Nyheter

Peter Gembäck ber om tilgivelse med ny bok

Den tidligere Knutby-pastoren bidro til å holde liv i en menighet preget av vold og tvang, og er selv dømt for mishandling. Han håper hans nye bok kan være et vitnesbyrd som forhindrer lignende hendelser i fremtiden.

Peter Gembäck åpner opp om tiden som pastor i Knutby Filadelfiamenighet i den nye boken Knutby innenfra, som han har skrevet sammen med Annika Sohlander.

Gembäck var mannen som holdt menigheten i Knutby sammen i tiden etter drapssaken i 2004. Han sluttet som pastor våren 2017. Menigheten er i dag nedlagt.

Den tidligere pastoren velger i dag å omtale seg selv som en sektleder heller enn en pastor. I boken forteller Gembäck sin versjon av alt som har hendt gjennom 20 år i menigheten, om lydighetskultur, psykisk terror, avstrafninger og en sekt som til slutt sprakk.

– Tanken min med denne boken er at et vitnesbyrd fra sånne som meg gjør at vi tar lærdom og kanskje forhindrer lignende hendelser i framtiden, sier Gembäck i et stort intervju med svenske Dagen.

Han mener det er viktig med åpenhet for å hindre andre sekter fra å vokse fram, og håper boken hans kan være et bidrag.

Syndebekjennelsen

I årene etter drapssaken i 2004 forsvarte Gembäck menig­heten i Knutby, og benektet gjentatte påstander om at Åsa Waldau ble sett på som «Kristi brud». Etter at han sluttet i menigheten innrømmet han at dette var løgn, og at Kristi brud-læren sto sterkt.

Pastoren gjorde da en helomvending, og ba politiet etterforske om han hadde gjort noe galt. I 2020 ble han og to andre kjent skyldig i å ha mishandlet flere i menigheten. Gembäck ble dømt til betinget fengsel og 80 dagsbøter.

Gjennom boken og medieopptredener ber han nå om tilgivelse.

– Det finnes noe veldig sterkt i syndebekjennelsen. For meg blir det litt som et offentlig skriftemål å reise rundt til alle medieredaksjoner for å fortelle og be om tilgivelse for det jeg har gjort, sier Gembäck til svenske Dagen.

Han er imidlertid klar på at han har sonet sin straff for lovbruddene han har begått, og at han i dag står med rak rygg.

LES OGSÅ: Joel Hallford: Derfor er Knutby-saken så forvirrende for oss pinsevenner

Tenkte på å ta sitt eget liv

Det føles tungt for den tidligere pastoren at han har satset 20 år av sine liv «på skit». I boken forteller Gembäck om tunge stunder, og at han hadde et tilfelle av selvmordstanker en lørdagskveld tilbake i 2014, hvor han på alvor vurderte å ta sitt eget liv.

Dagen etter gikk han i kirken og holdt søndagsgudstjeneste.

– Det var ikke bare jeg, dessverre. Det var mange som var i den her situasjonen. Min tolkning da var at det var djevelens brennende piler som ble skutt mot meg. Siden vant jeg striden når jeg dagen etterpå gikk ut og proklamerte Guds sannheter, sier Gembäck i Dagen-intervjuet.

LES OGSÅ:

Knutbypastorene skjelte ut svenske Dagen for kritiske artikler om menigheten. Så kom unnskyldningen

16 år med sjelesorg i Knutby

Flere Knutby-pastorer dømt for vold

---

Knutby-saken:

  • 10. januar 2004 ble Alexandra Fossmo (23) funnet drept i sitt hjem i Knutby. Kort før var Daniel Linde (23) blitt funnet skutt og alvorlig såret i nabohuset.
  • Alexandra Fossmo var gift med pastor Helge Fossmo i Knutby Filadelfiamenighet, der alle involverte i saken var medlemmer.
  • Dagen etter ble Sara Svensson (27) pågrepet og siktet for drapet og drapsforsøket. Hun var tidligere barnepike hos familien Fossmo, men måtte forlate menigheten etter å ha overfalt Alexandra Fossmo i november 2003. Svensson erkjente drapet og drapsforsøket.
  • 28. januar ble norskættede Helge Fossmo (33) pågrepet og siktet for drap og drapsforsøk.
  • 30. juli 2004 ble Fossmo dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap og drapsforsøk. Svensson ble dømt til tvungent psykisk helsevern. Fossmo ble frifunnet for tiltalen om drap på sin første kone Helene, som ble funnet død i badekaret i parets hjem i 1999.
  • 4. desember 2019 besluttet Örebro tingrett at Fossmos livstidsdom kan omgjøres til 26 års fengsel. Det innebærer at han kan løslates på prøve i april 2021.
  • 13. mars 2020 ble Åsa Waldau, kjent som Kristi brud, og to andre tidligere pastorer i Knutby-menigheten i Sverige, er kjent skyldige i å ha mishandlet flere i menigheten. Peter Gembäck ble dømt til betinget fengsel og 80 dagsbøter for mishandling og unødig tvang.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter