– Vi er uenige om mye, men står sammen om det som er viktigst: barna våre, skriver hun i en uttalelse. Kellyanne Conway har stått last og brast med presidenten, og har vært en av Donald Trumps aller nærmeste rådgivere.

Omtrent samtidig kunngjorde ektemannen George at han trekker seg fra The Lincoln Project – en svært Trump-kritisk kampanje ledet av republikanere som jobber for at presidenten ikke skal gjenvelges i november.

Tett på Trump

Mens andre rådgivere har kommet og gått, har Kellyanne Conway stått ved presidentens side hele veien. Hun er jurist og var en av Donald Trumps nære rådgivere gjennom hele valgkampen. I august 2016 ble Conway utnevnt til valgkampsjef for Trump, og er dermed den første kvinnen som har ledet en presidentkampanje til seier.

Les mer om dem her: USAs mest mystiske ektepar

Nå trekker hun seg altså rett før republikanerens landsmøte, som starter mandag kveld norsk tid. Kellyanne Conway skal i følge programmet holde tale onsdag, men nå er det usikkert om det vil skje. Hun sier hun gir seg for å bruke mer tid sammen med familien, og sier at det fra nå av blir «mindre drama og mer mamma».

Conway-paret, som er kalt USAs mest mystiske ektepar, har fire barn. Den 15-årige datteren har vært svært aktiv på sosiale medier med hard kritikk mot moren og jobben hun gjør. Dagen før tvitret hun at hun var «ute av seg» over at moren skulle tale på republikanernes landsmøte. Også hun sier hun tar en pause fra sosiale medier.

Familiesamling på landsmøtet

Talerlisten på landsmøtet er ellers som en familiesamling å regne, hvor Trump selv spiller hovedrollen: Han skal holde tale hver kveld i de fire dagene landsmøtet varer.

Også døtrene Ivanka og Tiffany, sønnene Eric og Donald Jr og kona Melania er på talerlisten. Også svigerdatteren Lara Trump skal snakke.

At Trump holder tale hver dag, er høyst uvanlig for en presidentkandidat. Det normale er at en kandidat holder tale siste kvelden, etter at han eller hun formelt er nominert av partiet. Også at han skal tale til følgerne fra hagen i Det hvite hus har vakt reaksjoner.

Flere demokrater har protestert, og viser til loven Hatch Act, som forbyr føderale ansatte å delta i partipolitisk tjeneste på føderal eiendom. Selv om presidenten og visepresidenten er unntatt fra denne loven, mener mange likevel at det er en juridisk gråsone, fordi han vil trenge hjelp fra ansatte til å gjennomføre talene, skriver NTB.

– Vi er uenige om mye, men står sammen om det som er viktigst: barna våre, sier Kellyanne Conway. Både hun og mannen trekker seg fra offentligheten og vil bruke tid på familien.
Foto: Matt Rourke

Kellyanne Conway og ektefellen George står på hver sin side i synet på Donald Trump.

Hva vil han snakke om?

Trump har hatt utfordringer i dagene før landsmøtet. Senatets etterretningskomité i sin endelige rapport konkluderer med at Trump-kampanjens samhandling med russisk etterretning i 2016 utgjorde en alvorlig trussel.

I forrige uke ble den tidligere rådgiveren Steve Bannon pågrepet på en kinesisk luksusyacht. Han er tiltalt for å planlegge underslag i forbindelse med en innsamlingsaksjonen «We Build the Wall». Bannon var tidligere sjefsstrateg for Trump, før han forlot Det hvite hus i august 2017. Han har også ledet det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart.

– Det siste Trump vil se rett før landsmøtete, er bilder av en tidligere svært nær rådgiver ført bort av politiet i håndjern, skriver Peter Baker i The New York Times.

I tillegg har skjulte lydopptak kommet for en dag hvor Trumps søster Maryanne Trump Barry, kaller broren sin slem og prinsippløs.

Og så går altså Kellyanne Conway fra jobben.

– Vi må være forberedt på taler om demokratene som radikale sosialister og liberale som vil stenge ned økonomien, ta vekk våpen fra amerikanere, og åpne grensene, skriver kommentator i CNN, Stephen Collison. Men, legger han til, Trump-kampanjen lover også «optimisme og godfølelse». Dette blir regnet som et motsvar til Joe Bidens tale sist uke, der han lovet å lede USA inn i «lyset» igjen.

LES MER:

Nå må det blir slutt på reservasjonsretten, slik at kvinner i kirken slipper diskriminering. Vi vil ikke ha dette destruktive, ødeleggende skriftsynet lenger.

Sunniva Gylver mistet lillesøsteren da hun var 16 år. – Jeg tror ikke Gud har en plan med alt

• Ved å stille spørsmål om den demokratiske visepresidentkandidaten kan velges, gjør Trump det han kan best