Nyheter

Når Trump gjør det han kan best?

Det låt kjent da Donald Trump sa han «har hørt» at Kamala Harris ikke kan velges.

Sen. Kamala Harris, D-Calif., speaks during a Senate Judiciary Committee business meeting to consider authorization for subpoenas relating to the Crossfire Hurricane investigation, and other matters on Capitol Hill in Washington, Thursday, June 11, 2020. (Erin Schaff/The New York Times via AP, Pool)

Ved å stille spørsmål om den demokratiske visepresidentkandidaten kan velges, gjør Trump det han kan best:

Gjenfortelle teorier og udokumenterte påstander med at han «har hørt», «Noen har sagt» og «mange folk mener». Eller bare retvitre noe og skrive: «Wow».

Ofte har det vist seg ikke å være sant. Men det behøver ikke å bety noe.

Dette har vært Trumps taktikk hele veien, antageligvis fordi det har fungert. For selv om USAs president gang på gang blir tatt i faktafeil og unøyaktigheter de siste fire årene, har han holdt stø kurs og ikke gitt seg.

Å videreformidle udokumenterte påstander, er en effektiv måte å gi konspirasjonsteorier vinger. For det er vel ingen røyk uten ild?

Særlig når det kommer fra verdens mektigste mann.

LES OGSÅ: Intervju med fotballspilleren Alejandro Bedoya: – USA lider av systematisk rasisme

Innvandrerforeldre

Etter at Kamala Harris ble utpekt som demokratenes visepresident sist uke, ble en mye kritisert kronikk publisert i magasinet Newsweek. John Eastman, jussprofessor ved et universitet i California og medarbeider i en konservativ tankesmie, stilte spørsmål om den amerikanske grunnloven er feiltolket, og at man ikke automatisk blir statsborger i USA selv om man er født i landet. Han diskuterte tolkningen av «natural born citizen» og pekte i artikkelen på at foreldrene hennes ikke hadde permanent oppholdstillatelse da hun ble født.

Kamala Harris er født i Oakland, California i 1964, moren var fra India og faren fra Jamaica. I debatten som fulgte, har artikkelen til Eastman blitt kontant sablet ned. Jusprofessorer og eksperter på den amerikanske grunnloven har avvist påstanden fullstendig.

– Jeg ville egentlig ikke kommentere dette siden teorien er så idiotisk, sa Harvard-professor Laurence H. Tribe til New York Times. Han sammenligner teorien med å tro at jorda er flat.

Avisen kalte påstanden en «rasistisk konspirasjonsteori.»

LES OGSÅ: I USA kjempes det mot to «pandemier»samtidig

Birtherism 2020

Da Trump ble bedt om å kommentere, lot han være å avvise, og sa at advokaten som skrev artikkelen er en høyt kvalifisert og dyktig jurist.

– Jeg har akkurat hørt dette, og aner ikke om det stemmer, sa Trump.

– Jeg har gått ut fra at demokratene hadde sjekket det før hun ble utpekt.

Virker det kjent? Det er ikke rart, for dette minner om hvordan konspirasjonsteorien «birtherism» eller Birther-bevegelsen ble spilt ut. Et av Donald Trumps yndlingstemaer, var å så tvil om Barack Obama er født i USA. Det hvite hus la i april 2011 frem Obamas fødselsattest som viser at han er født i Honolulu på Hawaii i 1961.

– Var det en fødselsattest? Noen folk sier at det ikke var det. Kanskje var det det, kanskje ikke. Jeg sier bare at jeg ikke vet. Ingen vet.»

– En «ekstremt troverdig kilde» har ringt kontoret mitt og sagt at Barack Obamas attest er falsk.

Dette er et par eksempler av mange på hvordan Trump nøret opp under konspirasjonsteoriene om at Obama» var født i Kenya og ikke i USA, også lenge etter at fødselsattesten var offentlig. Birtherbevegelsen gjorde sitt for å diskreditere USAs første svarte president. At det samme skjer med Kamala Harris rett etter at hun er utnevt som den første svarte og indisk-amerikanske visepresidentkandidaten, er ikke overraskende. Dessverre.

Valget blir en folkeavstemning

Nå er det mindre enn tre måneder igjen til valget. Denne uka velger 4000 delegater formelt Joe Biden som demokratenes presidentkandidat. Landsmøtet holdes digitalt.

At det blir tøffe tak, harde angrep og mange tvister på fakta i kampanjene på begge sider i innspurten, er det ingen tvil om. Etter at Kamala Harris ble annonsert som visepresidentkandidat, strømmet det nær 50 millioner dollar inn i Joe Bidens valgkampkasse på 48 timer. Det er ikke en god nyhet for Trumps valgkampstab, for det forteller om entusiasmen for Bidens valg av makker.

Når er det ikke uvanlig at offentliggjøring av en visepresidentkandidat bringer energi, og i dette tilfellet mye penger. Demokratene håper det fortsetter.

Presidenten trenger alle stemmene han kan få, han vet at høstens valg blir en folkeavstemning for eller imot Donald Trump.

Hvorfor Donald Trump ser ut til å mene at det å så tvil om Kamala Harris vil hjelpe ham selv, er blant annet for å sende signaler til velgerne sine i ytterkanten. Han sender dem en dobbel beskjed: – Her er dere en teori om Kamala Harris ikke er «ekte» amerikaner. Så sier han at ikke vet om det stemmer.

Splitte, ikke forene

Han går fri på en måte, han har jo bare sagt det han har hørt.

Sannsynligvis også fordi han følger en allerede oppgått sti som funker for ham: Splitte og så tvil, ikke forene.

I juli nådde Donald Trump en ny rekord. Washington Post hadde da talt opp utrolige 20.000 løgner eller villedende påstander fra presidenten siden innsettelsen i januar 2017.

Da Jared Kushner, Trumps svigersønn og rådgiver, ble spurt om han mente Harris var kvalifisert, sa han: «Personlig har jeg ikke grunn til å tro noe annet».

Men han la til at når alt kommer til alt, så er «teorien der ute».

Han har jo rett. For når et frø av usikkerhet er sådd, vokser det villig og spres lett. Og forsvinner ikke, selv om en påstand er falsk. Det lever Trump godt med. Men det gjør ikke det amerikanske samfunnet.

LES OGSÅ:

Allerede I 1919 skjønte Alfred Wiener at det kunne gå fryktelig galt for jødene i hans elskede Tyskland. Så startet han å samle beviser for forfølgelsen

Hun ble kalt USAs farligste kvinne. «Typhoid Mary» spredte smitte uten å vite det, og ble satt i karantene i 26 år.

Mamma! Min kjæreste, grusomme tider kommer. Det er det siste den jødiske jenta Renia Speigel (18) skriver i dagboken. Den lå pakket vekk i nesten 70 år.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter