Nyheter

Hardt ut mot annektering

Drømmen om «det lovede land» er ikke framtredende i israelsk samfunnsdebatt, mener tidligere talsperson for Knesset, Avraham Burg. Han har fått over tusen europeiske politikere til å tale ut mot Trumps fredsplan.

– Jeg vet ikke hvordan den politiske korrektheten er i Norge, så jeg skal velge mine ord med omhu: Donald Trumps fredsplan er bullshit.

Slik starter vårt intervju med Avraham Burg. I mange år var han en ledende skikkelse i Arbeiderpartiet i Israel. Da han pensjonerte seg fra politikken i 2004, hadde han rukket å være både talsperson i nasjonalforsamlingen Knesset og fungerende president.

Til tross for pensjonisttilværelsen fra nasjonalforsamlingen, holder Burg seg politisk aktiv. Denne uken presenterte han et opprop signert over tusen europeiske parlamentarikere, som fordømmer Israels planlagte annektering av Vestbredden. I brevet uttrykker Burg alvorlig bekymring rundt president Donald Trumps plan for å håndtere Israel-Palestina-konflikten.

– Jeg finner det vanskelig, nær umulig, å ta fredsplanen alvorlig når den kommer fra en tiltalt statsminister og en klovn av en president. Det virker som Trump tror at hundre tegn på Twitter skal løse en konflikt som har vart i hundrevis av år, sier Burg.

Til tross for at Burg maner til motstand mot Trump og Netanyahus planer, virker han ikke nevneverdig bekymret. Han tror planen aldri vil se dagens lys.

– Den vil forsvinne som støv. Den vil bli tørket bort fra historiens pult.

Planen

Trumps plan for fred mellom Israel og palestinerne er utviklet i nært samarbeid med Israel. Palestinerne avviser den i sin helhet, tross løfter om over 450 milliarder kroner i investeringer.

Ifølge planen får Israel beholde bosetningene i de okkuperte områdene, der det i dag bor nærmere 800.000 israelere. Israel får også annektere Jordandalen, palestinernes kornkammer.

Som kompensasjon får palestinerne tilbud om land i Negev-ørkenen langs grensen mot Egypt, forbundet med Gazastripen.

Planen åpner for etablering av en demilitarisert palestinsk stat, uten kontroll over egne grenser og luftrom.

Utsatt

Som en del av implementeringen av planen, var annekteringen av Vestbredden planlagt å begynne 1. juli. Men forsvarsminister Benny Ganz sa i forkant av datoen at regjeringen måtte utsette planene på grunn av koronaviruset.

Med en syrlig undertone forteller Burg om hvordan han våknet opp 1. juli som «verdens mest opprømte jøde».

– Jeg våknet og tenkte: «Det er 1. juli. Det betyr at Netanyahu skal levere Guds plan. Det er utrolig.» Men takk Gud, når dagen var omme var det klart at Netanyahu og Gud igjen måtte slåss mot noe.

Lovet land

Avraham Burg mener tanken om at jødens hevd på «det lovede land» ikke er noe som engasjerer spesielt bredt blant befolkningen i Israel.

Majoriteten av folket, enten om de står til høyre eller venstre, bryr seg om andre og mer praktiske ting: Korona, helse, utdanning og grunnleggende bekymringer som følge av en knust økonomi, forklarer Burg, som da han var leder for organisasjonen Jewish Agency for Israel arbeidet for å få tilbake jødisk eiendom som gikk tapt under Holocaust.

– Netanyahu bruker bibelretorikken for å spille til sin base bestående av religiøse fundamentalister. De vil risikere økonomien for et slags eierskap over et bibelsk lovet land. Det reflekterer ikke den generelle samtalen i Israel, sier Burg.

Selv om han ikke enig med Trump og Netanyahu, går likevel med på et tankeeksperiment:

– La oss anta at de har rett, og at det de gjør rettferdiggjør at Israel implementerer apartheid og blir en piraja i det internasjonale samfunnet. Til det vil jeg si en ting: Vi lever i 2020, og hvis det er én beskjed man skal ta med seg fra dette året, så er det at alt krever samarbeid og dialog.

---

Dette er saken

  • Over 1000 europeiske parlamentarikere har signert et opprop som fordømmer Israels planlagte annektering av Vestbredden.
  • Oppropet er et initiativ fra Avraham Burg, som er tidligere israelsk stortingspresident og leder organisasjonen Jewish Agency.
  • Disse norske politikerne har signert: Kari Elisabeth Kaski (SV), Petter Eide (SV), Lars Haltbrekken (SV), Audun Lysbakken (SV), Arne Nævra (SV), Nicholas Wilkinson (SV), Svein Roald Hansen (Ap), Torstein Tvedt Solberg (Ap), Åsmund Aukrust (Ap), Mathilde Tybring-Gjedde (H).

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter