Nyheter

Ut mot Trump: – Dette må ta slutt

Gretchen Whitmer skulle bortføres av ekstreme militsgrupper. Donald Trumps støttespillere ropte «Lock her up» på valgmøte.

President Donald Trump reacts after speaking during a campaign rally at Southern Wisconsin Regional Airport, Saturday, Oct. 17, 2020, in Janesville, Wis. (AP Photo/Alex Brandon)

Det var under et valgmøte i Michigan lørdag at Donald Trump kritiserte koronarestriksjonene i delstaten.

– Dere må få guvernøren deres til å åpne opp staten. Og få skolene åpne igjen, sa han, mens publikum jublet.

Så svarte de med å rope taktfast: «Lock her up. Lock her up».

Trump smiler og sier «bur dem inne, alle sammen». Publikum fortsetter å rope «bur henne inne».

– Farlig retorikk

Reaksjonene har vært sterke, og guvernøren Gretchen Whitmer er rasende og sier Donald Trumps retorikk bidro til at hun ble planlagt bortført:

– Dette er akkurat den type retorikk som har satt meg, familien min, og andre tjenestepersoner i fare mens vi forsøker å redde livene til våre medborgere. Dette må ta slutt, tvitret Whitmer.

13 menn, blant dem medlemmer av to høyreekstreme militsgrupper, ble forrige uke pågrepet og siktet for å ha planlagt å bortføre guvernøren og utløse en borgerkrig.

Etter det ble kjent, anklaget Whitmer Trump for å oppmuntre tilhengere av hvit overmakt og høyreekstreme militser.

Det reagerte presidenten på.

– Mitt justisdepartement og føderale politifolk kunngjorde i dag at de har avverget et farlig plott mot Michigans guvernør. I stedet for å si takk, kaller hun meg en hvit makt-støttespiller, skrev han på Twitter da.

– Hatretorikken øker

Også Whitmers sosiale medier-ansvarlig reagerte på Trump-tilhengerne som rom ropte «Bur henne inne». på folkemøtet i helga.

– Jeg ser alt som er sagt og skrevet om henne på nett. Hver eneste gang presidenten gjør noe sånt som dette på et folkemøtet, så eskalerer den voldelige retorikken mot henne øyeblikkelig. Det må bare ta slutt.

Tidligere denne måneden ble 13 menn er pågrepet i Michigan, siktet for planer om å bortføre delstatens liberale guvernør og utløse en borgerkrig.

Seks menn er siktet for å ha inngått en sammensvergelse om å bortføre Michigan-guvernør Gretchen Whitmer fra Demokratene.

Skulle bortføre guvernøren og starte borgerkrig

Sju andre menn er siktet for planer om å angripe politiet og delstatsforsamlingen. De sju er enten medlemmer av eller tilknyttet Wolverine Watchmen, en av flere militser som opererer i delstaten.

En uke senere ble det klart at militsgruppene også diskuterte bortføring av Virginias guvernør på et møte i Ohio i juni.FBI-agent Richard Trask vitnet i en rettslig høring i Michigan, hvor han forklarte at en rekke medlemmer fra ulike regjeringsfiendtlige grupper fra flere ulike stater deltok på planleggingsmøtet.

– De diskuterte andre mulige mål, å bortføre en sittende guvernør, spesielt knyttet til problemene med guvernørene i Michigan og Virginia basert på nedstengningstiltakene, sa Trask, som la til at de som deltok i planleggingsmøtet, var misfornøyde med hvordan disse guvernørene hadde håndtert koronapandemien.

Det er ikke første gang Trump og Whitmer er i tottene på hverandre. Trump har kritisert Whitmer mange ganger, og kalt henne «lockdown queen». I april tvitret presidenten «frigi Michigan» - i store bokstaver. Det ble tolket , så sent som fredag av Joe Biden – som et hundefløyte-signal til de hvite ekstremistene.

President Donald Trump reacts after speaking during a campaign rally at Southern Wisconsin Regional Airport, Saturday, Oct. 17, 2020, in Janesville, Wis. (AP Photo/Alex Brandon)

- Utsletter amerikanske verdier

Under helgas valgkamptaler advarte Trump om at demokratene forsøker å «utslette USAs historie og rense landet for amerikanske verdier.»
Trump sa videre at landets moderate velgere derfor har en «moralsk plikt» til å stemme på republikanerne.
Presidenten møter lørdag velgere i Michigan og Wisconsin, to delstater i Midtvesten som var sentrale i valgseieren hans i 2016.

Mindre pengebruk her
Trump-kampanjen har kuttet ned bruken av reklamepenger i Midtvesten, og rettet mer oppmerksomhet mot Florida, North Carolina, Arizona og Georgia, noe som kan tyde på at de forventer nederlag.
Myndighetene i både Michigan og Wisconsin, som begge har registrert nye smittetilfeller denne uka, har oppfordret folk til å holde trygg avstand og avlyse større arrangementer. 
Men på Trumps valgmøte sto tusenvis av støttespillere tett sammen, de fleste uten munnbind.

LES OGSÅ:

Snåsamannen: - Ble kalt fattiggutt og ble gjort narr av fordi jeg var kristen

•  Når regnskogen forsvinner, venter katastrofen

Var sterkt kritisk til religion. Så begynte Harald Eia på universitetet

---

Fakta:

---

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter