Nyheter

Debatt om høyesterett dominerer i Washington

Mens den avdøde amerikanske høyesterettsdommeren Ruth Bader Ginsburg minnes, er debatten om høyesteretts ledige dommerplass allerede i gang.

Hundrevis av sørgende samlet seg igjen lørdag kveld ved høyesterett i Washington for å minnes avdøde dommer Ruth Bader Ginsburg. Samtidig lovte president Donald Trump jublende tilhengere på et valgmøte i North Carolina å fylle den ledige plassen i høyesterett med en kvinne.

Trump gjorde det klart at han vil nominere en kandidat til stillingen så snart som mulig, trass i protester fra Demokratene. Tilhørerne svarte med å rope i kor: «Fyll plassen».

Det siste Ginsburg selv sa før hun døde fredag, var en oppfordring om ikke å nominere en kandidat til stillingen til etter at det er valgt en ny president. Både Demokratenes presidentkandidat Joe Biden og mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, sluttet seg til oppfordringen.

Men Trump insisterer på at det er hans rett å utpeke en ny dommer.

– Vi vant valget, og det er konsekvensen, sa han på valgmøtet i Fayetteville lørdag kveld.

LES OGSÅ: Hennes død kan endre USA

Møter seg selv i døra

Men en rekke republikanske politikere blir nå konfrontert med hva de sa i 2016, da de nektet å godkjenne Barack Obamas kandidat Merrick Garland ni måneder før valget og begrunnet det med at velgerne hadde rett til at den nye presidenten som skulle velges, måtte få utnevne ny dommer.

Det var flertallslederen Mitch McConnell som den gangen nektet å holde avstemning i Senatet, men som få timer etter at Ginsburg døde, varslet at det vil bli holdt avstemning om Trumps kandidat så snart som mulig.

Republikanerne har flertall i Senatet med 53 mot 47 plasser, men flere republikanske senatorer har varslet at de ikke vil stemme for Trumps kandidat, blant dem Lisa Murkowski fra Alaska og Susan Collins fra Maine.

Chuck Grassley og Mitt Romney er to andre som det er usikkerhet om.

Kan bli konservativt flertall i generasjoner framover

Trump har alt rukket å utnevne to konservative dommere, og hvis han utpeker ytterligere én, blir det konservativt flertall i generasjoner framover, med alt det som det får å si for tilgangen til abort, miljøreguleringer, innvandringslover, presidentens myndighet og Obamas helsereform.

Tiden er imidlertid knapp. Fram til valget er det bare seks uker, og en dommernominasjon kan ofte være tidkrevende i Senatet, og kan lett forsinkes ytterligere av demokratene.

Trump sier han ikke har noen problemer med om avstemningen først finner sted i dødperioden etter valget, men før et nytt senat kommer sammen i januar.

Kamala Harris tråklet seg fram gjennom folkemengde

I den kjølige septemberkvelden foran høyesterettsbygningen strømmet familier og unge til for å hedre Ginsburgs minne med stearinlys, blomsterbuketter og takkebrev.

Et kor ga en liten konsert, med blant annet «Imagine» av John Lennon, mens representanter for organisasjoner som Black Lives Matter og organisasjoner som kjemper for våpenkontroll og rett til abort, delte ut T-skjorter og flygeblad.

Blant dem som tråklet seg fram gjennom folkemengden, var visepresidentkandidat Kamala Harris, som sa at Gìnsburg hadde vært en av hennes store forbilder.

Et håp om et endelig forbud mot abort

Ginsburgs død og utsiktene til hard kamp i Senatet om en konservativ etterfølger, har oppildnet USAs liberale til ytterligere kamp for å stemme Trump ut av Det hvite hus og velge et demokratisk flertall i Senatet.

Men striden om ny høyesterettsdommer oppildner like mye Republikanerne, siden Ginsburgs død igjen setter høyesterett i sentrum for debatten, etter at Trumps håndtering av koronapandemien har dominert siden mars.

Å sørge for solid konservativt flertall i høyesterett er en av Republikanernes fremste prioriteringer, og håpet om å få gjennom et endelig forbud mot abort vil mobilisere alle konservative, også dem som kanskje ikke liker Trumps personlighet og oppførsel så mye.

LES MER:

* Berit Aalborg: «Ginsburgs død vil føre til økt polarisering av høyesteretts rolle»

* Ruth Bader Ginsburg er død

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter