Nyheter

KrFU vil sikre fosteret rettsvern – men stemte ned forslag om abortforbud i uke 16

KrFs ungdomsparti stemte på helgens landsmøte for å beholde vedtaket om at abortloven må endres. KrFU går ikke inn for at kvinnen skal ha rett til selvbestemmelse.

Saken oppdateres.  

Under årets landsmøte stemte Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) ned forslaget om å stramme inn abortloven. På forhånd var det foreslått å gå inn for å flytte abortgrensen fra uke 18 til uke 16.

Ungdomspartiet holder fast på sin gjeldende formulering som sier at abortloven «må erstattes med en lov som sikrer fosteret rettsvern».

De konservative seiret

Det vakte oppsikt da KrFU i 2016 etter en stemmethriller vedtok at «den som må ha det siste ordet, likevel er kvinnen». Vedtaket møtte pepper fra konservativt hold, og KrF-ungdommenes åpning for selvbestemmelse varte ikke lenge.

To år senere ble vedtaket parkert. I stedet vedtok KrFU at «abortloven må erstattes med en lov som sikrer fosteret rettsvern», og denne formuleringen blir stående etter landsmøtet 2020.

Disse tre alternativene ble stemt over

Foran programrevisjonen i år stod delegatene foran tre alternativer:

• Beholde dagens formulering. Den anses av mange som et kompromiss.

• En innstramming: «At abort bare kan tillates når det er fare for mors eller barns liv».

• Liberalisere: At det siste ordet er hos kvinnen.

Det første alternativet ble vedtatt: å beholde dagens formulering at «abortloven må erstattes med en lov som sikrer fosteret rettsvern». Stemmefordelingen var 41 mot 33.

– Jeg synes det er veldig bra at KrFU har valg å holde på sitt syn på at man ønsker å gi ufødte barn rettsvern, sier Joel Ystebø, leder i Hordaland KrFU.

– Dette viser at vi ønsker å fortette å være en annerledes stemme i norsk ungdomspolitikk. Jeg er fornøyd, sier han.

###

Leder i KrFU Hordaland, Joel Ystebø, er fornøyd med utfallet i saken. 

Foto: Jan Langhaug

KrFU-lederen ville det annerledes

– Jeg var i utgangspunktet for alternativ tre, men nå skal jeg jobbe for KrFU sin poltikk, som er det største privilegiet, sier KrFU-leder Edel-Marie Haukland.

– Jeg opplever debatten rundt disse temaene som først og fremst respektfulle. Vi stemmer på ulike alternativer, men har alle et felles mål: å få ned aborttallene, forteller hun.

Haukland legger ikke skjul på at ungdomspartiet kommer til å diskutere mye fremover.

I nytt handlingsprogram for KrFU foreslo programkomiteen en innstramming i abortloven: Å «innføre absolutt abortgrense i uke 16». I gjeldende program var grensen for når abort skal være forbudt satt til uke 18.

Forslaget ble ikke vedtatt under landsmøtet.

– Drar kvinnekampen 50 år tilbake i tid

Ei som er skuffa over avgjørelsen til om å beholde dagens formulering, er fylkeslederen for Viken KrFU, Constance Thuv. Hun mener dette tar ungdomspartiet bak i tid.

– Jeg er skuffa fordi det er å dra kvinnekampen 50 å tilbake i tid. Det er ikke noen grunn til å ta en slik avgjørelse, og KrFU taper kredibilitet på det, sier Thuv.

Siden det kun var fire stemmer som avgjorde valget, er hun redd det vil føre til at folk ikke vil være med i organisasjonen lenger. Thuv tror det vil bidra til at ungdommen bygger opp under en konservativ poltikk som gir kvinnen mindre valgfrihet.

– Det er veldig synd hvis dette er spikeren i kista for mange. Det er et steg i en retning mange ikke vil gå, og det oppleves demotiverende.

– For oss som har menneskeverd i sentrum, blir det her veldig ironisk. Så det blir spennende å se hvordan det blir videre, og hvor lenge man gidder, sier hun.

Gjenvalgt: – Jeg gleder meg

Edel-Marie Haukland ble gjenvalgt som leder for ungdomspartiet, og forteller at hun er fornøyd med helgen så langt. Hun er imponert over debattklimaet i organisasjonen, og forteller at mange har inntatt talerstolen for første gang.

– Jeg er imponert over de nye. Flere har vært oppe og snakket om hjertesaker eller forsvart delegasjonens forslag, forteller hun.

Det er lange dager, og mye skal avgjøres, forklarer Haukland. Lørdag har KrFU blant annet vedtatt:

• Å ta inn 5000 kvoteflyktninger
 • 500 000 timer med norskopplæring til flyktninger
 • Beholde inntektsgrensen for studenter.

LES MER:

• Høyre på kant med egne velgere – seks av ti støtter bistandsmålet

• Berit Aalborg: «Norge er i en stadig tøffere skvis mellom USA og Russland»

• Vårt Land mener: Norge er ikke lenger der at vi kan prioritere alt vi ønsker oss

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter