Nyheter

Mali: Strømmestiftelsen håper kuppmakerne holder ord

Strømmestiftelsen har jobbet i Mali siden begynnelsen av 1980-tallet og er sterkt bekymret for situasjonen etter militærkuppet i landet.

– Vi håper at kuppmakerne holder sine løfter om å skrive ut nyvalg, men frykter en ytterligere eskalering av situasjonen for et hardt prøvet folk, sier generalsekretær Kristine Storesletten Sødal til NTB.

Strømmestiftelsen har regionkontor i Bamako og 37 lokalt ansatte i landet. Hovedsatsingen er hurtigskoler for barn som har droppet ut av skolen, spare- og lånegrupper og jobbskaping med fokus på avfall og gjenvinning.

– Alle våre ansatte har det etter forholdene bra, sier Storesletten Sødal.

Mali er et av verdens fattigste land og rundt 37 prosent av landets 20 millioner innbyggere lever ifølge FN i ekstrem fattigdom.

Følger spent med

Norge er også i Mali med militært personell, 15 personer i FNs fredsbevarende Minusma-styrke. Også de følger situasjonen nøye etter militærkuppet i landet.

Seks norske stabsoffiserer er tilknyttet Minusmas hovedkvarter i Bamako, og ni norske spesialister og offiserer drifter militærleiren Camp Bifrost i nærheten av hovedstaden.

– Vi fikk en ny rapport fra de norske nå på morgenkvisten, og de har det bra, sier major Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

– Situasjonen i Mali er spent og de følger nøye med på det som skjer, men det er ikke rapportert noen hendelser mot FN-personell, sier han.

– Kuppet er et indre anliggende, og kuppmakerne ser ikke på FN som noen motpart, ifølge Stordal.

Norske blir i Mali

Minusma ble etablert i 2013 og består av rundt 12.000 soldater og nærmere 2.000 politifolk og andre sivilt ansatte fra over 50 land.

Operasjonen ble i utgangspunktet etablert for å slå ned tuaregopprøret som fulgte etter militærkuppet i 2012. Opprøret ble utnyttet av militante islamister med bånd til al-Qaida og IS, som nå kontrollerer store deler av landet.

Mali regnes som FNs farligste fredsbevarende operasjon, og 209 medlemmer av Minusma-styrken er drept opp gjennom årene.

– Dette er en stor FN-operasjon, og det foreligger ingen planer om å hente ut de norske i Mali, sier Stordal.

LES MER

Forsker spår en mørk fremtid for Mali etter kuppet: Et sort hull

EU og Norge pumpar pengar inn i Sahel

Norge lærer opp soldatar til kamp mot islamistar

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter