FÅR KRITIKK:

Styreleder i Til Helhet ansatt som studentprest på NLA

Studenter er mektig provosert etter at Jens Fredrik Brenne har blitt midlertidig ansatt som studentprest på NLA Høgskolen i Oslo. – Måten han tidligere har uttalt seg på om skeive, gir studentene inntrykk at det ikke er okei å være den man er, sier Marthe Lilletun Langeland.

– På skolen utdannes vi til lærere, og skal læres opp til å møte et mangfold i klasserommene. Da synes jeg det er problematisk at skolen ansetter en leder for en organisasjon som mener at seksuell legning kan forandres, sier Marthe Lilletun Langeland, student på NLA Høgskolen i Oslo og medlem i skolens læringsmiljøutvalg.

Sammen med venninne og medstudent Hedda Brita Beata Widahl reagerer de sterkt på den kristne skolens nyansettelse som ble kunngjort for studentene i dag. «Trenger du noen å snakke med?», står det med store bokstaver på en plakat som er hengt opp på skolens oppslagstavler i Staffeldtsgate. «Jens Fredrik Brenne er vår studentprest og tilgjengelig for dere studenter hvis dere trenger en å snakke med. Han tilbyr samtale og sjelesorg – uavhengig livssyn», heter det på plakaten.

Marthe Lilletun Langeland, student på NLA Høgskolen i Oslo og medlem i skolens læringsmiljøutvalg. Sammen med venninne om medstudent Hedda Brita Beata Widahl reagerer de sterkt på skolens nyansettelse som ble kunngjort for studentene på den kristne høgskolen i Staffeldtsgate i dag.

Brenne er styreleder i Til Helhet, et kristent nettverk som blant annet ønsker å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering», heter det på nettsiden deres.

For mange ble Brenne kjent gjennom sine uttalelser i VGs dokumentarserie Homoterapi i fjor, og den påfølgende debatten som fulgte. Da han i NRKs Debatten ble spurt hva som var problemet med homofilt samliv, svarte han blant annet:

– Gud liker det ikke, for å si det sånn.

Nettverket er av kritiske røster blitt beskyldt for å drive med seksuell reorientering, men dette har de selv avvist.

Det skapte også medieoppmerksomhet da det i oktober i fjor ble kjent at Til Helhet og Frimodig kirke hadde fått låne NLA Høgskolens lokaler i Bergen til et omstridt seminar. På talerlisten sto blant annet den irske foredragsholderen Mike Davidson som skulle fortelle hvordan han selv gikk fra å være homofil til heterofil.

Saken førte blant annet til at to ansatte ved skolen sa opp jobben sin i protest.

'Skaper dårlig læringsmiljø'

– Jeg hørte rykter om ansettelsen av Brenne i starten av skoleåret, men trodde ikke at skolen kunne gjøre dette etter alt bråket som har vært rundt ham i media, sier Langeland, som i dag skal i møte med NLA-rektoren om bråket som har vært rundt skolens verdidokument. Der vil hun også konfrontere ham med nyansettelsen.

– Er det gitt at Brenne ikke vil klare å møte studenter på en respektfull måte?

– Det kan god hende at han forholder seg profesjonelt i jobben, men når han uttaler seg på måten han har gjort i media, gir det studentene inntrykk av at det ikke er okei å være den de er. Jeg mener ansettelsen skaper et ekstremt dårlig læringsmiljø, splittelse og aksept for undertrykkelse av skeive, sier Langeland.

Hun sier at det er flere studenter som har kontaktet henne, og som reagerer sterkt på ansettelsen. Venninnen hennes Hedda Brita Beata Widahl er blant dem. Hun er selv skeiv og kommenterer ansettelsen av Brenne slik:

– I en alder av 23 år har jeg ikke blitt møtt på fordommer på den jeg er som menneske, men det var inntil jeg startet på en lærerutdanning på en høgskole midt i Oslo sentrum. Jeg synes ansettelsen er problematisk, sier Widahl.

Marthe Lilletun Langeland, student på NLA Høgskolen i Oslo og medlem i skolens læringsmiljøutvalg. Sammen med venninne om medstudent Hedda Brita Beata Widahl reagerer de sterkt på skolens nyansettelse som ble kunngjort for studentene på den kristne høgskolen i Staffeldtsgate i dag.

– På skolen utdannes vi til lærere, og skal læres opp til å møte et mangfold i klasserommene. Da synes jeg det er problematisk at skolen ansetter en leder for en organisasjon som mener at seksuell legning kan forandres, sier student Marthe Lilletun Langeland. Til venstre for henne står medstudent Hedda Brita Beata Widahl. Foto: Erlend Berge.

Handler ikke om råd

– Hva tyder på at Brenne ikke klarer å gi et godt samtaletilbud til studentene?

– Nå har ikke jeg snakket med ham personlig, men det er problematisk hvis en lærerstudent som søker veiledning hos ham får råd som strider imot det å være lærer og møte et mangfold i klasserommene, svarer Widahl.

– Hvilke råd frykter du de kan få fra ham?

– Det handler ikke om hvilke råd han eventuelt kan gi til folk, men at han er den personen vi studenter kan henvende oss til for å få råd og støtte.

– Man må ikke oppsøke ham?

– Det er frivillig å oppsøke ham, og alle lærere har selvfølgelig rett til å tro og mene det man vil. Men som lærer har man en plikt å møte et mangfold og vise respekt for alle og et hvert individ. Jeg ser ikke hvordan han kan bidra til dette med sin bakgrunn, sier Widahl.

– Avhengig av et godt rykte

Brenne skal ha ansvar for kapellsamlinger og vil være tilgjengelig for samtale og sjelesorg. Han presiserer at begrepet «homoterapi» er et skjellsord og stigma, og noe som han ikke holder på med. Brenne mener ulike aktører og medier har skapt en karikatur av ham og hans teologiske standpunkter om samlivetikk.

– Jeg har master i sjelesorg. Det jeg holder på med er vitenskapelig holdbart, sier Brenne til Vårt Land.

– Jeg har lært av Jesus å behandle hvert menneske som et verdifullt menneske, uansett hvem de er.

– Forstår du de som kan være skeptiske til å oppsøke sjelesorg hos deg?

– For de som tror på den karikerte historien om meg, kan jeg forstå det. De kan komme til meg å prøve en samtale, eller høre med noen som har hatt en samtale. Som sjelesørger er jeg avhengig av et godt rykte og tillit. Det tar tid å bygge opp, og er veldig sårbart. Men hvem som kommer må vedkommende finne ut av selv. Det er flere lærere på NLA som har samtaler, og veldig mange her som er kvalifisert til å hjelpe studentene.

Et begrenset engasjement

Sigbjørn Reidar Sødal, rektor ved NLA, forteller at stillingen er et «midlertidig, forholdsvis begrenset engasjement» og «vil ikke gjøre mer ut av dette enn det er».

– Mange studenter reagerer på ansettelsen av Jens Fredrik Brenne. Hvorfor tror du de reagerer?

– Jeg tror de reagerer fordi de rett og slett er veldig uenige med ham i en del saker, særlig det som handler om homofili. Jeg forstår at dette oppleves vanskelig for noen, og at dette er veldig betent.

– Allikevel har dere valgt å ansette Brenne?

– Han er en erfaren og respektert prest og sjelesørger både fra Den norske Kirke og flere av organisasjonene som står bak NLA. Det ville bli rart å tenke seg at han i praksis skulle få et slags yrkesforbud.

Sødal forteller at behovet for ny studentprest, slik han forstår det, oppstod på kort tid. Sødal er selv nyansatt og kjenner derfor ikke detaljene rundt ansettelsen, men synes det var flott gjort av Brenne å ta en slik utfordring.

– En student vi har snakket med, mener «ansettelsen skaper et ekstremt dårlig læringsmiljø, splittelse og aksept for undertrykkelse av skeive». Hva tenker du om den kritikken?

– Jeg forstår at det kommer reaksjoner, men jeg tenker dette handler om å prøve å respektere hverandre selv om vi er forskjellige. Det er den type sak der jeg ønsker man skal snakke med litt lav stemme og være ydmykt forståelsesfull.

– Brenne har blant annet uttalt at Gud ikke liker homofilt samliv. Er det ikke viktig for skeive studenter å bli møtt av en ydmyk, forståelsesfull studentprest?

– Jeg oppfordrer de studenter som måtte finne dette problematisk, til å ta kontakt. Om det er noen studenter som får vanskeligheter på grunn av dette, må vi se hvordan vi kan bistå med det, svarer rektoren og legger til:

– Jeg håper dette er en sak man kan behandle med varsomhet, for dette er spenningsfylt nok som det er.

LES MER:

Vil spisse profilen etter fjorårets homoterapi-bråk

Etter Til Helhet-møte på NLA: – Vil unngå lignende arrangement i framtida

Til Helhet-leder får fortsette som fengselsprest – forbundsleder for kriminalomsorg reagerer

---

Til Helhet

  • Et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og tro.
  • Formålet deres er blant annet å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig» og å «formidle tro på at en kan leve et meningsfullt liv i seksuell avholdenhet uansett seksuell orientering».
  • Medlemmer: Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet og Ungdom i Oppdrag.

---

---

NLA Høgskolen

  • NLA Høgskolen (NLA) er en privat høyskole med studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand. NLA tilbyr studier innen blant annet medier, lærerutdanning, teologi og kunstfag. Høyskolen har i overkant av 2000 studenter.
  • Høyskolen eies av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag.
  • NLA ble akkreditert som høyskole i 2006. Det betyr at de selv kan opprette studietilbud på bachelornivå. Dersom de skal opprette mastergrad- og ph.d.-studier, må de søke NOKUT om akkreditering av studietilbudet.

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter