Nyheter

Hvem skal lede kirkerådet de neste to årene?

En konservativ, en liberal og en midt i mellom – spennet mellom de tre kandidatene til å lede Kirkerådet de to neste årene, er stort. Derfor inviterte Vårt Land dem til debatt.

###

– Kirken er et synkende skip, sier Jo Hedberg. Han er kandidat til å bli leder for kirkerådet, og var med på å starte den konservative kirkepolitiske lista Bønnelista. Ifølge ham selv har han det som skal til for å holde Den norske kirke flytende og på rett kurs de neste årene.

– På halvannet år har jeg drevet fram Bønnelista. Der vi stilte til valg fikk vi en oppslutning som tilsvarer KrF på sitt beste. Så jeg har vist at det går an å bygge noe på kort tid i en kirke som mister mange medlemmer, sier Hedberg.

LES OGSÅ: Jo Hedberg vil fremme et forslag om at sakslisten til Kirkemøtet ikke godkjennes

Den liberale

Som medlem i Åpen folkekirke har Kristin Gunleiksrud Raaum vært med på å gjøre Den norske kirke til en mer liberal institusjon i løpet av sine fire år som leder for kirkerådet. Nå håper hun på å få forsette i to år til.

– Det er mye ugjort med det å skape en bred folkekirke for alle som ønsker å høre til. Og vi har mye spennende på gang, som jeg vil være med på å lede en stund til, sier Gunleiksrud Raaum.

LES OGSÅ: Kristin Gunleiksrud Raaum: «Synkende tall, økende sekularisering. Midt i dette skal vi fortsette å løfte evangeliet om Jesus»

Han i midten

Den siste utfordreren kommer fra Nominasjonskomiteens liste. Han har lang erfaring fra kirkepolitikken og forskning ved MF vitenskapelig høyskole. Førsteamanuensis i praktisk teologi, Erling Birkedal, håper å være en aktuell kandidat for mange.

– Jeg vil gjerne være med og gjøre en forskjell. Med min brede erfaring og innsikt i kirkelandskapet, tror jeg at jeg har den kompetansen som skal til. Jeg er en bred sentrumskandidat som vil være med å finne felles løsninger, sier Birkedal.

De tre kandidatene stiller opp til debatt for å diskutere hvorvidt Den norske kirke klarer å lykkes i å være en kirke for folk med ulikt teologisk ståsted, om kirkepartiene gjør kirken mer demokratisk og hvorvidt folkekirken skal være en kirke hvor flest mulig ønsker å markere.

Se debatten her: 

DEBATT: Slik vil de tre kandidatene styre Den norske kirke som leder for Kirkerådet

Posted by Vårt Land on Thursday, October 8, 2020

Positive til mangfold

Vårt Land-redaktørene Elise Kruse og Berit Aalborg er ikke overrasket over at Kirkemøtet står overfor et valg mellom så ulike kandidater.

– Det er veldig positivt at vi har tre så forskjellige kandidater, sier Kruse.

Aalborg er enig og påpeker at dette er et særegent for Den norske kirke.

– Det er et sterkt spenn i kirken som du ikke ser i små menigheter, sier Berit Aalborg.

Hvem som blir valgt avgjøres på Kirkemøtet fredag 9. oktober

LES MER:

Erling Birkedal utfordrer Raaum – vil bli kirkerådsleder

Bønnelista-leder Jo Hedberg stiller til valg som kirkerådsleder

Ungdommens kirkemøte: – Studentprester, gå på pub

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter