Nyheter

Miloševic-aktor vil granske om Kina begår folkemord mot uigurene i Xinjiang

En kjent menneskerettighetsadvokat oppretter en domstol som skal granske om Kinas behandling av uigur-befolkningen i Xinjiang er et folkemord.

Advokat Geoffrey Nice har tidligere vært hovedaktor i saken mot Jugoslavias president Slobodan Miloševic og i andre høyprofilerte krigsforbryterrettssaker.

Nå er han blitt spurt av den uiguriske eksilorganisasjonen World uigur Congress om å sette sammen en gruppe på minst sju medlemmer som skal fungere som en jury i høringer om situasjonen i Xinjiang-provinsen.

LES OGSÅ: Uigurer som har kommet seg til Norge, lever med kinesisk overvåking

Samler inn bevis

Rent konkret skal domstolen granske om behandlingen av uigurene er et folkemord eller forbrytelser mot menneskeheten.

– For øyeblikket ser de viktigste bevisene ut til å være beviser på innesperring og mulige bevis på tvangssterilisering, sier Nice.

Gruppen er allerede i gang med å samle inn bevis som skal legges fram for tribunalet, som etter planen skal komme med en dom i slutten av 2021. Høringene starter neste år.

Domstolen har ikke støtte fra noen myndigheter.

LES OGSÅ: Kina bruker koronaslegga i Xinjiang

Kina avviser anklagene

Folkemord er av FN definert som handlinger som er begått i den hensikt å ødelegge helt, eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs gruppe. Innenfor dette ligger også tiltak som tar sikte på å forhindre fødsler innen gruppen.

Kina er de siste årene blitt kraftig kritisert for behandlingen av befolkningen i den hovedsakelig muslimske provinsen Xinjiang vest i landet.

Flere vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Kina for å ha internert minst 1 million uigurer og andre muslimer i store leirer.

I tillegg er det kommet rapporter om tvangssterilisering og tortur.

Kinesiske myndigheter har avvist anklagene på det sterkeste.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter