Nyheter

Krisemøte i valgkomiteen etter at Trond Giske mistet støtten fra Trøndelag AUF

Trøndelag AUF står ikke lenger bak innstillingen om Trond Giske som ny leder av Trøndelag Ap. Valgkomiteen i fylkeslaget har innkalt til krisemøte.

OSLO, NORGE 20200108. 
Trond Giske (Ap) under NHOs årskonferanse.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Beslutningen til Trøndelag AUF ble fattet på et ekstraordinært styremøte torsdag ettermiddag, melder Adresseavisen.

– AUF i Trøndelag har på ekstraordinært fylkesstyremøte i ettermiddag besluttet at AUF ikke lenger stiller seg bak den enstemmige innstillingen til valgkomiteen, grunnet den siste utviklingen i saken om Trond Giske, skriver partiet i en pressemelding og fortsetter:

– Fylkesstyret i AUF i Trøndelag vil på lørdag kreve skriftlig votering og oppfordrer på det sterkeste alle medlemmer av AUF ikke å stemme for Trond Giske som ny fylkespartileder.

Like etterpå innkalte valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti til krisemøte. Det bekrefter komiteens leder Arild Grande overfor TV 2.

Mandag denne uka ble Giske enstemmig innstilt som ny leder i Trøndelag Ap. Han gikk av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

LES MER: 
«Hva er det som gjør at majoriteten i et politisk parti eller i et kirkelig miljø kan glemme de utsattes historier?»

Sterke reaksjoner opprop

Reaksjonene fra AUF og valgkomiteen kom kort tid etter at Sandra Skillingsås beskrev en kultur ved valgkampkontoret preget av en seksualisert sjargong som hun hevder også Trond Giske deltok i. Skillingsås fortalte også om en nachspielepisode der Giske skal ha kommet med ubehagelige tilnærmelser.

I tillegg har over 200 Ap-politikere signert et opprop som oppfordrer fylkeslaget i Trøndelag til å velge en annen leder enn Trond Giske.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng legger ikke skjul på at hun helst hadde sett at partifeller ikke hadde kommet med oppropet.

– Jeg skjønner at dette skaper mye debatt og engasjement. Alle kan ytre seg i vårt parti, og det skal være takhøyde for det. Jeg hadde helst sett at vi unngikk opprop, skriver Stenseng i en melding til NTB.

Oppropet kommer dagen etter at tidligere AUF-leder i Trondheim, Ellen Reitan, beskrev en utbredt ukultur i Trøndelag Ap i et innlegg på Trønderdebatt.
Blant dem som har signert, er stortingsrepresentantene Tuva Moflag, Nina Sandberg, Svein Roald Hansen og Siri Staalesen. Det samme har varaordfører Kamzy Gunaratnam i Oslo.

Artikkelen fortsetter nedenfor

– Tryggere parti i dag

Stenseng skriver at det «er sterkt å høre Reitan og andre beskrive sine opplevelser i partiet».

– Det er bra at Ellen og andre sier fra, og de skal vite at vi tar det på største alvor. Arbeiderpartiet er et tryggere parti i dag. Jobben er ikke over, men alle skal vite at vi jobber utrettelig for likestilling og mot diskriminering i Arbeiderpartiet, skriver Stenseng.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre viser til uttalelsen fra Stenseng på NTBs forespørsel om en kommentar til saken. Han kaller oppropet en «sterk og uvanlig ytring».

– Det er uttrykk for et sterkt engasjement for en sak, som handler om kvinner og menns respekt for å kunne delta i politikk og organisasjonsliv uten krenkelser og trakasseringer, sier han til TV 2.

– Har vist handlekraft

Partilederen understreker igjen at fylkesledervalget i Trøndelag er en sak som må håndteres og tas ansvar for lokalt.
– Jeg har en knallsterk mening om saken, nemlig betydningen av å ha den respekten, at vi har et regelverk som er tydelig, at vi reagerer og stiller opp for varslere, sier han til TV 2.

– Jeg kan stoppe utvikling mot det vi har sett tidligere, hvor folk ikke var trygge, hvor det har skjedd krenkelser og regler er blitt brutt. Jeg har vist handlekraft i forhold til det og tatt tydelige reaksjoner. Men valg på lokalt nivå, skjer på lokalt nivå, sier Ap-lederen.

LES MER: 
• Berit Aalborg: Arbeiderpartiets ledelse bør revurdere sin egen rolle i Giske-saken
• Hilde Charlotte Solheim: Størst av alt er Trond Giske

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter