Nyheter

Lyden av trygghet og valgfrihet

Det er lyden av trygghet og valgfrihet som preger Høyres retorikk og sikrer partiet solid oppslutning. Et eksempel er Høyre nye forslag om ­private helsetilbydere. Det kan utfordre vår opplevelse av trygghet.

Høyre avholder i dag sitt korona-­utsatte landsmøte på Gardermoen og i regionale kohort-grupper landet rundt. Partiets egen statsminister Erna Solberg kan holde sin tale i trygg forvissning om at hennes partistrategi gjennom mange år er en solid suksess som fortsatt bærer. For svært mange nordmenn er Erna Solberg blitt ensbetydende med trygghet. Det er en stor fjær i hatten for statsministeren.

Fjernet kalkulator-stempelet

I løpet Erna Solbergs første tid som Høyre-leder startet hun et strategisk arbeid med å riste av seg Høyres stempel som «kalkulatorparti». Både Solberg og Høyres strateger forsto at dette stempelet sto i veien for en del flytvelgere som beveger seg mellom Ap og Høyre. Dette er viktige velgere for å få et borgerlig flertall.

LES OGSÅ: Berit Aalborg: Erna Solbergs trygge og åpne korona-håndtering gjør at velgerne strømmer til

Høyre vet at i det øyeblikket partiet framstår ensidig opptatt av det private næringsliv, skattekutt og innstramninger i pengebruken, kan mange av disse flytvelgerne gå til Ap. Når Høyres hovedbudskap derimot handler om valgfrihet, trygghet og frihet for oss alle, vil langt flere av dem foretrekke Høyre. Høyre har garantert flere trendmålinger som viser akkurat dette.

Gjennom en rekke strategirunder har Erna Solberg finslipt denne strategien. Nå er den blitt så gjennomarbeidet at det er få som husker gamle kallenavn som «kalkulator-Høyre» og «Jern-­Erna».

Eldres valgfrihet

Et svært aktuelt og interessant eksempel på denne strategien er hvordan Høyre har presentert den nye modellen for å privatisere eldreomsorgen. Et lovforslag som både NHO og flere kommersielle helsekonsern lenge har ivret for. Dagbladet presenterte lovforslaget mandag under tittelen: «Lager fast track for privatisering». I Høyres egen presentasjon er Erna Solberg og Bent Høie mest opptatt av fritt valg for eldre.

Modellen blir allerede i dag brukt i Sverige og har interessant nok støtte fra den svenske statsministeren som er sosialdemokrat. Men slik vi kunne høre i NRKs Politisk kvarter onsdag, har den ikke støtte fra Ap.

Modellen er slik: Prisen skal være fastsatt og tilbyder skal være godkjent av kommunen. Denne modellen står i motsetning til den etablerte anbudsmodellen vi har sett i Norge til nå. Den nye modellen åpner for langt flere private tilbydere. Den er i praksis umulig å reversere fordi det er et utall av kontrakter som hele tiden løper.

Fragmentert helsevesen

Det Bent Høie ikke sa noe om på Politisk kvarter, er at denne formen for fragmentering av helsetjenester i en krisesituasjon kan gi store utfordringer. Da korona-pandemien traff Norge kunne Bent Høie raskt instruere et samlet og nokså samkjørt helsevesen med tydelige kommandolinjer.

I Sverige, hvor denne modellen har vært innført i ti år, hadde de en fragmentert eldreomsorg med et enormt antall tilbydere. Dersom du leter i svenske nyheter og rapporter vil du se at flere mener dette har hatt negativ betydning for korona-spredningen som har vært betydelig større i Sverige. I Stockholm finns 91 leverandører av hjemmetjenester. 77 av disse er private.

Modellen står altså i motsetning til både et sterkt offentlig helsevesen og et helsevesen der hele enheter er lagt ut på anbud og man har færre og sterkere private helseaktører.

Akkurat hvor stor effekt denne fragmenterte modellen har hatt på korona-spredningen i Sverige er vanskelig å si. Høie har hverken uttalt seg om det, eller reflektert rundt det i offentligheten. Kanskje sitter han på kunnskap vi ikke kjenner til. Men han har holdt seg stringent til partiets strategi om valgfrihet. Det er ikke sikkert den strategien er den lureste.

Bent Høie og Tina Bru

­Trolig kan Bent Høie velge en slik strategi fordi også han med årene har fått en høy troverdighet som politiker. Den er kraftig styrket ­gjennom korona-tiden.

Fredag går imidlertid Høie av som nestleder i Høyre. ­Rollen som ny nestleder skal partiets stigende stjerne Tina Bru bekle. Hun er en pragmatisk og liberal rogalending, og er svært representativ for den nye generasjonen Høyre-folk. De er langt mindre verdikonservative enn for et par tiår siden. Derimot har flere av dem en folkelig stil. Tina Bru kunne blitt medlem av Ap i sin ungdomstid. Hennes syn på bioteknologi og familie matcher godt med det som også lever i Ap. Derfor har hun også appell til flere av flytvelgerne.

Tina Bru kan bli Høyres neste statsministerkandidat når Erna Solbergs dager er talte. I alle fall hvis hun har den samme folkelige stilen som Solberg, og ikke forsvinner for langt inn i oljepolitikken. Alt tyder på at Tina Bru kjenner sitt partis fallgruver. Dermed vil vi trolig få mer av det folkelige, med vekt på trygghet og valgfrihet.

Stor utfordring

Høyres største utfordring er likevel fortsatt at kampen for «trygghet og valgfrihet» framstår ekte. At for eksempel valgfriheten ikke framstår som et dekke for en knallhard næringslivs- og privatiseringspolitikk.

Denne faren kan Høyre stå overfor akkurat nå. Hvis partiet mistenkes for å velge en modell som gagner næringslivet mer enn eldres sikkerhet, kan det svekke troverdigheten. Da kan Høyre få tilbake stempelet som kalkulator-parti. Derfor blir det svært interessant å se hvordan Høie og resten av partiet reflekterer rundt nettopp sikkerheten ved en økt fragmentering i helsetjenestene for eldre.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter