Nyheter

Hillsong-bråket: Krogedal tar pause som hovedpastor

Tirsdag trakk Jostein Krogedal seg ut av styret i Hillsong Norway. Nå fratrer han som hovedpastor, frem til det nye styrets gransking er ferdig.

Tirsdag ble det kjent at Jostein Krogedal gikk ut av styret i Hillsong Norway. Det har stormet rundt pinsemenigheten etter at tre pastorpar og hele ledergruppen i Hillsong Drammen har trukket seg fra rollene sine de siste ukene. Flere har sagt at de ikke har tillit til måten Hillsong Norway ledes på.

Torsdag kveld informerte han Hillsong-medlemmene i Oslo om at han og Brit Krogedal trekker seg fra sine pastorroller inntil det nye styret har gransket «menighetens helsetilstand».

– Som hovedpastor bærer jeg ansvaret for det som nå skjer. Dere skal vite at jeg setter sunnhet i kirka foran posisjonen. Med det vil jeg og Brit si at vi trekker oss ut av ordinær virksomhet og drift frem til styret legger frem rapporten om sunnhet og helse. Det hviler på at kirka ikke tilhører Brit og Jostein eller Brian og Bobbie Houston, men Jesus Kristus. Vi er her for å tjene, og nå vil vi tjene på den måten styret finner det best, sa Krogedal under et møte torsdag kveld.

LES OGSÅ: – Nå skal alle steiner snus

Intern og ekstern granskning

Det var under et informasjonsmøte for Hillsong Oslo-medlemmer at Jostein Krogedal fortalte om avgjørelsen. Stein Ingvar Haaland overtar som konstituert hovedpastor i Krogedals sted.

Under møtet fikk Krogedal spørsmål om han vil bli avsatt eller velge å gå dersom dersom styret konkluderer med at han ikke har tillit.

– Hvis en leder ikke har tillit, er det vanskelig å lede. Når rapporten foreligger, vil styret og Hillsong internasjonalt si sitt, men jeg må selv vurdere om det går an å lede videre, svarte Krogedal.

Tirsdag kom det frem at Krogedal trakk seg ut av Hillsong-styret slik at det nyvalgte styret kunne få «full frihet til å kartlegge helsetilstanden i Hillsong Norway». Hillsong skal fremover kartlegge, både gjennom styret og via ekstern hjelp, kulturen i menigheten. De skal deretter finne tiltak som skal «utvikle organisasjonen og lederskapet i riktig retning».

Når det gjelder prosessen styret skal gjennomføre, anslår styreleder David Reme at en foreløpig rapport vil foreligge innen to til tre uker.

– Vi har blitt anmodnet om å gjøre en dyptgående prosess, men ikke bruke for lang tid. Siden mange ting har skjedd på en gang, håper vi det blir mulig å finne en fellesnevner fort, sa Reme.

Flere har trukket seg

Sist uke ble det kjent at flere pastorer og frivillige ledere har trukket seg fra Hillsong. Hele lederskapet i Hillsong Drammen har trukket seg fra sine stillinger. I en felles uttalelse skrev lederne at det over lang tid har vært utfordrende å være frivillige ledere.

Også Kamilla og Alexander Botn og David og Heidi Kristiin Haddeland har trukket seg fra sine roller. De har vært pastorer i henholdsvis Hillsong Drammen og Hillsong Oslo. De trakk alle frem manglende tillit som grunnen til utmeldingen.

Har vart over tid

Selv om det først er i sensommer og høst at flere profilerte ledere har valgt å takke for seg, er ikke konflikten rundt hovedpastorparet ny.

Allerede høsten 2018 kom de første varslene om at Jostein Krogedals lederstil skapte uro. Varslene skal i hovedsak ha handlet om at han har oppført seg ufint og nedsettende, og at han skal ha brukt hersketeknikker og vært manipulerende. Dette skal ha skapt en fryktkultur i bevegelsen, ifølge varslerne.

Dette gikk Krogedal ut og beklaget.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter