Nyheter

Norske bistandsmilliarder kan rase – og nå går Frp til forsterket kamp

Koronakrisen får fremtidige bistandsmilliarder til å ramle ut av statsbudsjettet. På toppen av dette går Frp nå til kamp for å krympe bistanden enda mer.

For KrF og Bistands-Norge venter et nervøst pengedrama i høstens statsbudsjett: Målstørrelsen BNI – som bistandsmålet på 1 prosent beregnes fra – synker ifølge det reviderte statsbudsjettet. Skulle regjeringens BNI-anslag nå i mai vært mål da bistandsbudsjettet ble lagt frem i fjor, ville budsjettet vært minst to milliarder fattigere.

Som om ikke dette er nok, bærer det nå mot tøff bistandskamp når statsbudsjettet skal forhandles mellom regjeringen og Frp.

– Et krav vi garantert kommer til å ha er at norsk bistand skal reduseres, avslørte Frp-leder Siv Jensen i NRKs Politisk kvarter.

Dermed settes KrF og Venstre allerede nå på pinebenken. I årevis har de tatt budsjettkamper om bistandsprosenten. Nå er de avhengig av Frps støtte til bistandskronene i neste statsbudsjett.

Frp blankpusser – bistand på 0,7 prosent kan spare 11,6 milliarder

Men alt før koronakrisen var Frp i gang med å blankpusse kampen for å redusere norsk bistand, bekrefter Jensens nummer to på Stortinget, Hans Andreas Limi.

Blant annet ba han finansminister Jan Tore Sanner om en beregning på hvor mye man kunne spart om bistandsmålet ble senket til 0,7 prosent. Svaret på et skriftlig spørsmål: 11,6 milliarder mindre i bistand.

– Er en slik reduksjon nå Frps utgangspunkt?

– Ja. Bakgrunnen for å be om beregningen var at finansministerens på en perspektivkonferanse i vinter trakk frem eldrebølgen som eksempel på noe som presser det økonomiske handlingsrommet. Men Norge ett av få land som har et bistandsmål på én prosent. FNs ambisjon er 0,7 prosent. Flere land ligger der, eller lavere. Norge er derfor i en særstilling og det er grunn til å se på bistandsnivået, svarer Limi.

Statsbudsjettet blir startpunkt for bistandskamp

Frp vil skjerme eldre – og næringer. Koronakrisen gir bare større grunn til å kutte bistand.

Limi varsler ikke at Frp vil gå inn for å redusere bistandsbudsjettet som alt gjelder. Men når det blir høst – og nytt statsbudsjett – er saken en ganske annen.

– Det er helt naturlig at dette blir ett av flere krav fra oss, sier Limi.

– Og da blir det å senke bistandsnivået til FNs 0,7 noe du ser for deg?

– Ja, det er et utgangspunkt. Og med krisen nå er utfordringen for statsbudsjettet blitt langt større, svarer Limi som sitter for Frp i Finanskomiteen, sammen med blant annet Sylvi Listhaug.

Frp-toppen: «Ingen grunn til at Norge skal ligge på bistandstoppen»

Akkurat nå er anslagene for norsk økonomi fremover uoversiktlige. Men Frp-toppen mener det uansett må satses hardere der «det er behov», slik at budsjettet «dras ned» på andre felt.

– Det er ingen grunn til at Norge skal ligge på bistandstoppen og ligge høyere enn FNs ambisjon. Det er helt naturlig at dette kommer inn i budsjettet.

Frp er i følge Limi tilfreds med at norsk bistand ble mer konsentrert mens partiet satt i regjering.

– Men vi vil nå innby til debatt om både innretning og nivå. En reduksjon av bistanden vil frigjøre store beløp og det har vi behov for. Mange store utgiftsposter er bundet opp av rettigheter man har – bistand er ikke det.

Slik beregnes bistandskronene – og nå faller hele utgangspunktet

I fjor ble statsbudsjettet lagt frem med 39,2 milliarder til bistand. Oppgangen var på 1,4 milliarder, fordi BNI-størrelsen økte.

I revidert nasjonalbudsjett tirsdag var Norges bruttonasjonalinntekt sunket fra 3.685 milliarder i 2019 til anslaget på 3.486 milliarder for 2020.

Slik krymper også grunnlaget for bistandsbevilgningene: Brukes én prosent av det nye anslaget til bistand, blir beløpet to milliarder lavere enn i fjor. Når nytt statsbudsjett legges frem i oktober, kan BNI-anslaget også være lavere om koronakrisen forsterkes.

KrFs minister var ikke kategorisk, men sa: «Viktig at nivået ikke endres».

Regjeringen lot nivået på bistandsbudsjettet være som det er i et revidert budsjett, rammet av koronakrisen. Etter budsjettfremleggelsen uttalte ikke utviklingsminister Dag Inge Ulstein seg kategorisk om bistandsprosenten og sa dette til Vårt Land:

– Det er viktig at nivået ikke endres. Vi skal holde trykket oppe, men vet ikke hvordan BNI-størrelsen utvikler seg. Mitt utgangspunkt er veldig tydelig: Behov blir ikke mindre. Da kan vi ikke senke ambisjonene våre.

Høstkamp i reprise: Tøft Frp – mot KrF/Venstre

Før Venstre og KrF gikk inn i Solberg-regjeringen, kjempet partiene årlige budsjettkamper for å slå tilbake Høyre/Frps kutt i bistanden. Nå kan de samme sentrumspartiene stå foran en repriseøvelse:

På utsiden vil Frp være væpnet med klare krav om både bistandskutt og alt varslet ønske om å krympe tallet på kvoteflyktninger. KrFs finanstalsmann, Tore Storehaug, erkjenner at det kan gå mot en tøff budsjetthøst for å redde bistandspenger.

«Bikkjeslagsmål» i vente? Slik svarer KrFs ansvarlige

– Frp krever å krympe bistandsprosenten: Blir det et absolutt mål for KrF å holde dagens prosentmål?

– Det er KrFs utgangspunkt. Men det er viktig for meg å minne Frp om alle de gode tingene vi har fått til i regjering sammen. Siv Jensen har vært finansminister i syv år, levert på prosentmålet og rettet bistanden mer mot Afrika sør for Sahara og frivillig sektor. Det kunne hun vært mer stolt av.

– Dere kan stå foran et «bikkjeslagsmål» med Frp?

– Jeg merker meg hva som nå blir sagt. Men midt i en global krise vil behovene være store for dem som mister alt, svarer Storehaug.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter