Nyheter

UD ignorerte diskrimineringsvarsel – så foreslo de den anklagede til Utlendingsnemnda

I 2014 unnlot Utenriksdepartementet å følge opp et varsel om diskriminering mot den tidligere ambassadøren i Saudi-Arabia Carl Schiøtz Wibye. To år senere valgte de ham til medlem av stornemnda i Utlendingsnemnda. Der er han fortsatt, ifølge Klassekampen.

I 2014 varslet en tidligere praktikant ved den norske ambassaden i Saudi-Arabia, Laila Makboul, Utenriksdepartementet (UD) om at hun hadde blitt trakassert av den daværende ambassadøren Carl Schiøtz Wibye.

I et nylig Facebook-innlegg skriver Makboul at hun ble trakassert og diskriminert av Wibye, da hun jobbet som praktikant under hans ledelse ved ambassaden i Saudi-Arabia i 2011. I innlegget forteller Makboul at Wibye sa til henne at hun ikke skulle vært der fordi hun gikk med hijab. Ifølge Makboul, skal hennes opphold ved ambassaden ført til at Wibye innførte en praksis hvor kvinnelige søkere med «utenlandsk-klingende» navn, måtte sende bilder av seg selv, slik at Wibye kunne forsikre seg om at de ikke gikk med hijab.

Wibye benekter påstandene.

På fredag skrev Vårt Land at Makbouls varsel aldri ble fulgt opp av UD, men at de nå har bestemt seg for å la varselet bli gransket av Sentral kontrollenhet, som behandler saker som gjelder mistanke om brudd på gjeldene regelverk i utenrikstjenesten.

UD fulgte ikke opp varsel mot Wibye – så oppnevnte de han til stornemnd

Etter å ha jobbet ved ambassaden i fem år, pensjonerte Wibye seg i 2014, det samme året som UD fikk varselet de ikke fulgte opp. To år senere, foreslo likevel UD Wibye som medlem i stornemnda i Utlendingsnemnda (Une). Det skriver Klassekampen tirsdag.

Utlendingsnemnda (UNE) er klageinstansen for utlendingssaker og statsborgersaker, og stornemnd er deres høyeste beslutningsorgan. Vedtakene som gjøres i stornemnda har presedensvirkning for etterfølgende saker i Utlendingsdirektoratet (UDI) og UNE.

At UD selv foreslo Wibye som et medlem av stornemnda kun to år etter å ha mottatt et varsel om religiøs trakassering, forklarer de med at avdelingen bak forslagene, ikke kjente til varselet.

Saken «var på det tidspunktet ikke kjent for enheten som hadde ansvar for å oversende forslag til nemndmedlemmer til UNE«, skriver pressetalsperson i UD i en e-post til Klassekampen.

Sendte innvandrerkritisk e-post til Makboul

Vedlagt i Makbouls Facebook-innlegg, er en skjermdump av en e-post sendt til henne fra Wibye i august 2014, kort tid etter at han pensjonerte seg. Der skriver han blant annet:

«jeg ser antallet muslimske innvandrere øker voldsomt, særlig fra Somalia. Og iht til unersøkelser er 9 av 10 somaliere ikke i jobb, og ønsker tydeligvis heller ikke å være det. Det er en interessant utvikling – jeg regner med at min pensjon etter hvert må reduseres, relativt sett, for å få råd til all denne velferden, men slik er det vel bare».

Har deltatt på flere nemndmøter – hans periode utgår i år

Til Klassekampen sier Wibye at han har deltatt på mellom fire og fem nemndmøter og et stornemndsmøte i Une i løpet av de siste tre årene.

Til Vårt Land opplyser Wibye at han ikke har hørt noe fra verken UD eller UNE i forbindelse med hans deltagelse som nemndmedlem etter Klassekampens artikkel. Han påpeker at hans fireårige periode i UNE uansett ender ved årets slutt.

Ifølge Wibye, har UD ikke bedt han om å innstille sitt arbeid som nemndmedlem mens Sentral kontrollenhet gransker varselet mot ham.

LES MER:

* UNE: «Skal vurdere kritikken»

* Bekkevold (KrF): – Rystende av UNE

---

Varslingssaken

  • I 2011 jobbet Laila Makboul som praktikant ved Den norske ambassaden i Saudi-Arabia under ledelsen av ambassadør Carl Schiøtz Wibye.
  • I 2014 sendte Makboul et varsel til Utenriksdepartement (UD) hvor hun opplyste om at Wibye skal ha trakassert henne blant annet for hennes hijab-bruk. Det samme året pensjonerte Wibye seg.
  • UD fulgte aldri opp varselet. To år senere, i 2016, foreslo de Wibye som nemndmedlem i Utlendingsnemnda, noe han har vært i perioden 2016-2020.
  • Etter at Makboul nylig skrev et Facebook-innlegg om varselet, har UD bedt Sentral kontrollenhet om å granske saken.
  • Wibye benekter anklagene om at han skal ha trakassert Makboul.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter