Nyheter

‘Rystende av UNE’

Utlendingsnemnda får refs av politikere og jurist for ikke ­umiddelbart å rette seg etter Sivilombudsmannens kritikk om feilbehandling av ­familiegjenforeningssaker.

– Rystende, sier Kristelig Folke­partis Geir Jørgen Bekkevold.

– Ikke akseptabelt, skriver ­Sosialistisk venstrepartis Karin Andersen i en tekstmelding.

31. mai kritiserte Sivilombudsmannen for andre gang på få år Utlendingsnemnda (UNE) for feil anvendelse av regelverket om ­familiegjenforening for flyktninger. Første gang var i 2014.

– Vi registrerer nå gjennom behandling av nye klager at UNE ikke har fulgt vårt rettssyn, og det er beklagelig. Det er forutsatt at forvaltningen skal følge ombudsmannens uttalelser, sa sivilombudsmann Aage Thor Falkanger til NRK, som først omtalte saken.

– Maktarroganse

Det var prosjektleder og jurist, Georg Schjerven Hansen, hos Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (Seif) som klaget UNE inn for ­Sivilombudsmannen. Han anslår at 50-60 familier har fått avslag på feilaktig grunnlag.

Vårt Land har fått tilgang til et brev der UNE redegjør for hvordan de vil følge opp ombuds­mannens kritikk. Der fremgår det at de har besluttet å ­behandle én av de fire klagesakene ­ombudsmannen uttalte seg om i stornemnd i august – deres høyeste beslutningsorgan (se ordliste).

«De andre sakene vil bli ­behandlet etter dette, i tråd med den presedensvirkningen stornemndvedtaket gir», heter det i brevet.

Schjerven Hansen reagerer sterkt på svaret:

– Normalt skulle UNE bare forholde seg til Sivilombudsmannens uttalelse. I stedet kaller de inn til stornemnd. Det eneste som gjenstår å diskutere er om de skal høre på Sivilombudsmannen eller ikke. Ingenting tyder på at de føler seg bundet til annet enn å vurdere kritikken. Det kan godt være at de kommer fram til at de ikke vil følge den, sier Schjerven Hansen, og legger til:

– Det vitner om en makt­arroganse uten like. De ble ­kritisert for akkurat det samme i 2014. I stedet for å rette seg etter ­kritikken, så fortsetter de bare.

Dersom UNE ikke tar ­kritikken til følge, kan flyktningene som allerede har ventet i flere år på familiegjenforening gå nye år i møte uten sine kjære. Sivil­ombudsmannens gjenstående virkemiddel er da å trekke ­saken inn for Stortinget. Da kan ­politikerne anbefale søksmål:

– Det vil bety nye år med kamp for familiene det gjelder. Det dreier seg stort sett om kvinner og barn som lever i veldig dårlige forhold, sier Schjerven Hansen.

LES MER: UNE: 'Skal vurdere kritikken' 

Stat i staten

Det får KrFs Geir Jørgen Bekkevold og SVs ­Karin Andersen til å tenne på alle ­plugger:

– I all verdens rike, hvorfor setter de ned stornemnd om ­dette? Det er helt uhørt at et forvaltningsorgan opptrer som en stat i staten og hever seg over Sivilombudsmannens kritikk. Jeg har aldri opplevd lignende, sier Bekkevold.

– Forvaltningen skal rette opp feil som Sivilombudsmannen påpeker. Det er ikke «valgfag». Regjeringen må straks avklare at forvaltningen skal følge sivilombudsmannens pålegg, skriver Andersen i sin tekstmelding.

Bakgrunnen for saken er at flyktninger ifølge utlendings­forskriften har krav på unntak fra inntektskrav for å få inn­vilget familiegjenforening. ­Unntaket forutsetter imidlertid at ­søknaden er fremmet innen ett år etter at flyktningen fikk ­innvilget oppholdstillatelse.

UNE har avslått gjenforening dersom familiemedlemmer ikke har møtt opp ved ­utenriksstasjon med timeavtale innen fristen på ett år. Sivilombudsmannen ­skriver derimot i sin uttalelse at det rekker at en flyktning har ­levert nettsøknad og betalt saksbehandlingsgebyr her i Norge.

I august i fjor endret regjeringen utlendingsforskriften slik at det nå kreves nettsøknad og oppmøte ved ambassade. Regjeringen spesifiserte også frister for disse. Dermed gjelder ikke Sivilombudsmannens kritikk fremtidige saker. Prosjektleder Schjerven Hansen hos Seif synes det gjør UNEs opptreden ekstra unødvendig:

– Dette får ingen konsekvenser for fremtidige saker, men gjelder kun et begrenset antall, sier han.

Sier denne saken noe mer overordnet om UNE, Schjerven Hansen?

Ja. Vi ser dessverre en del ganger at UNEs holdning er at de mener de kan heve seg over alt annet, denne gangen sivil­ombudsmannen.

Får ikke møte

I brevet fremgår det at UNE ikke vil la ­klagerne møte i stornemnda. Dermed blir det kun en ­diskusjon mellom tre nemndledere og fire nemnd­medlemmer i UNE, påpeker Schjerven Hansen.

SVs Karin Andersen mener ­dette er en stor svakhet ved dagens ­system at UNE kan beslutte dette:

– Hele systemet må endres og rettssikkerheten for søkere må styrkes. Søkere må få fulle partsrettigheter.

Geir Jørgen Bekkevold er på sin side opptatt av at denne saken hemmer integreringen for dem den rammer:

– I det siste har det kommet rapporter som viser at folk lykkes bedre med integrering dersom de har familien rundt seg, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter