Nyheter

Republikanerne fordømmer antirasistisk organisasjon

På sitt landsmøte har USAs republikanske parti vedtatt en resolusjon som fordømmer den antirasistiske organisasjonen Southern Poverty Law Center (SPLC).

Organisasjonen, som overvåker høyreekstreme grupper og hvit makt-grupper, blir i resolusjonen kalt «en åpenbart partisk venstreekstrem organisasjon.»

Resolusjonen ble vedtatt over helgen av partiledelsen i Republikanernes nasjonalkomité (RNC) før landsmøtet som begynte mandag i Charlotte. SPLC har lenge vært i konservative gruppers søkelys.

«SPLC er en radikal organisasjon, og føderale myndigheter bør ikke anse organisasjonen som en legitim stiftelse som kan tilby presis informasjon til sikkerhetsmyndighetene,» heter det i resolusjonen. Det hevdes også at organisasjonen utgjør en trussel mot konservative grupper og stemmer.

LES OGSÅ: Profilert Trump-rådgiver trekker seg: – Familien først

– Unnskylder Trumps historikk

SPLC, som holder til i Alabama og er mest kjent for lista Hatewatch, uttalte mandag at resolusjonen er «bekvemmelig for hatgrupper». Hatewatch overvåker radikale og ekstremistiske grupper, og SPLC mener RNC er selektiv i sin fordømmelse.

– Resolusjonen er laget for å unnskylde Trump-administrasjonens historikk med å jobbe med personer og organisasjoner som bakvasker hele grupper med umenneskeliggjørende retorikk – deriblant Black Lives Matter-forkjempere, innvandrere, muslimer, og hele LHBT-fellesskapet, sier SPLC-leder Margaret Huang.

Mener SPLC er ansvarlige for skyteepisode

Konservative grupper i USA anklager på sin side SPLC for å blande konservative grupper med åpenlyst rasistiske organisasjoner som Ku Klux Klan. Blant annet peker resolusjonen på at anti-abortorganisasjonen Family Research Council (FRC) står på Hatewatch-lista, noe resolusjonen hevder førte til en skyteepisode på FRCs hovedkvarter i 2012.

Foran landsmøtet vedtok RNC også resolusjoner som uttrykker støtte til den kontroversielle helligdagen Columbus Day, som fordømmer såkalt «cancel culture», og som uttrykker støtte til president Donald Trump.

(©NTB)

---

Valget i USA

 • USA holder presidentvalg tirsdag 3. november.
 • President Donald Trump (74) stiller til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat.
 • Joe Biden (77) stiller for Demokratene med Kamala Harris (55) som sin visepresidentkandidat.
 • USAs president velges ikke direkte av folket, men av valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.
 • Valgmennene må i utgangspunktet stemme for den kandidaten som fikk flest stemmer ved valget.
 • Antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene etter størrelse, og noen vippestater er derfor mer avgjørende enn andre.
 • Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona regnes i år som de viktigste vippestatene.
 • Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.
 • Rundt hver fjerde velger avgir vanligvis stemme via posten, men som følge av koronapandemien ventes det i år at opptil tre av fire velgere kommer til å gjøre dette.
 • Samtidig med valget av president er alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 av de 100 plassene i Senatet på valg.
 • Kilde: NTB

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter