Nyheter

Israelsk opposisjonsleder etterlyser tostatsløsning

Statsminister Benjamin Netanyahu har ikke noe ønske om å forhandle om fred med palestinerne, hevder den israelske opposisjonslederen Yair Lapid.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, right, speaks with Finance Minister Yair Lapid during a cabinet meeting in Jerusalem Tuesday, Oct. 7, 2014.(AP Photo/Dan Balilty, Pool) / TT / kod 436

Netanyahu undertegnet tirsdag en avtale om normalisering med De forente arabiske emirater og Bahrain i Washington.

Palestinske ledere har protestert mot avtalen, da araberverdenens boikott har vært deres fremste forhandlingskort overfor Israel.

Palestinerne har siden 2014 nektet å forhandle med Israel, med henvisning til at Netanyahus regjering har fortsatt utvidelsen av de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Urealistiske krav

Palestinerne avviser også president Donald Trumps såkalte fredsplan, som åpner for israelsk annektering av bosetningene og Jordandalen.

Yair Lapid, som leder sentrumspartiet Yesh Atid, kaller palestinernes krav om israelsk tilbaketrekning fra hele Vestbredden, og forventninger om hjelp fra araberstatene og verdenssamfunnet, for urealistiske.

– De må være proaktive i stedet for å gjøre seg selv til ofre hele tiden, i stedet for å klage hele tiden, sier han.

Ingen tro på Netanyahu

Lapid fastholder at palestinerne må få sin egen stat og mener at det er galt av Netanyahu å tro at han kan unngå å forhandle med dem om dette.

– Vi må diskutere en tostatsløsning med palestinerne, men jeg tror ikke at den nåværende regjeringen kommer til å gjøre det, sier han.

Lapid viser til at Netanyahus støttespillere på høyresiden er motstandere av en palestinsk stat og hevder at statsministeren derfor ikke «har noen intensjoner om å diskutere noe som helst med palestinerne».

LES MER:

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter