Kirke

– Jeg har ønsket å lage en kirke som kan forsone de steile partene

For arkitekt Espen Surnevik har den heftige striden rundt Østre Porsgrunn kirke gitt positiv energi.

Etter en lang og intensiv debatt blir Østre Porsgrunn kirke innviet på søndag. Den sterke polariseringen mellom de som vil gjenreise en kopi av kirken som brant i 2011, og de som ville ha et helt nytt bygg, valgte arkitekt Espen Surnevik å se på som en positiv dynamikk.

– Det ligger en energi i de spenningene som oppstod. Det ga meg ekstra kraft og ble også en sterk utfordring i det å jobbe mot noe som viste at dette var det riktige valget, sier Surnevik, som forteller at han har hatt en ambisjon om å skape et viktig bygg.

– Den gamle kirken hadde stor kulturhistorisk verdi. Jeg har gjort mitt beste for å skape kunsthistorie på samme nivå. Så får ettertiden vise om jeg har lykkes, sier Surnevik.

Han har stor forståelse for de emosjonelle båndene mange hadde til den 250 år gamle kirken.

– Når et slikt bygg blir borte ser man hvor sterkt knyttet folk blir til kirken sin, og hvor vondt det oppleves når den blir revet bort. Samtidig blir en gjenreising av det gamle alltid et kompromiss. Det autentiske er og blir borte, når bare asken er igjen. Øksehuggene i de 250 år gamle stokkene kan aldri gjenskapes, og patina kan ikke kopieres.

Grønne løsninger

Arkitekten forteller at byen og menigheten nå har fått et praktisk og brukervennlig bygg.

– Funksjonalitet og bruksbredde er én ting. Så kommer løsninger som gir bedre siktlinjer og større delaktighet til kirkelige handlinger. Isolasjon og ventilasjon kan tilpasses dagens standard. Når det gjelder grønne verdier og forvalteransvar er det himmelvide forskjeller. 95 prosent av oppvarmingen kommer nå fra et bergvarmeanlegg med 100 meter dype brønner, og hele kirken har meget energieffektiv løsninger, forteller han.

Surnevik liker ikke bås-betegnelser som «arbeidskirke» eller «post-modernistisk flerbruksbygg».

– Det er en oppstandelseskirke. Med bakgrunn i redselsbildene og traumene fra brann-natten, har vi villet løfte den nye kirken opp i lyset. Grunnideen var å skape lys, håp og optimisme. Jeg har et ønske om at de som trer inn i kirken skal oppleve glede. Dagslys-innslippene er mange og sentrale for rommet. Vi har forsøkt å forene etterkrigstidens arbeidskirke med de klassiske ideene rundt kirkerommet.

Detektiv

Han har vært opptatt av å bruke flest mulig elementer fra det som stod igjen etter den gamle kirken. Steinmurene som omkranset kirken ligger der som før, og steinene fra selve kirkemuren er gjenbrukt. Avsatsene fra kirkegården opp mot hovedinngangene er beholdt, og belagt med brostein. Han har innlemmet aksen fra det tilliggende kapellet, som går gjennom den opprinnelige sidetrappen som er intakt. I denne aksen har han også tegnet en ny port i den opprinnelige rokokko-stilen. Rekkverkene rundt kirken er bevart og utvidet, og de er tatt med inn i det nye bygget i eksakt samme stil – i alterparti og liturgiske møbler. For å skille gammelt og nytt er de gamle rekkverkene i sort, de nye i hvitt og messing.

– For meg oppstår det en dynamikk mellom fortid og fremtid, et spenningsfelt som inspirerer, og som må behandles med stor respekt. Forsøket på å bevare flest mulig bindeledd, helt tilbake til 1760, har vært et spennende detektivarbeid.

Det var også et poeng å plassere tårnet på eksakt samme sted som det gamle.

– Det er maks 5 centimeter forskjell på tårnplasseringen. Det nye tårnet er omtrent åtte meter høyere, men ringen som bærer det nye korset er plassert i samme høyde som det opprinnelige spiret.

Vårt Land har skrevet om debatten som har rast i Porsgrunn etter at den gamle rokokkokirken brant ned for åtte år siden. Da det i 2015 ble utlyst arkitektkonkurranse for å få et nytt og moderne bygg, hadde Espen Surnevik akkurat vært med på vigslingen av Våler kirke, som han også tegnet. Våler kirke hadde en parallell historie: Den brant i 2008, og også der ble det sterke dragninger om gjenoppbygging eller helt nytt bygg. Det siste alternativet vant, og kirken har fått flere arkitekturpriser.

– Det ble en sømløs overgang, og erfaringene fra Våler var viktige for Porsgrunn-kirken. Våler-prosjektet ga meg selvtillit og vågemot. Den var også bygget opp med avanserte og ekstreme geometrier. Dette stiller enorme krav til presisjon, men det viste seg å bli håndtert på utmerket vis av entreprenører og håndverkere.

Keramikk

I Norge er Porsgrunn og porselen for synonymer å regne.

– Materialvalget ga seg selv, det er også et bånd til byens rike industrihistorie. Porselen er også et materiale med høy brannmotstand, som det også var ønske om.

Altertavlen med 208 blanke keramikkbiter er laget av Espen Dietrichson og Marie Buskov. Den heter Lysets engel, og streber opp mot et markert overlys.

Resten av kirkerommet er detaljutformet av Espen Surnevik. Han har designet alt av interiør og liturgiske møbler. Til og med de liturgiske tekstilene er tegnet av arkitekten – for at de skal stemme mot det enkle og transparente alterbordet, prekestolen og døpefonten, laget av tynne messingrør. Dåpsfatet fra 1100-tallet var det eneste som overlevde flammene, det blir nå plassert i en ny font av messingrør.

– Det er et stort privilegium å få lov til å gjøre et så helhetlig kirkebygg, sier arkitekten.

BILDESERIE: Bli med inn i nye Østre Porsgrunn kirke

LES HELE HISTORIEN: Da kirka brant ned, tok lokalsamfunnet fyr. Hva var det som var så brennbart?

---

Østre Porsgrunn kirke

  • Gamle Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen i 2011. Etter en sterk debatt om rekonstruksjon eller nytt bygg, ble det utlyst konkurranse om nytt bygg i 2015. Arkitekt og professor ved Arkitekthøyskolen, Espen Surnevik vant, og har samarbeidet med Trodahl arkitekter. Byggherre er Porsgrunn kirkelige fellesråd. Prosjektperiode 2015-2019.
  • Søndag 15. september innvies den nye kirken, og den følgende uken er det et omfattende kulturprogram i kirken.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke