Nyheter

Islamsk Råd Norge: – En slik handling er ikke tråd med islam, faktisk er den anti-islamsk

Norske muslimer reagerer med avsky og fordømmelse av terrorangrepet i Frankrike.

– Vi tar sterk avstand fra det grufulle drapet og terrorangrepet i Paris. Gjerningspersonens motiv, bakgrunn og tilregnlighet er foreløpig ikke ordentlig kartlagt, og vi vil derfor advare mot å trekke forhastede konklusjoner om at angrepet er såkalt islamistisk. En slik handling er ikke i tråd med islam, faktisk er den anti-islamsk. Vi må fortsette å stå sammen mot alle former for ekstremisme, sier Abdirahman Diriye, styreleder, Islamsk Råd Norge.

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte fredag kveld åstedet der en lærer på ungdomsskolenivå ble halshogget av en angriper tidligere dagen. Presidenten sier at drapet var et «islamistisk terrorangrep». Læreren hadde undervist om ytringsfrihet og vist fram Muhammed-karikaturer. Fransk politi har satt i gang en terroretterforskning etter drapet.

– En av våre landsmenn ble drept i dag fordi han underviste om ytringsfrihet, friheten til å tro eller ikke tro, sa Macron.

– Fiender av menneskeheten

I Norge tar muslimer kraftig avstand fra terrorangrepet.

«Forferdelig halshugging i Frankrike. Muslimer som begår slike handlinger i islams navn er ikke islams eller profetens forsvarere. De er fiender av menneskeheten, islam og islams profeter. Dette vet muslimer og handlingen har ikke gjenklang blant de muslimske massene i Europa», skriver samfunnsdebattanten og muslimen Mohammad Usman Rana på Twitter lørdag.

– Min umiddelbare reaksjon er at dette er helt grusomt. Dette angrepet, som er så bestialsk i utførelsen, er ekstra rystende, spesielt når det er gjort på en lærer som ikke har gjort noe annet enn å gjøre jobben sin. Dessverre er dette nok et angrep i en lang rekke terrorhandlinger som har funnet sted i Frankrike, sier Linda Noor, leder i Minotenk og som selv er muslim.

Også i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) fordømmer de angrepet.

– Angrepet er så bestialsk som det er mulig å tenke seg, sier generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i paraplyorganisasjonen som teller 15 medlemsorganisasjoner.

Samtidig legger hun til:

– Det er heldigvis langt fra Norge til det Frankrike vi får beskrevet ved denne bestialske handlingen. Likevel kan vi alle ta lærdom av det og øke vårt arbeid med tros- og livssynsdialog der parallellsamfunn ikke har gode kår, sier hun.

Ingrid Rosendorf Joys, leiar i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL)

Norge har en annen tilnærming til religion og livssyn enn i Frankrike, mener Ingrid Rosendorf Joys, leder for Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Foto: Erlend Berge

Enkeltpersoner må holdes ansvarlig

Joys mener Norge har valgt enn annen tilnærming til religion og livssyn enn i Frankrike. Den mener hun kan bidra til mindre grobunn for de ekstremistiske krefter.

– I Norge er vi opptatt av å bygge det livssynsåpne samfunn. Det er et samfunn der alle kan leve med sin religion eller livssyn innenfor storsamfunnets lover, inkludert menneskerettighetene, som vi alle er forpliktet på gjennom samfunnskontrakten, sier Joys.

– I STL bygger vi samhold i mangfold. Da trengs det kunnskap om religion, religionskritikk, dialog og diskusjon, sier hun.

STL påpeker at det er viktig å framholde at det ikke er storsamfunnet eller en bestemt gruppe som er ansvarlig for terrorhandlinger som begås, enten det gjelder 22. juli-terroren, angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum i fjor eller terrorangrepet i Frankrike.

– Terroristen har et for- og etternavn og må selv holdes ansvarlig. Det blir viktig å huske på også i denne situasjonen, sier Joys.

LES OGSÅ:

• Kongen om samlivsetikk: - Kirken har vært tilbakeholden

• Frp serverer KrF med ølkrav - møtes ved forhandlingsbordet

• God Bless America – Vårt Lands podcast: Katolske velgere

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter