Nyheter

– Katastrofen i Moria kunne vært unngått

Aksjonsgruppe og Redd Barna ber regjeringen om massiv hjelp til Hellas og uthenting av barn fra Moria.

Katrin Glatz Brubakk ble vekket tidlig onsdag. Meldingene fra Hellas varslet om det hun har fryktet som selve katastrofen:

Storbrann i Moria-leiren på øya Lesvos.

– Dette er helt forferdelig, helt forferdelig. Dette er selve marerittet, sier hun til Vårt Land.

Bratbakk er barnepsykolog og initiativtaker til aksjonen «Evakuer barna fra Moria», som lenge har utfordret Solberg-regjeringen til å hente sårbare barn til Norge.

«Kunne vært unngått»

Hun har besøkt og jobbet i Moria i åtte runder siden 2015, da som utsending for Leger uten grenser. Hun er tindrende tydelig i én sak:

– Katastrofen i Moria kunne vært unngått om europeiske land hadde vært sitt ansvar bevisst og hentet ut flyktninger fra overfylte leirer i Hellas.

Politiet stopper flyktninger

Hennes informanter i Moria forteller at folk rømmer fra brannen på flyktningsenteret, men hindres av politiet å ta seg ut av området.

– Politiet stopper folk fordi greske myndigheter frykter spredning av korona, sier Brubakk.

Sist uke ble det kjent at den første smittede var registrert i leiren som nå huser vel 13.000 flyktninger og migranter, men som kun er dimensjonert for rundt 3.000.

Melder om desperate flyktninger

– Kan brannen være påsatt?

– Det kan man ikke utelukke, sier Brattbakk og understreker at hun ikke har informasjon som tilsier dette, men legger hun til:

– Flyktninger kan selv ha tent på i frustrasjon, for mange er desperate, særlig etter at karantenevilkårene ble strammet kraftig inn nå i høst i et forsøk på å hindre spredning av krona.

– Men også grekere kan ha tent på, for mange opplever seg latt i stikken av EU og Europa, sier Brubakk og forteller om stor frustrasjon blant innbyggere på Lesvos.

– Hva bør Norge stille opp med nå?

– Lesvos og Hellas trenger omfattende bistand for å møte de akutte behovene som brannen skaper, sier Brubakk.

Nå forteller at mange flyktninger nå mister alt de eier og har, inkludert håpet om opphold i Europa. For brannen sluker alle papirene de har med seg og som skal dokumentere asylsøknaden

«Har akutte behov»

Redd Barna og SOS-barnebyer krever at Norge tar sin del av ansvaret og henter barn fra Moria-leiren. Generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna er svært bekymret for barna etter nyheten om brannen i Moria.

– Nå har barna og deres familier mer akutt behov enn noen gang for et trygt sted å være. Alle land må trå til. Norge kan ikke vente lenger med å ta sin del av ansvaret og hente noen av barna til Norge, sier hun.

Ber barn hentes til Norge

Flere hjelpeorganisasjoner har lenge tatt til orde for at Norge må hente barn fra Moria på grunn av de dårlige forholdene. Natt til onsdag brøt det ut kraftige branner i asylleiren. Folk ble evakuert fra leiren, som i helgen ble satt i koronakarantene.

– Vi appellerer til regjeringen om å respondere på denne nødssituasjonen raskt og redde barna de har gitt løfte om at skal få komme i trygghet i Norge, sier generalsekretær Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

Aarak oppfordrer regjeringen til å sørge for at greske myndigheter får den hjelpen de trenger til å møte behovene til tusenvis av barn, ungdom og voksne.

– Nå må Norge vise sitt humanitære hjerte, sier Aarak.

Appell til Solberg fra SV

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) henvender seg til statsminister Erna Solberg (H) og oppfordrer til handling.

– Katastrofen er total. Moria brenner, ingen har oversikt, flere er koronasyke. Og hvor de er, vet ingen. Det meldes om at sikkerhetsstyrkene hindrer flyktninger i å komme seg ut og inn til byene. Er det på tide å løfte en finger, Erna Solberg? ⁦skriver Andersen på Twitter.

LES MER OM MORIA OG DE SOM BOR DER:

Vil ikke svare hva som er forberedt for Moria-barna

Statsministeren tar oppgjør med Moria-debatt – kritikere «gjør ikke inntrykk»

Moria–barna er gutar frå Afghanistan

Unge gutar flyktar frå ungt land

– Folket vil noe annet enn de folkevalgte

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter