Nyheter

UD gransker norsk ambassadør etter påstander om hijab-nekt

I 2014 fikk Utenriksdepartementet et varsel fra en tidligere praktikant ved Den norske ambassaden i Saudi-Arabia, Laila Makboul, hvor hun blant annet skrev at ambassadøren Carl Schiøtz Wibye luket ut arbeidssøkere hvis de hadde hijab. Nå beklager UD at de ikke fulgte opp saken, og sier de åpner en granskingssak.

«Fra første stund og som følge av min hijabbruk, ble jeg fortalt at jeg aldri skulle vært der og at jeg kun ble tolerert fordi det var lite han kunne gjøre siden jeg allerede var i Riyadh».

Dette skrev Laila Makboul i et Facebook-innlegg på mandag, og aktualiserte dermed en hendelse fra 2011 og 2014. Mannen hun snakker om er hennes tidligere sjef, Carl Schiøtz Wibye (73), den tidligere ambassadøren ved Den norske ambassaden i Ryiadh i Saudi Arabia. I 2011 jobbet de to sammen da hun var praktikant ved ambassaden. Tre år senere, i 2014, sendte hun et varsel til Utenriksdepartementet (UD) om Wibyes trakasserende oppførsel. Varselet ble aldri tatt tak i av UD, og Wibye pensjonerte seg det samme året, etter å ha jobbet ved ambassaden i fem år.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med Makboul, men hun har ikke besvart på henvendelsene. Vi gjengir uttalelsene hun har gitt på sin Facebook-side i et innlegg som har blitt delt av over 100 brukere.

Sier Wibye innførte praksis hvor hijab-brukere ble luket ut

I Facebook-innlegget til Makboul, som i dag er Midtøsten-forsker ved Det amerikanske universitetet i Kairo og Universitetet i Oslo, kommer hun med flere påstander om Wibye. Hun skriver blant annet at Wibye skal ha innført en arbeidssøkerpraksis hvor han skulle få tilsendt bilder av kvinnelige søkere som søkte på praktikantstillinger hvis de hadde et «utenlandsklingende etternavn». Grunnen, skriver Makboul, var å unngå å ansette en praktikant eller hospitant med hijab etter henne.

Wibye, som selv har kommentert Facebook-innlegget, benekter påstandene.

– Det eneste jeg vurderte var CV, karakterer og språkkunnskaper. Jeg fikk aldri et bilde av en praktikant, og ba aldri om å få det, sier Wibye til Vårt Land.

Han sier at utvelgingen av praktikanter i stor grad ble overlatt til de avtroppende praktikantene – at det var opp til dem selv å finne sin egen etterfølger.

– Til slutt fikk jeg tre navn jeg skulle velge mellom. Da spurte jeg som regel praktikanten om hvem de ville valgt, og jeg tok den de svarte, forklarer Wibye.

Mener hijab-krangel er bakgrunnen for varselet

Wibye sier at Makboul i 2011 spurte ham om han var skeptisk til hijaben, men at han da valgte å ikke svare fordi han følte seg «på utrygg grunn». Men Wibye sier han svarte henne i en e-post i 2014, da han skulle pensjoneres.

– Jeg sa at det er et politisk signal, og at det står ingenting om hijab i Koranen. Jeg mente at formålet er å gjøre kvinnen mindre attraktiv, og det vred hun til at jeg beskyldte henne for å være stygg. Derfra kom dette varselet.

Wibye har også i andre sammenhenger ytret seg skeptisk om hijaber. I forbindelse med utgivelsen av hans bok «Terrorens Rike – hvordan en voldelig sekt fra den arabiske ørken radikaliserte islam» i 2018, skrev han kritisk om hijab- og niqab-bruk i en kronikk i Klassekampen.

UD lot saken ligge – nå åpner de gransking

UD bekrefter at de i 2014 mottok varselet fra Laila Makboul. Pressetalsperson i UD, Guri Solberg, sier de nå har bedt Makboul om unnskyldning for at de ikke tok tak i saken da.

– I forbindelse med at denne saken har kommet opp på nytt, har UD i en samtale med Laila Makboul tidligere i september beklaget at hennes påstander om trakassering ikke ble fulgt opp av UD i 2014, sier Solberg.

Hun sier at UD ser alvorlig på saken, og at de nå har besluttet at den skal granskes av Sentral kontrollenhet, som behandler saker som gjelder mistanke om brudd på gjeldene regelverk i utenrikstjenesten.

UD opplyser at de mottok Makbouls e-post like etter at Wibye ble pensjonert fra UD i 2014.

– Hva synes du om at UD åpner en gransking nå, Wibye?

– Jeg vil kalle det en storm i et vannglass. For meg virker det helt absurd. Jeg tror de gjør det på grunn av dårlig samvittighet.

Sier Wibye har trakassert henne etter 2011

Makboul skriver på Facebook at bakgrunnen for hennes innlegg er reaksjonene hun har fått etter at hun nylig skrev en kronikk i Dagbladet om Stopp islamiseringen av Norge (Sian). I kronikken titulert «Undervurderer Sians voldspotensiale» argumenterer hun for at det er farlig å gi rasister rom til å fremme «voldsforherligende budskap».

Makboul mener denne kronikken har ført til at Wibye har «blitt trigget til å angripe meg».

Makboul skriver videre at hun har blitt trakassert av Wibye etter praktikantoppholdet, blant annet du hun var ansatt ved en annen norsk utenriksstasjon. Hun skriver at Wibye fortalte henne «hvor mye styggere og eldre kvinner med hijab ser ut» og «hvor stor samfunnsbelastning innvandrere utgjør».

Wibye sier han ikke husker denne hendelsen.

– Dette kan jeg ikke huske. Det er mulig hun har plukket ut noen setninger og dreid dem. Jeg ville ikke skrevet det i den formen. At innvandring utgjør en kostnad er blitt allmennkjent etter hvert, men at det er mange flinke innvandrere, er det heller ingen tvil om, sier Wibye.

Bekreftes av en annen praktikant

Makbouls påstander bekreftes av en tidligere hospitant ved ambassaden i Ryiadh, Charlotte Lysa. Lysa jobbet som hospitant der fra juni til desember i 2014. På innlegget til Makboul kommenterer hun følgende: «Hei Carl, jeg husker godt at du sa til meg da jeg kom som hospitant til Riyadh at du hadde hatt en praktikant med hijab en gang før, og at det var en feil og kun skjedde fordi du ikke visste at hun hadde hijab før hun kom».

Wibye sier han ikke husker denne ordvekslingen.

– Lysa kom til ambassaden omtrent da jeg dro, og nå legger hun ut om det ene og det andre. Jeg vet ikke om det stemmer. Det er kanskje sagt i solidaritet.

– Så du benekter ikke at det skjedde?

– Vi hadde en samtale på tampen, og jeg var rimelig frustrert fordi det er veldig tung å jobbe i Saudi-Arabia. Men nei, jeg kan ikke huske dette, og kan derfor ikke gå god for sannhetsgestalten.

I en egen Facebook-status bekrefter Lysa en av Makbouls andre påstander: At Wibye sendte en e-post av et bilde av et kvinnebryst med en tatovering av en gris, med teksten «europeiske kvinner har funnet en ny måte å beskytte seg mot muslimske menn».

Wibye benekter å ha sendt en slik e-post.

Vårt Land har vært i kontakt med Lysa, som sier hun ikke ønsker å kommentere saken.

Sier UD ikke ga Wibye motstand – UD: ikke ikke kommentere personalsaker

I Facebook-innlegget oppfordrer Makboul at personer som kjenner Wibye må bli flinkere til å korrigere oppførselen hans, og hun sender også en pekefinger til UD.

«Hadde den tidligere ambassadøren fått motstand fra sin egen arbeidsgiver eller fra andre kollegaer så hadde han kanskje vært varsommere med hvordan han omtaler medmennesker og medarbeidere», skriver hun.

UD selv sier de ikke kan kommentere personalsaker, men at de følger opp saken. UD pressetalsperson Guri Solberg sier kommunikasjonen de har hatt med Makboul, har styrket deres arbeid mot anti-diskriminering i utenrikstjenesten:

– Samtalen med Laila Makboul, hennes opplevelser og refleksjoner er viktige bidrag til departementets videre arbeid for å motvirke trakassering og diskriminering i utenrikstjenesten, sier Solberg.

---

Varsling i Utenriksdepartementet

  • Retningslinjene gjelder for alle ansatte i utenrikstjenesten, inkludert lokalt ansatte ved stasjonene. Retningslinjene gjelder uavhengig av om ansettelsesforholdet er midlertidig eller fast, heltid eller deltid. Studentpraktikanter omfattes også.

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter