Nyheter

Lars Gule ut mot aggressive antirasister

Forsker Lars Gule ble skjelt ut da han forsøkte å stanse demonstranter fra å angripe Sian under lørdagens demonstrasjon. – Gule bidro til mer uro, svarer Oslo mot rasisme.

– Hvis du mobiliserer, må du være i stand til å stille med mannskap som kan holde orden, tordner Lars Gule, ekstremistforsker og førsteamanuensis ved Oslo Met.

Han er alt annet enn imponert av Oslo mot Rasisme sin håndtering av lørdagens demonstrasjon mot Sian – Stopp islamiseringen av Norge.

Brukte tåregass mot aggressive demonstranter

På lørdag arrangerte Sian sin såkalte «krenkefest» på Eidsvolls plass foran Stortinget. Der ble de møtt av motdemonstranter som forsøkte å overdøve Sians budskap med høylydt støy. Det var også et fåtall motdemonstranter som ble mer aggressive, og politiet valgte å avslutte markeringen tidligere enn planlagt. Politiets innsatsleder sa til TV2 at de fryktet at situasjonen kunne eskalert ytterligere.

Demonstrasjon i Oslo: Sian-profil rev ut koransider

Ble skjelt ut

Utskjelt: Lars Gule var vakt og ble utskjelt da han forsøkte å roe ned motdemonstranter.

På en video som sirkulerer på nettet, ser man Lars Gule, iført en gul refleksvest for å signalisere at han er ordensvakt, bli dyttet av motdemonstranter når han forsøker å stanse dem fra å rive ned sikkerhetsgjerder. I videoen er det få som kommer han til unnsetning.

– Demonstrantene sa jeg ikke hadde rett til å stoppe dem. En del av de som kjeftet på meg, angrep ikke i gjerdene, men støttet de som gjorde det, forklarer Gule.

I forkant av demonstrasjonen hadde Gule forsøkt å ta initativ til å organisere en gruppe som kunne fungere som vakter under motdemonstrasjonen.

Her kan du se Filter Nyheters video av demonstrantene og Gule.

Sinte på Sian og politiet

En av organisasjonene som arrangerte motdemonstrasjon mot Sian var den anonyme gruppa Oslo mot rasisme (OMR). De har ingen formell leder og kommuniserer utad via en anonym Facebook-konto.

OMR kaller motdemonstrasjonen for en suksess.

Støydemonstrasjoner fungerer og oppmerksomheten burde rettes mot alle de som demonstrerte fredlig og høylydt, skriver OMR i et usignert svar til Vårt Land.

«Vår metode er støy og andre former for ikkevoldelig sivil ulydighet, noe som er vanskelig å avklare med politiet. Folks frustrasjon handler ikke bare om at Sian provoserer, men også om politiet. At politiet var så aggressive, gjorde dem som allerede var sinte på politiet enda sintere».

OMR opplevde at Gules oppførsel på lørdag bidro til mer uro. De hevder at han var «aggressiv og kjeftet og skreik» rett i ansiktene til folk som demonstrerte på måter han ikke likte, som ved å røske i gjerdet.

Burde det ikke ha vært flere vakter der internt, med tanke på hvordan ting eskalerte mot politiet?

«Å danne en felles forståelse og praksis for hvordan demonstrasjoner bør foregå, er noe som vil ta tid og dialog. Den dialogen må føres av folk som anerkjenner og tar disse ungdommenes opplevelser på alvor, og ikke av folk som kaller dem ‘brushoder’ og møter opp for kjefte på dem, slik Gule gjør», skriver OMR.

Kvinner: Sofia Rana tror kvinner og minoriteter har en formildende effekt på aggresiv ungdom.

Kvinner og minoriteter roer

Oslo Rødt var også tilstede på motdemonstrasjonen. Da en motdemonstrant ble voldsom og forsøkte å løfte opp gjerdene, tok Sofia Rana i Oslo Rødt, og styremedlem i Antirasistisk senter, grep. Hun gikk demonstrativt bort, tok tak i vedkommende og snakket med ham.

Hvorfor gjorde du dette?

– Jeg gjorde det for å roe ned situasjonen. Det var særlig da kvinner og minoriteter snakket med dem, at de roet seg. Da voksne menn kom med pekefinger, eskalerte situasjonen enda mer.

Hvordan kan en drive antirasistisk kamp mot Sian, uten at noen legger opp til konfrontasjoner?

– Vi trenger et nettverk av mennesker som samarbeider – både fra fagbevegelsen og politiske partier, som går i front. Vi vil ikke at det skal bli som det ble på lørdag. Det er heldigvis ikke normen, og det har gått helt fint at OMR har vært arrangør mange ganger tidligere.

– Hvordan tenker du at en kan forhindre at det blir sånn senere?

– Da er det viktig at så mange som mulig kommer. Det må komme voksne, gjerne kvinner og minoriteter, fordi de har en formildende effekt på aktivistene, sier Rana.

Uenighet om Oslo mot rasisme

Gule mener demonstrasjonen var mislykket siden enkeltpersoner måtte være vakter på eget initiativ og roe ned demonstranter. Han mener det viser at Oslo mot rasisme er et uansvarlig nettverk, som utøver hensynsløs opptreden.

– De må legges ned. Det må finnes ansvarlige arrangører, sier Gule.

Rana er uenig med Gule.

– Jeg synes det har gjort et godt arbeid i mange år. Det er langt fra bare Sian de har mobilisert mot.

Rana påpeker at det er urimelig å stille OMR eller politiske partier til ansvar for hærverk og ulovligheter på lørdagens motdemonstrasjon.

– Individene som gjorde det, må selv ta ansvaret for bråk og hærverk.

– Vil du si at demonstrasjonen var vellykka eller mislykka?

– Hvis en svelger media og priviligerte menn sitt narrativ, så var det mislykka. Men det klare flertallet var fredelige og viste at en skal ikke snakke sånn som Sian gjør om våre medmennesker. Derfor synes jeg det var vellykka, sier Sofia Rana.

LES OGSÅ:

Hvordan bekjempe Sian?

Erna Solberg om Sian: Jeg tar sterkt avstand fra alt det de står for

Ikke gjør Sian til martyrer

---

«Krenkefest»

  • Stopp islamiseringen av Norge, Sian arrangerte en «krenkefest» med anti-islamsk budskap lørdag 29. august.
  • Flere hundre møtte opp til en motdemonstrasjon. Blant annet Rødt Oslo og Oslo mot Rasisme.
  • Politiet brukte tåregass for å hanskes med ordensforstyrrelser under demonstrasjonen.
  • 29 personer ble arrestert.

---

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

VL anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter