Nyheter

KN: Frykter bistandsarbeidet blir hardt rammet av kuppet

Kirkens Nødhjelp i Mali frykter at følgene etter kuppforsøket natt til onsdag, vil gå utover arbeidet deres, dersom de ikke lenger kan få varene de trenger inn i landet. – Det ser ikke lovende ut, sier Anne Cathrine Seland.

Street vendors gather at Place de l'Independence in Mali's capital Bamako, Wednesday, Aug. 19, 2020, as life returns to normal one day after President Ibrahim Boubacar Keita was forced to resign in a military coup. Members of the international community already have strongly condemned Tuesday's events and have called for constitutional order to be restored. (AP Photo/Arouna Sissoko)

Situasjonen i Mali har forverret seg, og president Ibrahim Boubacar Keita gikk av som president etter et kuppforsøk gjennomført av natt til onsdag. Landet stenger grensene som følge, og det kan gå utover norske bistandsorganisasjoner som arbeider i landet.

Anne Cathrine Seland fra Kirkens Nødhjelp i Mali forteller at natten har vært preget av militæret som har kjørt gjennom byene og avfyrt skudd i været. Hun forteller at demonstranter har plyndra eiendommer til en del av de som sitter med makt, og mot franske bensinstasjoner. Frankrike er ett av landene som har sendt egne styrker inn i Mali.

HR-sjef i Kirkens N¿dhjelp, Anne Cathrine Seland

– Det her ser ikke lovende ut. Mali har utfordringer på områder som rettssikkerhet og politi. Når den grunnleggende sikkerheten for folk ikke er der, vil dette ta tid før det roer seg, sier hun via telefon fra Mali.

LES OGS: Forsker spår mørk fremtid for Mali etter kuppet

Stengte grenser

Som konsekvens av kuppforsøket, har Mali stengt ned sine grenser. Dette frykter Seland kan komme i veien for blant annet arbeidet deres med å bygge vannstasjoner, et spesielt viktig tiltak når koronapandemien herjer.

– Det spørs jo hvor lenge dette varer, men det kan bli vanskelig å gjøre arbeidet vårt hvis vi ikke får inn varer. Vannstasjonene er særlig viktige, ettersom vann er en mangelvare, forteller Seland.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS, som består av 15 vestafrikanske land og som den siste tiden har meklet i Mali, varsler en rekke tiltak, blant annet innføring av økonomiske sanksjoner mot alle som er delaktig.

– Hvis dette vedvarer, vil ikke varer komme inn, eller så kan det bli veldig dyrt. Det er ikke bare Mali som har stengt grensene, hele samlingen av vestafrikanske stater har stengt ned, og det vil også gå utover arbeidet vårt i de andre landene, sier Seland.

Dårlige forhold

Da Mali stengte ned for å hindre koronasmitten, var allerede skolene stengt på grunn av skolestreik. Det forteller Seland, og sier at de på mange måter brukte korona for å dekke over allerede dårlige forhold.

De fleste har heller ikke jobb, og liten tillit til styresmaktene i landet.

– Veldig mange har ulønnet arbeid, og dermed går de ut hver dag og prøver å samle litt penger til seg og familien. Det kan de ikke gjøre lenger, sier hun.

LES OGSÅ: Strømmestiftelsen: – Vi håper kuppmakerne holder ord

Seland forteller at mange i Mali i dag går rundt og kjenner på følelsen av at ting har gått fra verre til enda verre, og at opprøret som oppstod etter valgfusk i nasjonalforsamlingsvalget var dråpen for folk.

– Det er mange bevegelser mot styresmaktene, og mot ting som skjer her i Mali. Dessverre er det veldig få som kjemper for noe. Jeg tror at hvis vi får noen som kjemper for noe, kan man få til en positiv endring.

Terror

Vårt Land skrev tidligere i år om at Frankrike ba Norge om å sende bort soldater til Mali ettersom antall drepte i terrorangrepet i Sahel har femdoblet seg på tre år. Seland er bekymret for at situasjonen vil bli verre.

– Frykten er jo at jihadistene vil benytte denne anledningen til å styrke seg, og begå mer terror i regionen, forteller Seland.

Hun tror det vil ta lang tid før situasjonen blir bedre.

LES MER:

KrF-politiker insisterer på rett til å håndhilse

Fire oppsigelser i P22 etter styreleder-retur

NLM har mottatt varsel om maktmisbruk i organisasjonen

---

Fakta:

---

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter