Nyheter

Liker du kallenavnet «Mobbe-Siv»?

Siv Jensen «tok en Trump» i talen sin for partiets landsmøte. Hun kopierte kallenavn-strategien hans ved å omtale sine motstandere som «Vingle-Jonas» og «Ulve-Audun».

Det siste året har det vært diskutert om vi er i ferd med å få en polarisering i det norske ordskiftet. De fleste mener at vi tross alt ikke er kommet på amerikansk nivå. Det er mange av oss glad for.

De færreste i Norge har hatt sansen for Donald Trumps stemplinger, kallenavn og merkelapper på sine motstandere som «Crooked Hillary», «Elisabeth Pocahontas», «Sleepy Joe» og «Cheatin Obama». Disse er bare noen av de mange kallenavnene Trump har gitt sine motstandere. Dette er tilnavn som har blitt hengende ved dem, særlig i sosiale medier. For Trumps tilhengere er disse kallenavnene underholdende. For de som blir omtalt er det definitivt svekkende av omdømme.

LES OGSÅ: Slik skaper Frp nytt press mot KrF - frir til kristne velgere

Kallenavn er mobbing

Fra skolegårder og arbeidsplasser vet vi at slike kallenavn blir oppfattet som mobbing og latterliggjøring.

Derfor er det sterkt beklagelig at en partileder i Norge nå begir seg ut på en slik praksis. I talen sin til Frps landsmøte lørdag gikk Siv Jensen hardt ut mot Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum for hans samarbeid med venstresiden. Hun voktet seg vel for å gi Vedum selv et kallenavn. For hun vet at flere av hennes egne velgere har stor sans for Vedum. Det hun derimot gjorde var å gi alle hans samarbeidspartnere et slikt kallehavn. Hun gikk så langt at hun fikk kallenavnene gjengitt på storskjermen bak seg, for at alle skulle huske dem. De lyder slik: «Vingle-Jonas», «Bompenge-Lan», «Ulve-Audun» og «Kommunist-Bjørnar».

Må vi «tåle såpass»?

Flere mener vi bør tåle såpass. At dette er litt morsomt og nokså underholdende. De fleste av oss synes nok slike kallenavn er treffende når de rammer dem vi er uenige med.

Men dersom vi tenker litt lenger, forstår de fleste av oss at slike kallenavn og slik latterliggjøring er dårlig nytt for vårt eget ordskifte. Men det som er aller mest alvorlig, er hva slike kallenavn bidrar med i samfunnet, på arbeidsplassene og ikke minst i skolegårdene.

De fleste barn og ungdom vil få dette med seg. Ikke fordi de ser på landsmøtetalen til Siv Jensen. Men fordi slike kallenavn vil bli omtalt og gjenbrukt rundt de tusen middagsbord. Når voksne autoriteter bruker slike kallenavn er en legitimering for barn og ungdom. Slik bidrar Siv Jensen til økt mobbing.

Når Jensen omtaler sine motstandere som «Vingle-Jonas» og «Ulve-Audun» vil fort ungdom kunne kalle sine klassekamerater for «Tjukke-Emma» og «Feminasi-Ida» og «Homo-Ole». Vi vil alle være enig i at dette rett og slett er mobbing.

«Mobbe-Siv»?

Jeg er sikker på at mange vil synes denne kommentaren er utrykk for en hårsår trend.

Men vi kan ikke ha lavere standarder for språkbruken til våre politikere enn vi har for vår egen ungdom. Derfor: Dette er ikke greit Siv Jensen. Du opptrer rett og slett som «Mobbe-Siv».

Jeg antar du ikke ønsker at dette tilnavnet skal henge ved deg. Dersom du er enig i det, bør du heller ikke bruke slike tilnavn på andre.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Berit Aalborg

Berit Aalborg

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter