Nyheter

Klart for korona-ufred i politikken – valgkampen presser frem tøffere tone

Etter samling i vår går flere partier nå inn i sin egen korona-kamp. Smittevekst og innstramminger som opplagt hverdagstema vil presse frem feider og egenmarkeringer.

Nye bølger av lokal smitte inntrer samtidig med at den lange valgkampen starter. På Stortinget siste dag før sommerferien viste både Frp og Sp at de jakter på egne markeringer mot Solberg-regjeringens korona-håndtering. I høst kan de bli tydeligere.

Folks møte med både gjeldende og nye koronareguleringer kan skape mer polarisering mellom velgere i smittefrie landsdeler og de utelivstunge områdene rundt hovedstaden. I slike spenninger blir det rom for politisk jakt.

Solberg og statsrådene tok scenene – og velgergevinsten

I vår var det frustrasjon i både Ap og Frp over at borgerlige regjeringstopper dag etter dag inntok de store, daglige mediescenene for krisehåndtering. Ap-leder Jonas Gahr Støre kom tidlig i mai med klare meldinger: De bør involvere andre partier på Stortinget mer.

Selv om alle forventet at regjeringen siste styringskraft i krisetid, opplevde mange innad i Ap at «bytteforholdet» ble skjevt: De og andre partier hadde stilt opp for samling om krisepakkene – og forbedret dem sosialt. Men det var Erna Solberg og Høyre som fikk gevinsten blant velgerne.

Opposisjonen har ikke råd til Solberg-dominans

Om smittesituasjonen blir den store hverdagssaken helt inn i neste år, har ikke opposisjonen råd til å la regjeringen kassere inn all oppmerksomheten. Normalt bruker opposisjonen den lange valgkampen siste året til å svekke regjeringen mest mulig og så tvil om styringsevnen.

Men i krisetider kan velgere også reagere negativt mot unødvendig politisk krangling og spill. Skulle koronasmitten øke og hverdagsfolket forvente kraftfulle nasjonale regjeringsgrep som i vår, får opposisjonen svarteper om den plager regjeringen for mye.

Sp snakket samling, men skiftet stemme

I langløpet mot stortingsvalget om et år kan det likefullt bli en serie tydeligere oppgjør om hvor streng korona-hverdagen skal være. Oppspillet så vi altså like før de stille ferieukene.

I vår var Sp partiet som tydeligst ba om samling over partigrenser i mars, da helsekrise truet og nedstengningen truet hundretusenvis av arbeidsplasser. Men sent i juni snakket Sp nytt og ristet i regjeringen nettopp om hverdagstiltakene.

I en kort debattrunde etter Erna Solbergs korona-redegjørelse på siste stortingsdag sa partiets parlamentariske topp, Marit Arnstad, at det var «helt uforståelig» at treningssentre i Oslo fylles opp av folk, mens et fotballag fra smittefrie Røros ikke fikk spille kamp.

Korona – i magasinet for distriktsprotest

Partileder Trygve Slagsvold Vedum forsterket Sps egen koronasstemme tidlig i juli, med refs av at det var «nærmest fritt frem på utesteder i Oslo», men sterke bånd på barneidrett hvor det ingen smitte var.

Det er et forvarsel om at Sp også innlemmer koronapolitikken i magasinet av distriktsprotest. For Sp vil kampen også i høst handle om at koronatiltak ikke skal smelle for kraftig i distrikter og sosialt. Man må få styre mer lokalt.

Frp i posisjon for et annet korona-løp

Også Frp har posisjonert seg og skapt avstand til regjeringen foran ny korona-debatt. Før sommeren stemplet Siv Jensen flere av vårens tiltak «inkonsekvente». Ikea og Maxbo fikk holde åpent – boligmesser ikke. Demonstranter fikk uhindret fylle Oslo – mens Sabeltann-forestillinger i Kristiansand slet med reguleringer.

Flere Frp-profiler kritiserte det de mente var for sterke reguleringer i koronakampen – og presset regjeringen med enkelteksempler. Men nå er altså smitten i vekst – og Frp må balansere mellom «orden» og reguleringskritikk.

Ap: «Ikke lært noe fra tidligere i år?»

Styringspartiet Ap står også overfor balansegang. Partiet har i svakere grad kritisert koronareguleringer, men tydelig konfrontert regjeringen med grupper som under krisen faller utenfor sosiale sikkerhetsnett.

Men utspillet fra to av Aps helsepolitikere nylig, gir varsel om kvassere politisk oppgjør om trygghet i smittetid: Tuva Moflag og Tellef Inge Mørland trekker i leserinnlegg i flere aviser paralleller mellom det italienske «smitteflyet» som uhindret fikk lande på Torp i mars, og dagens flytrafikk fra «røde» land. Meldingen er at regjeringen «ikke har lært noe fra tidligere i vår».

– Folk fortjener bedre enn at den dugnaden de har bidratt med i hele vår ender opp med å være bortkastet, skriver de.

Vedum: I mars hoppet vi – ikke sikkert alle hopper neste gang

Påstanden om at folk mister tilliten til smittekamp, kan inngå i kommende partioppgjør. Tillitsknekk blant hverdagsfolk inngikk også i den angrepsrekken som Sp-leder Vedum trakk frem i et sommerintervju med Aftenposten:

«I mars hoppet vi da regjeringen sa ‘hopp’. Det er ikke sikkert alle hopper neste gang regjeringen trenger å gjennomføre tøffe restriksjoner»

Varskoet gjelder trolig også politikken. Der er noen partier posisjonert for noe nytt.

LES OGSÅ:

Vårt Land om fest-smitte: Skjerp dere!

• Sp anklager Frp for å bruke korona som påskudd for søndagsåpne butikker

Veslemøy Østrem: Eldar Sætre overtok en klimaskeptisk mastodont. Det gikk bra en stund.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter