Nyheter

Syke menn i ­maktens hus

Historien er full av løgner om statslederes egentlige helse.

###

Donald Trumps håndtering av egen sykdom handler mye om å framstå som en seirende kriger. Han snakker om å vinne, kjempe og krige. Alt handler om å vise styrke. For styrke er synonymt med å være frisk. Men hvilke signaler sender det ut til alle andre som er smittet av korona-viruset, og til alle de som har mistet noen? Pandemien har så langt koste 215.000 amerikanere livet.

Stryke er det motsatte av svakhet, noe som ifølge niesen Mary Trump, som skrev bok om onkel Donald, er den største synden i Trump-familien.

Ved å «vinne» over sykdommen, sender han også en beskjed om at det egentlig gikk ganske så greit. Han ba da også folk ikke være redde for viruset, eller la det dominere livet, og at han følte seg bedre enn for 20 år siden.

Da er munnbind og fysisk avstand ikke så viktig, som var tydelig på folkemøtet i Florida mandag. Der stod tusener tett i tett på en flystripe utenfor Orlando. Uten munnbind.

En fersk måling fra CNN viser at nesten sju av ti ikke stoler på helseopplysninger fra Det hvite hus.

Løgn og bedrag

Det er ikke overraskende, gitt at det er ­mange historier om Trumps forgjengere hvor fysiske og psykiske plager har blitt skjult for ­omverdenen. Historien er full av løgner og tilsløringer.

For statsledere er det viktig å holde moralen oppe og frykten nede hos befolkningen, ­spesielt i krisetider. Da må man ty til ­halvsannheter og ­dekkoperasjoner. Så da president Woodrow Wilson selv ble rammet – og nesten døde – av spanskesyken i 1919, ble mye gjort for å ­dekke det til. Han uttalte aldri noe ­offentlig om den ekstremt dødelige influensapandemien som tok livet av opp mot 100 ­millioner mennesker verden over. Bare i USA døde rundt 670.000.

Løy for moralen

– Myndighetene løy for å holde moralen oppe blant folk. Det førte til at flere døde, mener forfatteren John M. Barry, som har skrevet bok om pandemien som rammet verden for hundre år siden.

Wilson fikk også flere hjerne­slag, og ble etter hvert isolert i Det hvite hus, noe folket ikke visste før etterpå. Kona Edith fungerte som sendebud mellom Wilson og omverdenen, og kalles gjerne «USAs første kvinnelige president».

Det ble tatt få bilder av den ­poliorammede president Franklin D. Roosevelt i rullestol. Han ble som regel avbildet i en stol eller i bilen. Han var alvorlig syk da han ble gjenvalgt i fredsåret 45, men dette var ikke allment kjent.

Og da president Dwight D. Eisenhower fikk slag ble det dysset ned. John F. Kennedy, som etterfulgte ham, var også mye sykere enn den amerikanske befolkningen visste. I tillegg til kraftige ryggproblemer, hadde han en alvorlig nyresykdom og gikk på sterke medisiner.

Høy alder

Donald Trump er ikke den første presidenten som mener at styrke er det samme som å være frisk og at sykdom er et tegn på svakhet. For verdens to meste kjente, gamle menn, akkurat nå, er det ikke så rart: Uansett hvem som vinner, vil Joe Biden og Donald Trump vært de eldste presidentkandidatene i amerikansk historie. Alderen deres har vært opp til diskusjon kan man si, ganske mange ganger.

Da blir jo styrke avgjørende. Velgerne må stole på at de begge har nok utholdenhet til å lede landet gjennom de neste fire årene. Trump prøver å underminere «trøtte Biden» som ikke 100 prosent tilstede, «ikke 60 prosent heller». Biden-kampanjen på sin side mener Trumps korte sykehusoppold er uvøren oppførsel og at han ikke har en plan for hvordan bekjempe viruset.

Følte seg mektig

– Jeg føler meg så mektig! Jeg er så full av energi etter bønnene deres og jeg er ydmyk over støtten deres, sa presidenten da han møtte tilhengere uten munnbind i vippestaten Florida mandag.

Dagen etter viste de siste gjennomsnittsmålingene før valget at Joe Biden leder med over ti prosentpoeng. Det er det største forspranget siden juni.

Donald Trumps iver nettopp etter å vise hvor sterk han er, ser ut til å ha vært hovedstrategien siden han ble lagt inn på sykehus. Det er bare tre uker igjen til valget, så det er fullt forståelig at han vil framstå som en supermann som vant over covid-19.

Vil du vite mer om USA-valget? Her er noen forslag:

Andre episode i Vårt Lands podkast om religiøse velgere i USA. Denne gangen er det den katolske stemmen vi ser nærmere på

– USA er preget av systematisk rasisme

Møt Janne Myrdal – den norske senatoren som velsignet Trump

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter