Nyheter

Ny gallup øker sperredramaet for KrF og småpartiene. Også røde og grønne inntar thrilleren

Ny gallup plasserer Miljøpartiet og Rødt rundt sperregrensen. KrF er over 4 prosent – forsker spår thriller.

På Norstats septembergallup for Vårt Land får KrF 4,1 prosents oppslutning og havner over grensen for utjevningsmandater. I to av de tre siste målingene våre har KrF sett det viktige 4-tallet.

Men for Rødt ringer alarmklokkene: Oppslutning på bare 3,4 prosent gir det laveste nivået på lenge. Pilen har siden juni pekt nedover.

Nettopp Rødt og Miljøpartiet De Grønne kan være avgjørende for et regjeringsskifte dersom ikke Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV får mandater nok alene. Når også MDG nå faller til 4,2 prosent, tiltar dramaet om småpartienes rolle i den store maktkampen. De er mange som slåss om de avgjørende utjevningsmandatene.

Forsker: Kan true rødgrønt flertall

– Det kan bli en thriller, rett og slett, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

– Gallupbildet her viser hvor viktig sperregrensen er for norsk politikk. Den gjør stortingsvalgene uforutsigbare. Skal man spekulere litt, kan man tenke seg KrF og Venstre kommer over og Rødt og MDG under. Da vil det rødgrønne flertallet være truet, påpeker han.

I september er to partier så vidt over – og to klart under grensen. Eksempelvis kan et parti med 3,9 som valgresultat, ende opp med to stortingsrepresentanter. Får det derimot bittelitt over 4.0, kan det plutselig vinne seks-syv. Og vippe makt.

LES OGSÅ: Frp gjør byks på fersk gallup – Siv Jensen jakter på mer

KrF var i drama sist – og reddet seg

KrF sto midt i dramaet ved forrige valg. Da fikk partiet 4,2 prosent – og åtte representanter. Hadde ikke KrF karret seg over, ville Solberg-regjeringen vært ferdig i 2017.

Lenge har alle partiene til venstre for dagens regjering hatt et solid overtak. Men Norstats septembermåling gir trioen av Ap, Sp og SV totalt bare 81 representanter dersom det var valg nå. De trenger fire til for å få de 85 mandatene som skaper stortingsflertall.

MDG og Rødt synker – utstabilt for rødgrønne

Nå er Rødt under sperren – og får bare to. MDG har synkende trend, går 0,7 prosentpoeng tilbake og lander på 4,2. Det gir åtte mandater – og partiet ville sikret regjeringsskifte om det var valg nå. Men MDG har tapt innspurter mot sperregrensen tidligere.

Det er først og fremst tilstanden i Venstre og KrF som har gitt overskrifter om sperregrensedrama. Men Norstat-tallene kan bære bud om at flere vil skape oppslag.

Sps har grep der motstanden mot Solberg er stor

SV ligger stabilt – og får 7,8 prosent. Partiet er langt unna den sperregrensekampen de var i 2013. Da reddet SV seg med 4,1 prosent i stortingsvalget.

Stødigst av Ap-leder Jonas Gahr Støres makkere er Sp, som øker til 14,3. Lite rikker Sp. Velgerne er svært lojale – og partiet ser ikke ut til å miste de flere titusen velgerne de har rappet fra Høyre og Frp, samt Ap.

Valgforsker Bergh ser et solid parti i Sps gode tall, som trolig mest skyldes den sterke motstanden Solberg-regjeringen møter i distriktene. Lite truer Sps jevne oppslutning på 14-tallet:

– Så lenge en Solberg-regjering sitter frem til valget, kan partiet komme til å holde på velgerne. Motstanden mot regjeringen er det Sp som nyter godt av.

KrF: «Klarer ikke å mobilisere nye»

11:09 Embedkode mandatfordeling septembermålinga:

KrF går 0.4 prosentpoeng frem i september, men tilstanden for partiet mye den samme. Selv om lojaliteten styrker seg og nær tre av fire 2017-velgere ville stemt på partiet igjen, er en femtedel usikre.

– KrF klarer ikke å mobilisere nye velgere. Slik har situasjonen vært lenge, påpeker Bergh.

Berit Aalborg: – Valg av Guri Melby som ny lede kan gi Venstre ny energi og øke velgertilsiget

Ro i Venstre – men veksten kommer ikke

Og selv om Venstre nå er ute av lederstrid og annen uro, er det ikke tegn til ny vekst. I september får Venstre 3,2 prosents oppslutning, akkurat som i august.

– Hvorfor?

– Tradisjonelt er Venstres velgere lite lojale. Partiet er alltid avhengig av å mobilisere. Selv om de har synlige og profilerte statsråder, også i koronasituasjonen, har de ikke har klart dette. Venstre har ikke funnet saker som gir folk grunn til å stemme partiet, svarer valgforsker Johannes Bergh.

LES OGSÅ:

To store lokallag vil heller ha Lossius enn Grøvan på topp

Ap får abort-oppgjør i fanget - press fra venstresiden om mer selvbestemmelse

Ett år til stortingsvalget: Så dramatisk kan KrFs kamp mot sperregrensen bli

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter