Nyheter

Drømme-plassering for Sola kirke

I dag innvies Sola kirke med vigslings- og festgudstjeneste. – En 70 år gammel drøm går i oppfyllelse, sier kirkeverge Trygve Torgersen om kirken som avslutter Solas hovedgate.

For ti år siden ble det utarbeidet ny sentrumsplan for Solakrossen i Sola kommune, og da skjøt kirkeprosjektet fart. Sola kirke ligger så sentralt det er mulig i Sola, og er blitt et nytt signalbygg, sammen med rådhus og kulturhus.

– Savnet av en sentrumskirke har vært der lenge, nå er kommunen fulldekket med kirker. Det er lokalmiljøet som bygger kirkene, og engasjementet har vært stort, med dugnad, givertjeneste og bredt engasjement. Nå går vi inn i en ny tilværelse for menighet og hele kirkelivet i Sola. Vi har fått et funksjonelt kirkebygg med fantastisk fine løsninger, som gir nye muligheter for aktiviteter, og et vakkert kirkerom som ivaretar det sakrale på en fin måte, sier kirkeverge Trygve Torgersen.

REPORTASJE: Flere gravlegger sine dødfødte barn

Sola kirke strid om navn

Prosessen rundt den nye kirken har tatt tid, men selv om noen politikere var imot hele kirkebygget med økonomiske begrunnelser, har fremdriften vært uten store stridigheter rundt plassering og arkitektoniske valg. Men når det kom til hva kirken skulle hete, ble det debatt. I dag roser kirkevergen politikerne som har engasjert seg for kirkebygget, og de valgene som ble gjort.

– Det ble mye støy rundt navnevalget. Den nye kirken heter Sola kirke, etter vedtak i bispedømmerådet i september. Kirken som før hadde samme navn, har nå fått navnet Sola kapell. Menighetsråd og fellesråd har gjort enstemmige vedtak om navn. Men 820 mennesker har skrevet under et opprop der de mener at navnet er «tatt» fra dem og den gamle kirken, et navn de er sterkt knyttet til, sier kirkevergen i Sola.

– Engasjementet har vært stort, men så må man ta en beslutning, og da endte vi opp med at den nye sentrumskirken skal hete Sola kirke, forteller han.

Konfirmantene har allerede inntatt kirken.

– Det var rørende å se det nye konfirmantkullet komme til den nye kirken vår. De tjuvstartet for et par uker siden, og mange andre interesserte har også vært innom, og uttrykker at de er imponert over det nye bygget, sier Torgersen.

REPORTASJE: Idet Nina tenkte sønnen hadde funnet retningen i livet, mistet han livet

Sentrumsakse med kirken som avslutning

Arkitekt Jakob Steen Christensen forteller at grunnideen var å gjøre kirken til en forlengelse av aksen fra hovedgaten i Sola, som fører rett inn mot inngangen i sørveggen.

– I enden av denne aksen kommer man til en forplass og møter den sentrumsvendte fasaden, og et høyreist kirkebygg med en filtervegg, med smale, vertikale lameller der lyset blir et peilemerke for kirken.

På innsiden har begge endeveggene slike lysfiltre som lager skiftende stemninger gjennom dagen.

– Spillet mellom lys og skygger i det fargede glasset er også tenkt inn i den sakrale stemningen i kirkerommet. Her har kunstner Marie Buskov skapt en høyere enhet mellom arkitektur og utsmykning – en raffinert løsning som vi er veldig fornøyd med, sier arkitekten.

Sola kirke er en moderne fortolkning av en klassisk korskirke.

– Vi har tilstrebet at den nye kirken skal være en forlengelse av sentrumsplanen og fungere i den urbane konteksten, sier Steen Christensen.

Mangfold og diakoni

Leder i Sola kirkelige fellesråd, Svein Inge Thorstvedt, mener den nye kirken er et stort fremskritt, og blir et godt verktøy for å drive moderne menighetsarbeid.

– Den sentrale plasseringen gjør oss tilgjengelige, vi kan skape mer mangfold og vil også ha en sterkere diakonal tilstedeværelse. Sola sentrum ble for noen år siden kåret til det styggeste i Rogaland. Nå blir kirken et nytt signalbygg, som sammen med nytt rådhus og kulturhus gir et løft til hele sentrumsområdet, sier han.

Thorstvedt mener kirken innfrir, ut over forventningene.

– Kirken er blitt svært funksjonell, og har et fantastisk flott kirkerom. Det har aldri vært strid om det arkitektoniske. Mange har ventet lenge på den nye sentrumskirken. Gleden er stor, særlig blant de eldste som har fulgt prosessen gjennom seks-syv tiår.

LES OGSÅ: Denne norske familien er koronafast i Peru med adopsjonsbarn

Alterpartiet i Sola kirke preges av utsmykningen til kunstner Marie Buskov, som er integrert med fondveggen som har vertikal lameller med innslipp av lys. Foto: Morten Sandland.

Drømmeplassering

Daglig leder Siri Lindtveit gleder seg til å ta den nye kirken i bruk.

– Vi har fått et kirkebygg med drømmeplassering midt i sentrum, et flerbruksbygg som legger til rette for moderne menighetsarbeid. Vi har en stor aktivitetsavdeling, med stor lagerplass til utstyr for alle behov – og vi har fått et fantastisk kjøkken.

Nå har staben vært på plass i to uker.

– Vi har gledet oss lenge, det var nesten litt uvirkelig å ta kirken i bruk, og alle trives. Konfirmantene syntes det var stas å komme inn, selv om de foreløpig måtte sitte på gulvet, forteller hun.

Kirke for høytidelige anledninger

Sokneprest Morten Sandland gleder seg til de to gudstjenestene på søndag.

– I tillegg til selve vigslingen, med biskop Ådnøy, har vi festgudstjeneste på kvelden, for at flest mulig mennesker skal kunne være til stede på åpningsdagen i disse koronatider.

Han er positivt overrasket over at det store kirkerommet også er blitt et varmt og høytidelig rom.

– Jeg tror det høyreiste rommet med lysspillet gjennom glassmaleriene vil bli et attraktivt sted, der mange også vil velge å gifte seg, sier Sandland.

LES MER:

---

Sola kirke

  • Sola kirke innvies av biskop Anne Lise Ådnøy søndag. 18. oktober.
  • Byggherre er Sola kirkelige fellesråd og prosjektansvaret har ligget hos Sola kommune.
  • Arkitekter: Jakob Steen Christensen ved JAJA Architects i København, i samarbeid med Brandsbergs-Dahl Arkitekter i Stavanger.
  • Utsmykning: Maris Buskov
  • Kostnadsramme 91 millioner kroner, som er overholdt.
  • Innsamlede midler fra Sola menighet, 4 millioner kroner.
  • Bidrag fra næringsliv/dugnad på 4 millioner kroner.
  • 50 personer har gjort dugnad tilsvarende ett årsverk.
  • Størrelse: 1500 kvm. totalt, 450 sitteplasser totalt.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter