydte vaksinemotstandere, og sto bak demonstrasjonen i Sacramento.

Det samme har skjedd i mange delstater i USA, og også i land som Tyskland og Østerrike, Polen og Ukraina: Vaskinemotstandere dukker opp i demonstrasjoner mot myndighetenes pandemitiltak for å få oppmerksomhet om sin sak.

Og de er «overalt» på nett. Selv sier Tara Thornton, til New York Times, at demonstrasjonene­ hun deltar i handler om en basal menneskerettighet:

– Det handler om frihet.

Overlege: – Rart og bekymringsfullt

Overlege og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland beskriver økende vaksine­skepsis slik:

– Det er både rart og bekymringsfullt.

Han er avdelingsdirektør på Folkehelseinstituttet og er en av landets fremste eksperter på smitte. Aavitsland sier det er rart fordi vi nettopp nå ser hvordan et virus kan herje med oss når vi ikke har en vaksine.

– Vi har jo tenkt at folk kan bli motstandere av en vaksine mot en sykdom som nesten er utryddet, som meslinger, røde hunder og polio, for da er sykdomsplagene usynlige. Men med koronasykdommen har vi konse­kvensene her og nå. Vi ser at sykdommen kan ta livet av folk sier han.

Han understreker at det er bekymringsfullt fordi det bare er vaksinasjon av en stor del av befolkningen som kan gjøre at vi blir kvitt koronatrusselen.

– Jeg håper ikke disse rabiate motstanderne klarer å lurer folk til å tro at det er en konspirasjon bak vaksineutviklingen, eller at folk skal tvangsvaksineres.

Desinformasjon spres på sosiale medier

I land etter land finner­ svært ulike politiske grupper sammen i felles front mot myndig­hetene. I USA har Tea Party-aktivister søkt sammen med væpnede militsgrupper, som igjen har blandet seg med motstandere av mobilnettet 5G og konspirasjonsteoretikere.

Selv står Heidi Munoz Gleisner og Tara Thornton bak grasrotorganisasjonen Freedom Angels Foundation, som kjemper innbitt mot obligatoriske vaksineprogram i California.

Antivaksineaktivister løfter­ fram to ting som fenger alle gruppene; personlig frihet og mistro til myndighetene. Budskapet faller i god jord hos de mange, særlig i USA, som krever­ at samfunnet gjenåpner.

Dette bekymrer helseeksperter og forskere, som ser hvor hardt vaksinemotstanderne jobber med å spre frykt om en vaksine, som ikke er ferdig utviklet.

Desinformasjonen spres i alle hovedsak på sosiale medier.

«Manipulerer»

Journalisten Kevin Roose har fulgt grupper med vaksinemotstandere i flere år, og mener de er mye mer ­organisert og sterkere strategisk enn man har trodd.

– De er erfarne mediemanipulatorer og kommuniserer ­effektivt. De har lang erfaring i å utnytte svakhetene til sosiale medier, skriver han.

Roose trekker særlig fram «Plandemic: The Hidden Agenda­ Behind COVID-19». Videoen er delt millioner av ganger på sosiale­ medier. Selv om den ble fjernet både av Youtube og Face­book, finner antivaksine-aktivister måter å løse det på og spre den videre, skriver Roose.

Sprer seg raskere

En studie som er publisert i magasinet ­Nature, har kartlagt diskusjoner om vaksiner på Facebook under meslingutbruddet i USA i 2019. De fant at antivaksine-gruppene­ var tre ganger så mange­ som provaksine-gruppene.

I tillegg viste det seg at selv om gruppene som er for vaksiner har flere følgere, så sprer antivaksine-­propagandaen seg raskere.

Forskerne mener det er fordi antivaksine-aktivistene ser på vaksinemotstand som en politisk kamp og bruker ulike argumenter for å nå forskjellige grupper. Derfor sprer de seg mye raskere.

Forskerne sier det foregår en kamp på sosiale medier, og at folkehelsemyndigheter «nesten kjemper på feil sted». De er ikke blant tvilerne, men snakker bare til hverandre.

– Grupper som er talsmenn for folkehelse sendte ut en ­beskjed: vaksiner er trygt og effektivt. Anti-vaksine-bevegelsen er mye mer variert, sier Rhys Leahy, en av forskerne bak undersøkelsen i Nature, til New York Times.

– Vi må forstå hvordan vaksine­skeptikerne snakker, og hvorfor det får folk til å lytte og dele med andre, sier Neil Johnson­, som ledet undersøkelsen­.

Flere er skeptiske

Vaksine­motstand er en av ti største helse­truslene globalt, konkluderte Verdens helseorganisasjon (WHO) i 2019. Selv om de aller fleste amerikanere sier de vil ta vaksinen mot korona når den kommer, er likevel eksperter bekymret. 15. april viste en ­meningsmåling utført av Oklahoma State University at en av fem var skeptiske til en koronavaksine.

Forskerne bak undersøkelsen er skremt av tallene. Matt Motta­, professor i statsvitenskap ved Oklahoma State University mener­ det handler om at de ganske­ små antivaksine-gruppene får mye oppmerksomhet.

– Tallet er alarmerende, sier han.

Dersom antivaksine-bevegelsen vokser under korona-krisen, så frykter man at man ikke oppnår flokkimmunitet når en vaksine mot Covid-19 en gang kommer.

En gallup nylig viser at 84 prosent av voksne amerikanere er enige i at det er viktig at barna deres blir vaksinert. i 2001 var tallet 94 prosent.

– Nordmenn fornuftige

Preben Aavitsland er overbevist om at folk flest i Norge er så fornuftige at de støtter arbeidet med å finne en vaksine og vil takke ja til tilbudet om vaksinasjon, når det kommer.

– For et tilbud blir det, ikke noe påbud. Vi har sett at vaksinasjonsmotstanderne har hatt ­begrenset innflytelse i Norge.

LES OGSÅ:

Betalt ut 365 millionar i vaksineerstatning

Millioner av mennesker mangler det viktigste mot korona: Såpe og vann

19 organisasjoner ber statsrådene: Ikke gjør klima til koronataper

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter