Nyheter

Konfirmanten fikk ha mor og far i kirken likevel

Det gikk mot konfirmasjonsgudstjenester uten gjester i Storhamar kirke i helgen. Så snudde kommunelegen i siste liten, så familien likevel fikk være med på høytidelighetene.

– Jeg er veldig glad for at mine nærmeste likevel får være med, det blir hyggelig å se mor og far – og søster med kjæreste – i benkeradene når jeg konfirmeres, sier konfirmant Emilie Wien.

Det har vært mye frem og tilbake det siste døgnet, mor til konfirmanten, Merethe Wien, ser det som en stor bonus at de nå likevel får delta under seremonien. De hadde forsonet seg med en tilstedeværelse på skjerm.

– Vi gleder oss selvfølgelig til å følge konfirmasjonen til Emilie fra god plassering i kirken, det blir en sterkere opplevelse med det fysiske nærværet. Det er fortsatt begrensninger på antall mennesker i kirken, så faddere og besteforeldre må nøye seg med å følge det hele på Facebook, forteller hun.

Hun synes litt synd på de som har avlyst selskapene, som de nå likevel kunne gjennomført. Beskjeden om opphevelse av de lokale smittevernrestriksjonene kom sent fredag ettermiddag

– Det blir litt att og fram – og like langt. Men for oss er det jo en hyggelig forbedring at vi nå kan benke oss i kirken og ha en mye tettere tilstedeværelse under Emilies konfirmasjon, sier Merethe Wien.

Emilie Wien.
Konfirmant Emilie Wien er storfornøyd for å kunne ha familien til stede i kirka likevel.

Det originale scenarioet

Onsdag kom meldingen om at på grunn av stor smittespredning hadde kommunelegen i Hamar satt en begrensning på 20 personer som kunne samles i helgen. Kirken i Hamar skrev da på Facebook at det ville bli fire konfirmasjoner i Storhamar kirke i løpet av helgen – med cirka 15 konfirmanter i hver runde. Med prest, kateket og musikere til stede, fyltes kvoten. Resten av konfirmasjonsfølgene måtte derfor delta gjennom strømming på Facebook, lød beskjeden. På torsdag sa konfirmant Wien følgende til Vårt Land:

– Det blir litt trist å ikke ha familien rundt seg. Det blir annerledes og rart å konfirmere seg slik, samtidig er det morsomt å være med på en så enestående handling. Det er litt historisk sus over det hele – jeg tror alle som konfirmerer seg i år vil ha seremonien som et ekstra sterkt minne. Men jeg er glad for at det endelig blir gjennomført, det skulle jo skjedd allerede i mai.

Storhamar kirke må forholde seg til de ekstra smitteverntiltakene som er innført i byen.
Storhamar kirke har vært nødt til følge koronarestriksjonene.

Nye retningslinjer i siste liten

Det historiske suset måtte imidlertid vike for oppdaterte smittevernrestriksjoner. Fredag kom kontrabeskjeden fra kommunelegen: «Restriksjonene som ble innført i forbindelse med lokalt smitteutbrudd tidligere i uka er opphevet. Det betyr at vi igjen kan samle inntil 200 deltakere i gudstjenester, gravferder og arrangementer. Konfirmasjoner i Hamar (Storhamar kirke) 5. og 6. september gjennomføres nå med konfirmantene og noen få gjester hver til stede, og streama gudstjeneste for øvrige gjester».

Da hadde Vårt Lands papiravis allerede gått i trykken, og derfor kan du i dagens papiravis lese om at Emilie Wien, familien, diakonen og biskopen på Hamar forberedte seg på konfirmasjonsgudstjenester uten gjester til stede. Men slik ble det altså ikke. Når Emilie konfirmerer seg i morgen kan hun likevel ha med seg nærmeste familie i kirken.

Kommunelegen i Hamar hadde innført begrensning på maksimalt 20 personer forsamlet, på grunn av økt smittespredning i området, så snudde det fredag ettermiddag.
Storhamar kirke fikk lempe på koronarestriksjonene etter beskjed fra kommuneoverlegen.

Konfirmanten: – Her skal jeg konfirmeres – og her vil jeg gifte meg

Emilie er døpt i Storhamar kirke.

– Det er min kirke, her skal jeg konfirmeres – og her vil jeg gifte meg, sier hun.

Hun forteller om en spennende konfirmasjonstid, med mye hyggelig sosialt samvær og utfordrende diskusjoner - selv om opplegget ble litt kortet ned etter at koronaen kom i mars.

– Vi er blitt utfordret til å se for oss Gud og Jesus, og hvem de er. Det er litt vanskelig å tenke seg visuelt, men det har gitt oss mange nye tanker om det guddommelige, sier konfirmanten.

Hun gleder seg til festen – og gavene.

– Jeg har allerede fått en flott hedmarksbunad i gave fra besteforeldrene mine. Den gleder jeg meg til å innvie på søndag, forteller hun.

Fant heldigvis et festlokale kan ha alle gjestene rundt bordet

Mor Merethe Wien ser veldig frem til at det endelig blir konfirmasjon.

– Det er veldig godt at det endelig lar seg gjennomføre, det har jo vært litt styr rundt utsettelse, leie av lokaler, invitasjoner – og avlysninger.

Hun understreker at kirken har vært løsningsorienterte, og gjort sitt beste for å legge ting til rette, i en veldig vanskelig situasjon.

– Vi har kjøpt inn rikelige mengder med antibac, bordplassering og servering av mat er nøye planlagt for å ivareta smitteverntiltakene. Vi må jo stille opp i den nasjonale dugnaden for å stoppe smitten.

De måtte finne nytt lokale etter utsettelsen, og det ble en lykkelig løsning.

– Vi fant et klubbhus i nabokommunen Stange, det gjør at vi faktisk kan ha alle de 38 gjestene rundt bordene, forteller hun.

Glad for gjennomføring

Kateket Ragnfrid Granrud tror kirken har greid å legge til rette for konfirmasjon på best mulig måte – omstendighetene tatt i betraktning.

– Når det optimale ikke er mulig, må man gjøre det nest beste til det beste. Alle er glade for at vi endelig får gjennomført konfirmasjonshandlingen, sier kateketen.

LES MER:

Rekordmange unge blir døpt

Kirken koronarammes – igjen

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter