Nyheter

Amerikanere tror Holocaust er en myte – Nora Savosnick håper å knuse myten

75 år etter at amerikanske soldater åpnet portene i dødsleirene, tror mange i USA at Holocaust er en myte. Norske Nora Savosnick reiser over for å fortelle bestefars historie.

Nesten én av fire amerikanere – 23 prosent – tror Holocaust enten er en myte, at det har blitt overdrevet eller at de ikke er sikre på hva de tror. Det viser en undersøkelse blant amerikanere mellom 18 og 39 år. Undersøkelsen, som er utført for Konferansen om jødiske materielle krav mot Tyskland, avslører en rekke kunnskapshull om folkemordet.

Mer enn seks millioner jøder ble drept. Undersøkelsen avdekker at hele 63 prosent ikke vet at

så mange ble drept. Blant annet tror 36 prosent av respondentene at to millioner eller færre ble drept.

Etter at Nora Savoznick leste om den voksende uvitenheten om Holocaust, bestemte hun seg for å fortelle sin familiehistorie i Brooklyn i New York. Foto: Privat.

– Det er så innmari viktig og være bevisst på historien slik at vi ikke gjentar feilene. Dette vitner om historieløshet, sier Nora Savosnick (bildet), selv norsk jøde.

Drept i konsentrasjonsleir

Under krigen ble hennes oldefar Ernst Salomon Savosnick og bestefar Robert Savosnick deportert fra Trondheim til Tyskland. Ernst Salomon ble drept i Auschwitz-Birkenau, mens bestefaren Robert overlevde.

– Jeg har vokst opp med historien om Holocaust som en stor del av familiefortellingen. Men selv om jeg vokste opp i armene til morfar, er det ikke bare mitt ansvar å formidle historien, sier 24-åringen.

LES OGSÅ: I dag er det 75 år siden dødsleiren ble frigjort

Reiser til USA

Nora Savoznick er fra Oslo, men har bodd i USA de to siste årene – og er på vei tilbake når Vårt Land snakker med henne. I høst skal hun dekke presidentvalget som frilansfotograf, men etter at hun leste undersøkelsen, ønsket hun å ta på seg et annet oppdrag i tillegg: Å fortelle sin families historie.

29. september gjør hun det i New York-bydelen Brooklyn, som en del av et human library – som ikke er et fysisk bibliotek, men en analogi for utveksling av meninger og kunnskapstilegning.

Nora Savoznick er faktisk inspirasjonen for hele arrangementet, forteller arrangør Reyna Gobel:

– Nora var inspirasjonen til arrangementet. I en tid hvor mennesker sliter med å forstå hverandre, husket jeg hvordan hun snakket på det Jødiske museet i Norge for å vise studenter som kanskje aldri har møtt en jødisk person, at hun er akkurat som andre nordmenn, skriver Gobel i en epost til Vårt Land.

Part of overflow crowd listens to address by Israeli Prime Minister Mehachem Begin being given inside Temple Emanu-El in New York Sunday, April 30, 1978. Begin, who arrived in New York Saturday night for a four city U.S. visit, spoke at a memorial service marking the 35h Anniversary of the start of the Warsaw, Poland Ghetto Uprising by Jews against the Nazis during World War II. A public address system was set up outside the temple to accomodate the overflow crowd. (AP Photo/Mario Cabrera)
New York er byen i USA med flest jøder, men byen kommer dårlig ut i den nye undersøkelsen om Holocaust-kunnskap. Her ser man en gruppe jødiske Holocaust-overlevere i New York 1978 under fanen «VI VAR DER». (AP Photo: Mario Cabrero).

Antisemittismen øker i USA

Det var særlig én av de nye statistikkene som overbeviste Savoznick om å fortelle familiens historie: 11 prosent tror jødene selv stod bak Holocaust.

– Det er kjempeskummelt. Gjentar man en løgn mange nok ganger så blir det en sannhet. Ord er noe av det mektigste vi har i et demokrati, og det at massene føres i disse retningene er skummelt, sier hun.

At Savoznick skal snakke offentlig i New York akkurat nå er betimelig. I undersøkelsen svarer hele 19 prosent av respondentene i den folkerike østkyststaten at de tror jødene stod bak Holocaust. Det er noe hun kjenner på hele kroppen.

– Dette er det samme som å si at min bestefar har skyld for at han ble torturert, og at hans familie ble drept. Det gir meg frysninger, det gjør meg tafatt. Jeg stivner rett og slett litt av det.

Arrangør Gobel sier arrangementet skal prøve å bidra til løsninger i en by preget av økt antisemittisme:

– Byen sliter med problemer med rasisme og antisemittisme. Vi ønsket å bidra til å finne løsninger ved å få de mangfoldige samfunnene i sørlige Brooklyn sammen for en og en-samtaler med mennesker de kanskje aldri møter i det virkelige liv – samtidig som de lever kun noen kvartaler unna hverandre.

** TO GO WITH STORY SLUGGED MIDEAST ISRAEL AUSCHWITZ SURVIVORS TALK** FILE ** A picture taken just after the liberation by the Soviet army in January, 1945, shows a group of children wearing concentration camp uniforms including Martha Weiss who was ten years-old, 6th from right, at the time behind barbed wire fencing in the Oswiecim (Auschwitz) nazi concentration camp. 60 years ago, on January 27, 1945, Red Army soldiers liberated the Concentration Camp in Auschwitz, Poland. Like all children too young to work, 10-year-old Martha Weiss was selected  for death when she arrived at Auschwitz in 1944 but said the SS diverted her  group from the gas chamber after Russian planes flew over. She said she and her  older sister Eva spent their last month before liberation in Mengele's notorious  experimental ward. (AP Photo/CAF pap) ** B/W ONLY **
11 prosent av de spurte tror jødene selv stod bak Holocaust. Dette bildet er tatt rett etter den sovjetiske frigjøringen av Auschwitz-Birkenau. (AP Photo)

LES OGSÅ: Her ble jødiske gravstener brukt som gatesten

Har tro på undervisning

Nora Savoznick peker på flere trender når hun forklarer funnene i undersøkelsen.

– USA blir mer og mer polarisert, og tilliten til skoler og media er lav. Konsekvensen av dette er at konspirasjonsteorier får leve og bli spredt.

Til tross for kunnskapshullene og antisemittismen som undersøkelsen viser fram, svarer amerikanerne at de vil lære om Holocaust. Omkring to tredjedeler – 64 prosent – av de spurte synes Holocaust-undervisning bør være obligatorisk.

Ervin Kohn (bildet under) er forstander i Det mosaiske trossamfunn. Han mener undervisning er nøkkelen i kampen mot antisemittisme.

###

– Vi må undervise hver nye generasjon for å holde samfunnet friskt. Det finnes ingen evigvarende vaksine mot antisemittisme.

Han er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen:

Jeg tenker det ikke er så rart. For å kjenne historie som ikke er selvopplevd må vi få undervisning. Hva vet vi i Norge om Slaget ved Waterloo eller Den amerikanske borgerkrigen?

Konspirasjonene lever på nett

Både Savoznick og Kohn peker på undervisning som et botemiddel mot antisemittisme. Samtidig peker de på internett som det motsatte. 49 prosent av de spurte sier de har sett publiseringer i sosiale medier og på nettet der fakta om Holocaust enten blir fornektet eller forvridd.

I august i år avdekket den britiske anti-ekstremisme-organisasjonen Instituttet for strategisk dialog at en Facebook-algoritme aktivt promoterer innhold med Holocaust-fornektelse. Savoznick mener mange lett tar til seg konspirasjonsteorier. Det gjør henne trist.

– Benektelsen er noe min mor har måtte leve med, og det har igjen påvirket meg. Jeg blir rett og slett lei meg fordi jeg er redd for at grobunnen til hat skal oppstå og at det igjen vil gå utover mine barn.

LES MER:

---

Undersøkelsen

  • En ny undersøkelse har kartlagt Holocaust-kunnskap blant milleniumsgenerasjonen (1981-1996) og Generasjon Z (1996-) i alle av de femti amerikanske delstatene.
  • Nesten én av fire amerikanere – 23 prosent – tror Holocaust enten er en myte, at det har blitt overdrevet eller at de ikke er sikre på hva de tror.
  • 36 prosent tror at kun to millioner eller færre jøder ble drept.
  • 11 prosent tror jødene selv stod bak Holocaust, tallet er på hele 19 prosent i New York.

---

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter