Nyheter

Frps egen Sylvi

Sylvi Listhaug blir en stadig mer innflytelsesrik politiker internt i Frp. Hun både skaper politikk og fronter den. Hun er i ferd med å bli partiets suverene kronprinsesse.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Når Frp samles til sitt korona-landsmøte lørdag er det blitt stadig tydeligere at Sylvi Listhaug holder i svært mange tråder i partiet. Hun har alltid vært svært populær i den mer populistiske fløyen. Men nå er hun også den Frp-politikeren som holder i flest prosesser i partiet. Hun er både en som utvikler politikk og som fronter Frp mest utad, i tillegg til Siv Jensen.

Mektig på landsmøtet

Dersom vi ser på landsmøtet er Listhaug innstilt til den betrodde og mektige posisjonen som leder av partiets redaksjonskomité. Denne komiteen har stor innflytelse på hvilke politiske saker og standpunkt landmøtet til slutt gjør til sin dagsaktuelle politikk.

LES OGSÅ: Frp til kamp mot bistandsbudsjettet

Komiteen får inn en lang liste med forslag til uttalelser fra hele organisasjonen. Først kommer de med en innstilling der de foreslår både hvilke tema partiet skal uttale seg om. Deretter har den som oppgave å omarbeide uttalelsene før de legger det fram for landsmøtet til votering.

Selvsagt står landsmøtet fritt til å foreslå endringer. Men all erfaring viser at det ofte blir slik en redaksjonskomité på et landsmøte foreslår. Sylvi Listhaug har dermed stor innflytelse på partiets holdning til dagsaktuell politikk. Med seg i komiteen har hun tidligere parlamentarisk leder Hans Andreas Limi og FpU-formann Andreas Brännstrøm og flere representanter for Frp landet rundt. Men det er Listhaug som leder og fronter gruppens arbeid. Dette er en svært viktig og mektig rolle.

Sjefsforhandler

Men Listhaug besitter også flere andre sentrale posisjoner i partiet. Hun er partiets finanspolitiske talsperson. Hun er altså den som skal lede partiets forhandlinger om neste års statsbudsjett med regjeringspartiene. Forhandlingen kommer kun på Siv Jensens bord dersom det ikke blir enighet blant partienes finanspolitikere.

Frps gjennomslag i budsjettprosessen, er det Listhaug som skal sørge for. Selv om partiet på forhånd har gjort sine prioriteringer, ligger det mye reell makt hos Listhaug. Hun må veie ulike saker og gjennomslag opp mot hverandre, og avgjøre hva som er viktigst.

Fra tidligere vet vi at Frp har krevd kutt i blant annet bistandsbudsjettet og antall kvoteflyktninger. Når blir det i stor grad opp til Listhaug hva hun kan akseptere. Hennes aksept av hva Frp kan være med på, er svært viktig for mange i partiet. Særlig fordi Listhaug har vært blant de mest bistands- og innvandringskritiske politikerne i Frp.

Utmeisler politikk

Men Listhaugs makt slutter heller ikke der. Hun leder også partiets utvalg som skal meisle ut Frps nye innvandrings- og integreringspolitikk for fire nye år, som skal vedtas i det nye partiprogrammet på landsmøte i 2021. Utvalget har som mål å få lavest mulig asylinnvandring til Norge og vil stille strengere krav til familiegjenforening. Med seg i utvalget har hun Jon Helgheim som nestleder og flere svært innvandringskritiske profiler som Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen.

LES OGSÅ: Frp vil prioritere kristne kvoteflyktninger

Listhaug får dermed ikke bare jobben med å meisle ut en streng innvandringspolitikk. Hun får også jobben med å samkjøre de som tidvis har vært mest kritiske til Frps regjeringsdeltagelse og få disse med på laget. Dette er svært viktig for Frp som mulig regjeringsparti.

Fronter partiet utad

Vi ser også en Listhaug som stadig oftere fronter Frp i sentrale debatter utad. Den siste uken kunne vi høre henne på politisk kvarter i NRK, i duell med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Listhaug inviterte Senterpartiet til borgelig samarbeid og kritiserte samtidig Vedum for å skulle samarbeide med MDG, Rødt og SV. Denne typen debatter er profilbyggende for Frp og viser hvilken strategi partiet ønsker å legge framover mot valget.

Sylvi Listhaug er ikke lenger så synlig med ytterliggående soloutspill. Derimot har hun bygget seg opp som en sentral politikkutvikler og representant for partiets offisielle linje.

Sylvis parti

Den som har fulgt norsk politikk i mange år vet hva en slik utvikling kan bety. Svært ofte betyr det at en partileder begynner å se slutten på sin tid som partileder, og slipper til eller løfte fram andre krefter. Det behøver ikke bety at Siv Jensens dager er talte, men det betyr trolig at hun ikke blir sittende i mange år framover. Partiet trenger noen som kan fronte partiets helhet og som har erfaring nok til å utvikle partiets politikk.

Så må det også sies at det finnes andre aktuelle kandidater i Frp som en dag kan ta over ledervervet. En av dem som er godt kvalifisert, er Ketil Solvik Olsen. Jon Georg Dale har tidligere vært løftet fram. Den mer liberalistiske fløyen i partiet vil trolig ønske en annen kandidat enn Listhaug. Slik sett må det forventes at hun får en motkandidat dersom hun stiller til leder når den tid kommer.

Men ingen bør være i tvil om at Listhaugs posisjon er styrket betydelig internt. Derfor skal det mye til for andre å danke henne ut ved et ledervalg de kommende årene. Den erfaringen hun nå får, bygger hennes kandidatur som partiets åpenbare kronprinsesse.

LES OGSÅ:

Regjeringen foreslår 3.000 kvoteflyktninger i statsbudsjettet

---

Fakta:

---

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter