I morgen starter Frps korona-utsatte landsmøte på Gardermoen, og få dager i forveien driver Frp-nestlederen forhåndsservering av tematikk:
– Prioriter kristne kvoteflyktninger, er budskapet fra Listhaug i avisen Dagen.
Forslaget inngår i en pakke fra Frps innvandringspolitiske utvalg, med nettopp Listhaug i spissen. Tiltak derfra vil bli snakketema under landsmøtet.
Listhaug: Forfulgte kristne har det vanskelig
Og forklaringen er at Frp nå har et blikk nettopp for kristne på flukt:
– Vi ønsker å prioritere forfulgte kristne. Det er en gruppe som blir veldig lite snakket om, men de er mange og har veldig vanskelige liv. Vi bør gå foran og vise at vi vil ta et ansvar for å hjelpe dem, sier Listhaug til avisen.
Hun «forventer full støtte fra KrF» – noe partiet ikke gir.
• Les også: Tajik åpner opp om egen tro i ny bok: – «Fri fra andres spilleregler for min Gud»
Et tiår tilbake svinget Frp seg på velgermarken
Da Frp og KrF satt i regjering sammen, unnlot partiet å daske til mot Kjell Ingolf Ropstad og partifellene, eller å konkurrere åpenlyst om KrFs velgere. I Vårt Land roste Listhaug nettopp Ropstad for å føre partiet inn på en bedre vei.
Men i valgkamper før den tid, var Listhaug i sving med å jakte kristenvelgere fra KrF. For 10-15 år siden var overgangene fra KrFs kristenkonservative kant til Frp synlige i analyser etter valg. Spesielt fridde Frp med at partiet var en svært ekte venn av Israel, markeringer Carl I. Hagen startet med i sin ledertid.
Ba KrF våkne - og følge svensk søsterparti
Også under trontaledebatten i forrige uke angrep Listhaug KrF fra høyre kant. Da brukte hun KrFs søsterparti i Sverige, med en streng asylpolitikk, for å plassere KrF i innvandringsvennlig leir.
– Når har KrF tenkt å våkne? Og skjønne behovet slik som Ebba Busch og Kristdemokraterna har skjønt, spurte hun, og hevdet at «KrF kjemper for at stadig flere skal få komme til Norge».
Noen uker i forveien hadde Listhaug knallet til mot KrF i et innlegg i avisen Dagen. Der brukte hun igjen Ebba Busch som eksempel til etterfølgelse: Kamp mot at ekstremister tar kontroll over moskeer, mens KrF her hjemme ifølge Frp-toppen «er opptatt av å skape dialog». Hun beskyldte KrF for å være naive.
Les også: Kongen: Vår tid ligner mer og mer på mellomkrigstiden
Valgforskeren: Frp kan ha lite å hente
Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning tror Frps nye velgerfrieri overfor mer konservative kristne har lite for seg.
– Selvsagt finnes det kristne konservative som liker Listhaugs budskap. Men våre data tilsier at gruppen er liten og at det er veldig lite for Frp å hente, sier Bergh.
Potensialet er mindre etter at KrF valgte blå side og Erna Solbergs regjering.
– Da hadde det trolig vært en annen situasjon, påpeker Bergh.
Strategisk grep for å terge
Valgforskeren tolker utfallene mer som en strategisk manøver fra Frp, for å terge på seg KrF. Det kan være et ønske om å markere avstand til KrF blant Frps egne etter regjeringsbruddet.
Og pepper mot KrF og Venstre er ventet under lørdagens Frp-landsmøte. Det er det første på flere år der delegatene kan opptre i fri dressur – og sparke mot tidligere samarbeidspartier. Lenge før landsmøtet har dessuten Frp-leder Siv Jensen nærmest avfeid nytt samarbeid med de to.
Tøffe utfall - Indremedisin?
Bergh tror utfall mot de to sentrumspartiene først og fremst handler om indremedisin:
– Kritikken handler mye om å bekrefte den avstanden det er mellom Frp og disse to og at samarbeid derfor var vanskelig.
Summen av Frps debatt ventes uansett å bli et frempek på hvor partiet vil befinne seg i spørsmålet om støtte til dagens Solberg-regjeringen etter neste valg.
LES OGSÅ:
• Kongen om samlivsetikk: - Kirken har vært tilbakeholden
• Frp serverer KrF med ølkrav - møtes ved forhandlingsbordet
• God Bless America – Vårt Lands podcast: Katolske velgere
---
FRP-LANDSMØTE
- Frp avvikler landsmøtet sitt på én dag – på grunn av koronasituasjonen. Bare et fåtall av delegatene møtes på Gardermoen. Fra seks andre steder er distriktsdelegater med digitalt.
- Første post er Siv Jensens åpningstale. Senere på ettermiddagen avvikles politisk debatt, før en serie resolusjoner skal vedtas.
- Forslagene har ikke vært publisert før ettermiddagen i forveien. Og flere ganger under Frps landsmøter har vedtakene gitt overraskelser. I fjor ble oljemilliarder til å slette bompengegjeld vedtatt.
- Dagens to nestledere, Sylvi Listhaug og Terje Søviknes, står ikke på valg. Det gjør derimot partileder Siv Jensen, som etter alle solemerker gjenvelges for to nye år.
---