Flere av kvinnene beskylder mannlige hjelpearbeidere for enten å ha foreslått de, tvunget dem til å ha sex i bytte mot en jobb, eller sagt opp arbeidskontrakter når de nektet.
Anklagene kommer frem i en artikkel skrevet av The New Humanitarian og the Thomson Reuters Foundation fra slutten av september.
En rekke organisasjoner anklaget
30 kvinner rettet anklagelser mot blant annet Verdens Helseorganisasjon. Anklagelser er også rettet mot UNICEF, Oxfam, World Vision, ALIMA, og the International Organization for Migration.
Noen kvinner sa at overgrepene skal ha skjedd så sent som i mars i år. Minst to av kvinnene ble også gravid som et resultat av overgrepene.
Kortsiktige kontrakter
– Så mange kvinner ble berørt av dette. Jeg kan ikke komme på noen som ikke måtte tilby noe, sa en 44 år gammel kvinne, som fortalte at for å få jobb hadde hun sex med en mann som sa at han jobbet for verdens helseorganisasjon.
Kvinnene jobbet blant annet som kokker, rengjøringsarbeidere og lokalsamfunnsansatte. De hadde kortsiktige kontrakter, og tjente mellom 50 til 100 dollar i måneden, som er mer enn dobbelt av normal lønn.
Lege forgrep seg
En 25 år gammel renholder sa at hun jobbet for Verdens helseorganisasjon da en lege inviterte henne til huset sitt for å diskutere en kampanje. Ved ankomst tok han henne inn på soverommet sitt.
– Han lukket døren og fortalte meg: Vi må ha sex akkurat nå. Han begynte å ta av meg klærne mine. Jeg gikk tilbake, men han tvang seg mot meg og fortsatte å trekke av meg klærne. Jeg begynte å gråte og ba ham stoppe ... han stoppet ikke, så jeg åpnet døren og løp ut, forteller 25-åringen til The Humanitarian.
Arbeidskontrakten hennes ble ikke fornyet etter hendelsen.
Mange av kvinnene sier de aldri rapporterte om hendelsene av frykt for represalier eller for å miste jobben. Det skal også ha vært stor skam blant kvinnene.
Tar avstand
Wenche Fone, avdelingsdirektør ved avdeling for sivilt samfunn og privat sektor i Norad forteller at norske bistandsmyndigheter har nulltoleranse for seksuelle overgrep og misbruk.
– Vi stiller krav til våre partnere og har klare etiske retningslinjer, med spesifikke og strenge bestemmelser knyttet til seksuelle overgrep, seksuell utnyttelse og trakassering, sier Fone.
Om Norad-finansierte prosjekter er involvert i denne typen saker, så vil deres varslingsteam undersøke hvordan tilskuddsmottakere følger opp saken.Brudd på retningslinjene kan føre til at Norge holder tilbake sine utbetalinger og trekker sin støtte.
Skal etterforskes
FNs generalsekretær António Guterres ber om en fullstendig etterforskning etter han ble informert om anklagelsene. Fem av organisasjonene har lovet å starte etterforskning av beskyldningene.
De fleste organisasjonene svarer at de har mottatt få eller ingen påstander mot sine arbeidere i Kongo.
Verdens helseorganisasjon sier de blant annet har gjennomgått et fåtall rapporter, men nekter å si om overgrepene fant sted under Ebola-utbruddet øst i landet.
– Vi vil ikke tolerere slik oppførsel fra noen av våre ansatte, entreprenører eller partnere," sa Fadéla Chaib, en talskvinne for Verdens helseorganisasjon til The Humanitarian.
Verdens helseorganisasjon, Oxfam og de andre organisasjonene utrykker at de har egne retningslinjer for å forhindre og rapportere misbruk eller utnyttelse. Dette gjelder alt fra opplæring av ansatte til egne tipstelefoner. For noen av organisasjonene har det vært vanskelig å identifisere anklagelsene og kan derfor ikke svare for seg.
Ikke tillatt i Kongo
Helseminister i Kongo, Eteni Longondo sier at han ikke har mottatt rapporter om utnyttelse av hjelpearbeidere.
– Jeg ber enhver kvinne som blir bedt om denne typen seksuelle overgrep og utnyttelsestjenester å fordømme det, fordi det ikke er tillatt i Kongo. Hvis det er en helsearbeider som er involvert i denne saken, vil jeg personlig ta meg av den, sier han til The Humanitarian.
LES OGSÅ:
- Masseoppsigelser i Oxfam – en av verdens største bistandsorganisasjoner
- 14 av årets 20 verste kriser er i Afrika
- Britisk bistandsgigant anklages for å dekke over sex-skandale
---
Ebola-utbruddet i Kongo 2018-2020
- Kongo har til sammen hatt ti ebola-utbrudd. Det siste utbruddet ble i juni i år erklært over. Utbruddet som startet i 2018 fant sted i Nord-Kivu og var det nest største i verden. Utbruddet var spesielt utfordrende siden det fant sted i en aktiv konfliktsone. Totalt var det 3470 tilfeller, 2287 dødsfall og 1171 overlevende. Verdens helseorganisasjon og en rekke hjelpeorganisasjoner bistod i arbeidet.
---