Nyheter

Ateist møter UNE på nytt – håper på opphold i Norge

Afghanske Josef Moradi er ateist, og frykter for livet om han sendes hjem. Men Utlendingsnemnda mente han ikke har behov for vern i Norge. Tirsdag blir det ny runde i UNE.

Josef Moradi

– Utlendingsnemnda har opplyst at det har kommet nye opplysninger i saken, forteller advokat Jostein Løken, som representerer Josef Moradi.

Han har tro på at UNE vil gjøre en reell, fornyet behandling av Moradis sak. Den tidligere muslimen fra Afghanistan søkte asyl i Norge i 2015 fordi han var ateist. Både Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) tror ham på at han er ateist.

Begge instanser i utlendingsforvaltningen konkluderer med at Moradi faller innenfor kriteriene for religiøs forfølgelse. Men både UDI og UNE mener han kan oppholde seg i hovedstaden Kabul uten å bli forfulgt.

Derfor fikk Josef Moradi avslag på asylsøknaden, først i UDI, så i ankesaken i UNE.

Møte med UNE tirsdag

Afghaneren svarte med å saksøke staten ved UNE for å få kjent vedtaket ugyldig. Saken gikk i Oslo tingrett i februar i fjor. Dommen kom måneden etter. Norge har rett til å utvise ham. Retten la stor vekt på avslaget fra UDI og UNE og opplysninger fra Landinfo.

Moradi varslet at han anket dommen. Men kort tid før saken skulle opp for Borgarting lagmannsrett i vår, ble Moradi varslet av UNE om at de skulle se på saken på nytt. UNE skriver i brevet at nemndleder har «besluttet at Moradis sak skal avgjøres i nemndmøte med personlig frammøte.

Samtidig ble Moradi innvilget midlertidig opphold i Norge fram til «saken er avgjort». I dag møter han UNE i nemnd.

Frykter straffen i hjemlandet

Til Vårt Land forteller Josef Moradi at han håper utfallet på runden i UNE blir opphold i Norge. For han understreker at for ham som ateist er det umulig å returnere til hjemlandet. Å være en frafallen fra islam straffes hardt, og i Afghanistan skiller man ikke mellom å konvertere til kristendommen eller å bli ateist, sier Moradi.

– Afghanske konvertitter som blir trodd får opphold i Norge, men ikke ateister. Egentlig er det verre å være ateist i Afghanistan enn kristen, for en kristen fortsatt tror på en gud, mens en ateist benekter alle guder.

– Til nå har både UDI, UNE og domstolen sagt at jeg trygt kan bo i Kabul og skjule det faktum at jeg er ateist. Men hva slags liv vil dette være?

Må legge bånd på seg

I den siste runden i Moradis sak, dommen fra Oslo tingrett, sier domstolen: «Retten legger etter en samlet vurdering følgelig til grunn at Moradi ikke vil stå åpent frem i Kabul som ateist eller som kritiker av islam. Retten mener med andre ord at Moradi vil tilpasse seg de sosiokulturelle rammene i som er i Kabul».

Selv understreker Moradi at han vil leve, ikke bare overleve.

Lifos, som er den svenske varianten av norske Landinfo skriver i en rapport fra 2017 at ateister må leve med streng selvsensur i Afghanistan. Dersom de åpent uttrykker sine synspunkt om islam, risikerer de sanksjoner eller vold: «De må også opprettholde en fasade som troende muslim.»

LES MER OM SAKEN TIL JOSEF MORADI

Humanistprisen til afghansk ateist

Ateisten Josef tapte, må ut av Norge

Noas: KrFs konvertittseier må gjelde alle asylklager

---

Vern

  • Personer som konverterer kan få opphold på humanitært grunnlag i Norge.
  • Dette inkluderer også personer som er såkalte frafalne; som har tatt avstand fra tidligere tro, gjelder særlig muslimer som er blitt ateister.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter