Nyheter

Kirken holder appell mot Sian, men ikke på motdemonstrasjonen

På lørdag inviterer Stopp islamiseringen av Norge (Sian) til krenkefest på Hamar. Kirken vil ikke være med på en motdemonstrasjon, men heller et alternativt arrangement.

Sian har kommet til sitt siste stopp på sin «krenkefest-turné». På lørdag skal organisasjonen ha en demonstrasjon på Hamar.

På Hamar er de i gang med en stor mobilisering mot Sians arrangement.

Inspirert av hvordan innbyggerne i Volda hadde et spontant motarrangement et annet sted i byen da Sian hadde demonstrasjon der, har Rødt Hamar tatt initiativ til motdemonstrasjonen «Fargerikt fellesskap – et Hamar for alle».

Tar avstand

Der skal også Den norske kirke delta. Prost i Hamar, Per Erik Stave Engedal, skal holde appell på den fredlige samlingen.

– Det skal være et arrangement med positivt fortegn. Vi ønsker å delta der, fremfor på selve demonstrasjonen, for å unngå å skape konflikt eller hindre andres rett til å ytre seg, sier prosten til Vårt Land.

Hvorfor deltar kirken på dette motarrangementet?

– Kirken kan ikke trekke seg unna og bare holde på med sitt, men må delta i det som angår alle. Vi har også et brennende engasjement for at Hamar skal være åpent for alle.

Prosten i Hamar skal holde appell mot Sian. Foto: Privat

LES OGSÅ: Politiet på Hamar er forberedt på Sian-demonstrasjonen

Hva skal din appell handle om?

– I Bergprekenen står at vi skal elske våre fiender. Jesu radikale forkynnelse utfordrer oss veldig sterkt, og jeg opplever at Sians agenda er det stikk motsatte av det budskapet.

Prosten vil være tydelig på kirkens budskap.

– Alle som representerer kirken må tørre å ta et standpunkt mot Sian, som begrenser og fremmer hat.

Hvorfor deltar dere ikke på motdemonstrasjonen? Overlater dere det til de som lager støy.

– Vi ønsker å bidra til det biskopen viser til, nettopp å vise Sian ryggen. Jeg kan ikke se at kirken kunne bidratt med noe i en motdemonstrasjon, hvor vi har sett at bråk fører til eskalering av konflikt.

– Hva synes du om at Sian kommer til Hamar?

– Ytringsfriheten er helt grunnleggende. Alle skal ha lov til å komme og få si sitt budskap. Derfor må Sian få lov til å ha et arrangement, selv om vi er uenige med dem. Utfordringen fra Jesus om å elske våre fiender gjelder også oss. Hvis vi skal elske våre fiender, gjelder det også Sian, men det betyr ikke at det skal stå uimotsagt.

LES OGSÅ: Biskop Solveig Fiske ber Hamar ta avstand til rasisme

Biskopen stiller seg bak budskapet

Biskopen i Hamar bispedømme, Solveig Fiske, kan ikke delta selv, men sier at hun stiller seg bak initiativet.

– Signalet om å stille seg med ryggen til, i overført betydning – ta avstand fra budskapet, er viktig. Det viser at en kan si «nei til rasisme, ja til menneskeverd», uten å bruke så mange ord. Det er viktig å vise engasjement, uten å ty til vold.

Biskopen sier at hun mener det er viktig at kritikk, også av religion, er saklig.

– Krass kritikk er greit og innenfor lovverket, men det er veldig lite greit med rasistiske og krenkende utsagn og handlinger. Alle må tåle at religion blir satt søkelys på, men på det må være på en måte som viser respekt.

Biskopen legger til at hun håper at alle vil respektere smittevernsreglene under arrangementet, ettersom det også handler om å respektere menneskeverdet.

Oslo 20120217. Biskop Solveig Fiske på fredagens pressekonferanse etter bispemøtet på Voksenåsen i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Hamar-biskop Solveig Fiske. Foto: NTB scanpix

Bredt spekter av deltakere

Initiativtaker Rødt Hamar er glad for at deres motarrangement vekker oppmerksomhet og sier at det har bred støtte i befolkningen på Hamar

– Vi opplevde at mange i byen ønsket å ha en stemme mot Sian, men ville gjøre det på en annen måte enn å lage bråk. Vi ville vise varme og fellesskap. Derfor tok vi initiativ overfor andre partier, fagforeninger, kirka og andre organisasjoner, for å gå sammen om det, sier lederen i Rødt Hamar, Thore Johan Nærbøe.

Han forteller at de raskt fikk respons fra hele linja av de de kontakta. Så godt som alle ville være med på motarrangementet – alt fra Venstre, til MDG, til kirka og fagforeninger.

– Det er et bredt spekter blant aktørene som ønsker å vise motstand mot rasisme. Vi vil vise at Hamar er for alle ved hjelp av blomster, musikk og appeller.

På Facebook står det at dere har latt dere inspirere av hvordan Volda tok imot Sian, kan du si noe mer om det?

Da vi var i planleggingsfasen og lurte på hvordan vi skulle markere motstand mot Sian, fikk vi et tips om at de i Volda hadde laget et arrangement et annet sted enn der Sian stod. Det syntes vi var en god idé, fordi det er en aksjonsform en hel by kan stå bak.

Rødt-politikeren setter også stor pris på biskopens støtte og refleksjoner.

– Jeg er helt enig med biskopen om at vi viser at vi står sammen, uten å måtte fysisk stå sammen og vende ryggen til. Det er fint at vi har en fellesnevner med verdier og respekt for menneskeverdet. Rødt og kirka har kanskje ikke funnet så mye sammen tidligere, men her er vi helt enige.

Lover å ikke brenne Koranen

Vårt Land har tidligere snakket med Sian-leder Lars Thorsen om helgens arrangement på Hamar.

– Det å krenke folk er nødvendig for at samfunnet skal være sunt. Men konkret er koranbrenning den ytterste av krenkelser, og jeg har mye annet som jeg gjerne heller vil gjøre, for å si det sånn, sa Thorsen tidligere denne uka.

– Er dette et historisk skille for dere eller gjelder dette bare Hamar?

– Det har aldri vært et tema at jeg skal gi en erklæring om at Sian aldri skal brenne koranen, men vår arbeidsmetode gjennom alle år har vært informasjon. Vi har i flere år forsøkt å få til dialog, som er en form for samfunnsdeltakelse vi finner riktig, understreker han.

Thorsen var opptatt av at han har langt mer glede av dialog enn «sånne visuelle virkemidler», men mente samtidig det å provosere er legitimt og at det å bli krenket «ikke er et argument» i seg selv.

– Når det kommer til å droppe koranbrenning i Hamar, så er det gjort for å vise goodwill og at de som tror at vi holder på kun for å provosere og skape oppstandelse, tar feil, sa han.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter