Nyheter

SV ber om KrF-støtte

Avtalen som KrF har inngått om Moria-barna var en tabbe mener SV. Nå fremmer de nytt forslag som de ber om KrFs støtte til.

Lars Haltbrekken (SV) kritiserer Krf for at de i vår gikk med på Moria-avtalen med regjeringen. Han tviler på at det vil skje noe i nær fremtid, og anklager dermed regjeringen for å ha ført folk bak lyset med avtalen de tegnet i vår.

– Spørsmålet er om det i det hele tatt vil skje. Sånn som det ser ut nå virker det som regjeringen har kasta blår i øynene på folk. Først sier de at 8-10 land skal hente først, også begynner de å stille nye krav til hvilke land og så videre, sier Haltbrekken.

Avtalen: Når 8-10 land har hentet sine

vår forsøkte KrF og Venstre å gå utenomkom Høyre på Stortinget for å få i havn en avtale for å hente barn i greske flyktningleirer. Slik ble det ikke. Regjeringen fikk til en avtale hvor det ble sagt at Norge skal hente flyktningbarn fra Moria-leiren hvis 8-10 land gjør det først.

I ettertid har regjeringen spesifisert at de 8-10 landene må være av de som har forpliktet seg overfor EU-kommisjonen til å hente barn fra flyktningleirer.

Inviterer KrF med på nytt forslag

Haltbrekken tror ikke det blir noe av å hente barn fra greske flyktningleirer. I høst planlegger han å legge frem et nytt forslag for på Stortinget, og håper at Krf vil bli med på det.

– Vi vil fremme et forslag om at Norge henter flyktninger uavhengig av hva andre land gjør først. Jeg håper KrF blir med på dette og ikke glatter over den tabben de gjorde i vår, men heller blir med oss når vi skal løfte nytt forslag, sier han.

– Her gambler han jo på at den eksisterende avtalen ikke blir effektuert, noe som ikke stemmer.

Det svarer Torhild Bransdal fra KrF vi e-post til Vårt Land. Videre sier hun at hun ikke kjenner seg igjen i Haltbrekkens beskrivelser.

KrF deler utålmodigheten til SV

Bransdal ser ikke noen grunn til kritikken SV reiser, og forteller at KrF jobbet hardt for å få i havn en avtale, og er glad det endelig ble vedtatt.

– Sv må jo være glad for at avtalen er på plass, skriver Bransdal i e-posten.

KrF deler utålmodigheten, men retter den mot regjeringen, skriver hun.

Hun svarer ikke på om KrF vil stille seg bak noe forslag fra SV.

Solveig Schytz, Venstre
Venstres Solveig Schytz mener SVs utspill er en avsporing. Foto: Erlend Berge

Venstre mener SV driver spill for galleriet

Solveig Schytz, stortingsrepresentant og innvandringspolitisk talsperson for Venstre, sier at regjeringen selvsagt følger opp beslutningen om å bidra til å hente barn og familier ut av flyktningleire i Helleas.

– Det er utrolig viktig at vi får en felles europeisk løsning for å avhjelpe situasjonen i Hellas, sier Schytz til Vårt Land.

Hun mener SVs forslag er en unødvendig avsporing.

– Det viktige nå er at vi følger opp raskest mulig. Det jobber Venstre for hver dag. Vi har sagt at vi skal hente barna, og det er det vi må fokusere på å få til nå. Å fremme nye forslag i Stortinget nå er spill for galleriet fra SV. Det vet SV selvsagt, sier Schytz, og fortsetter:

– Jeg oppfordrer SV til å bruke mindre tid på å forsøke å skape en konflikt i en sak vi er enige om.

– Denne avtalen betyr ingenting

Forrige uke sa Marthe Sleire Engedahl, juridisk rådgiver i UNICEF Norge, til Vårt Land at forholdene ikke er noe bedre i leirene, men tvert imot helt elendige og at barns grunnleggende rettigheter blir brutt hver dag bare ved å leve det.

I juli var det omtrent 4.700 barn uten foreldre på de greske flyktningleirene. Av dem er det 1.100 som er utsatt for alvorlig risiko med hensyn til utnyttelse, vold og helse. Det skrev UNICEF i en pressemelding 8. juli.

– Vi ser nå at mange måneder etter avtalen ble inngått, har de enda ikke henta ett eneste barn ut fra Moria. Situasjonen der nede blir bare verre, og dette haster. Denne avtalen regjeringen har lagt betyr ingenting, sier Haltbrekken.

Les mer:

Vi ikke svare hva som er forberedt for Moria-barna

FN ber Norge droppe krav og hente Moria-barn

---

Moria-barna

  • 8-10 av de elleve landene som forpliktet seg overfor EU-kommisjonen til å ta imot barn fra greske flyktningleirer, må relokalisere barn før Norge skal gjøre det.
  • Hellas ba Norge i fjor høst om såkalt relokalisering av enslige mindreårige fra den greske flyktningleiren Moria.
  • I vår forsøkte KrF og Venstre å legge frem eget forslag i Stortinget.
  • Krf gikk med på regjeringens avtale om å hente etter 8-10 land har gjort det først.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter