Nyheter

Profilert Trump-rådgiver trekker seg: Familien først

USA: Trump-rådgiver Kellyanne Conway trekker seg. Det gjør også ektemannen George, som leder en Trump-kritisk kampanje. De skal bruke mer tid på familien.

– Vi er uenige om mye, men står sammen om det som er viktigst: barna våre, skriver hun i en uttalelse. Kellyanne Conway har stått last og brast med presidenten, og har vært en av Donald Trumps aller nærmeste rådgivere.

Omtrent samtidig kunngjorde ektemannen George at han trekker seg fra The Lincoln Project – en svært Trump-kritisk kampanje ledet av republikanere som jobber for at presidenten ikke skal gjenvelges i november.

Tett på Trump

Mens andre rådgivere har kommet og gått, har Kellyanne Conway stått ved presidentens side hele veien. Hun er jurist og var en av Donald Trumps nære rådgivere gjennom hele valgkampen. I august 2016 ble Conway utnevnt til valgkampsjef for Trump, og er dermed den første kvinnen som har ledet en presidentkampanje til seier.

Les mer om dem her: USAs mest mystiske ektepar

Nå trekker hun seg altså rett før republikanerens landsmøte, som starter mandag kveld norsk tid. Kellyanne Conway skal i følge programmet holde tale onsdag, men nå er det usikkert om det vil skje. Hun sier hun gir seg for å bruke mer tid sammen med familien, og sier at det fra nå av blir «mindre drama og mer mamma».

Conway-paret, som er kalt USAs mest mystiske ektepar, har fire barn. Den 15-årige datteren har vært svært aktiv på sosiale medier med hard kritikk mot moren og jobben hun gjør. Dagen før tvitret hun at hun var «ute av seg» over at moren skulle tale på republikanernes landsmøte. Også hun sier hun tar en pause fra sosiale medier.

Familiesamling på landsmøtet

Talerlisten på landsmøtet er ellers som en familiesamling å regne, hvor Trump selv spiller hovedrollen: Han skal holde tale hver kveld i de fire dagene landsmøtet varer.

Også døtrene Ivanka og Tiffany, sønnene Eric og Donald Jr og kona Melania er på talerlisten. Også svigerdatteren Lara Trump skal snakke.

At Trump holder tale hver dag, er høyst uvanlig for en presidentkandidat. Det normale er at en kandidat holder tale siste kvelden, etter at han eller hun formelt er nominert av partiet. Også at han skal tale til følgerne fra hagen i Det hvite hus har vakt reaksjoner.

Flere demokrater har protestert, og viser til loven Hatch Act, som forbyr føderale ansatte å delta i partipolitisk tjeneste på føderal eiendom. Selv om presidenten og visepresidenten er unntatt fra denne loven, mener mange likevel at det er en juridisk gråsone, fordi han vil trenge hjelp fra ansatte til å gjennomføre talene, skriver NTB.

Kellyanne Conway og ektefellen George står på hver sin side i synet på Donald Trump.

Hva vil han snakke om?

Trump har hatt utfordringer i dagene før landsmøtet. Senatets etterretningskomité i sin endelige rapport konkluderer med at Trump-kampanjens samhandling med russisk etterretning i 2016 utgjorde en alvorlig trussel.

I forrige uke ble den tidligere rådgiveren Steve Bannon pågrepet på en kinesisk luksusyacht. Han er tiltalt for å planlegge underslag i forbindelse med en innsamlingsaksjonen «We Build the Wall». Bannon var tidligere sjefsstrateg for Trump, før han forlot Det hvite hus i august 2017. Han har også ledet det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart.

– Det siste Trump vil se rett før landsmøtete, er bilder av en tidligere svært nær rådgiver ført bort av politiet i håndjern, skriver Peter Baker i The New York Times.

I tillegg har skjulte lydopptak kommet for en dag hvor Trumps søster Maryanne Trump Barry, kaller broren sin slem og prinsippløs.

Og så går altså Kellyanne Conway fra jobben.

– Vi må være forberedt på taler om demokratene som radikale sosialister og liberale som vil stenge ned økonomien, ta vekk våpen fra amerikanere, og åpne grensene, skriver kommentator i CNN, Stephen Collison. Men, legger han til, Trump-kampanjen lover også «optimisme og godfølelse». Dette blir regnet som et motsvar til Joe Bidens tale sist uke, der han lovet å lede USA inn i «lyset» igjen.

LES MER:

Nå må det blir slutt på reservasjonsretten, slik at kvinner i kirken slipper diskriminering. Vi vil ikke ha dette destruktive, ødeleggende skriftsynet lenger.

Sunniva Gylver mistet lillesøsteren da hun var 16 år. – Jeg tror ikke Gud har en plan med alt

• Ved å stille spørsmål om den demokratiske visepresidentkandidaten kan velges, gjør Trump det han kan best

---

Fakta om Donald Trump

  • Født 14. juni 1946 i Queens i New York (74 år).
  • Gift med Melania Trump. Fem barn fra tre ekteskap.
  • Studerte økonomi ved Wharton School of Business i Pennsylvania.
  • Startet i selskapet til faren, eiendomsmagnaten Fred Trump. Etablerte sin egen eiendomsvirksomhet og overtok etter hvert også farens. Kjøpte opp flyselskaper og kasinoer.
  • Selskapene hans måtte refinansieres etter økonomiske problemer tidlig på 1990-tallet.
  • Er ifølge Forbes (2018) god for 3,1 milliarder dollar, rundt 25 milliarder kroner. Er dermed USAs rikeste president noensinne.
  • Var i 2004–2015 produsent og vert for realityshowet «The Apprentice» på TV-kanalen NBC.
  • Uttrykte i 1987 interesse for å gå inn i politikken. I 1999 forsøkte han å bli nominert som presidentkandidat for Reformpartiet, men trakk seg. Han vurderte å stille som presidentkandidat i 2004 og 2012.

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter