Nyheter

Politiet i Oslo fortviler over ungdom som ikke vil holde avstand: Ber kommunen rydde opp i festingen

Politiet i Oslo møtes med påstander om falske nyheter når de ber festende ungdom følge smittevernreglene. Nå truer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) med å avlyse fadderarrangementer.

Operasjonsleder Andre Kråkenes i Oslo politidistrikt sier til NTB at det var svært fullt i Frognerparken mandag kveld, og at svært få følger smittevernreglene. Politiet har varslet Oslo kommune og ber kommunen rydde opp.

– Vi får ikke gjort annet enn å oppfordre dem pent til å holde avstand og følge smittevernreglene. Det gjør de i liten grad, sier Kråkenes.

I tillegg til den store festen i Frognerparken, der flere var samlet i forbindelse med fadderuka, ringes politiet ned med tips om private fester med mer enn 20 personer. Kråkenes sier politiet ikke kan prioritere dette. I 1.30-tiden kunne politiets patruljer melde at det fortsatt var fest i Frognerparken, men at det så ut til å roe seg ned.

LES OGSÅ: Vårt Land om fest-smitte: Skjerp dere!

Fake news om smitte

– Vi er ikke smittevernpoliti. Det er et kommunalt ansvar å følge opp det som skjer i Frognerparken, og vi har varslet beredskapsetaten i Oslo kommune om det, men ikke fått noen tilbakemelding, sier Kråkenes.

– Hva sier folk når dere oppfordrer dem til å følge smittevernreglene?

– Vi ser at en del uttrykker at de ikke har noen tro på de der smittegreiene, at det nærmest er fake news. Det er den verste kampen helsevesenet har tror jeg: Den mot dumskapen, sier Kråkenes.

Kråkenes presiserer at det ikke er ungdommer i Frognerparken han viser til, men at påstandene om fake news falt i helgen.

Beredskapsetaten opplyser til NTB at det er Bymiljøetaten som har ansvaret for å følge opp, men at de heller ikke kan gjøre noe dersom folk nekter å følge smittevernreglene.

Kråkenes varsler at politiet vil stikke innom Frognerparken fra tid til annen gjennom natta, men understreker at det er kommunen som må ta ansvar og få slutt på massefestene i parkene.

Fadderuken bekymrer

Årets fadderuke bekymrer myndighetene. I Bergen rykket politiet ut på grunn av 150 studenter i tett kø. Hendelsen i Bergen oppsto i forbindelse med et rebusløp for studentene ved Høyskolen Kristiania, skriver Bergensavisen.

Bilder fra stedet viser et stort antall studenter som står tett i tett i en lang kø utenfor Eplehuset i Bergen sentrum.

– Så store ansamlinger er ikke ønskelig, og vi anmoder folk om å forholde seg til avstandsreglene. Tiltakene på innsiden av butikken var god, men på utsiden var det problematisk, sier innsatsleder Tom Johannessen i Vest politidistrikt.

Ber skolen ordne opp

Smittevernoverlegen reagerer med bekymring over situasjonen og sier at hun kommer til å ringe skolen umiddelbart.

– Vi har frarådet rebusløp og pub-til-pub. Vi ønsker heller at de holder seg på ett sted og har det kjekt sammen i en liten gruppe, sier smittevernoverlegen Karina Koller Løland til BA.

Høgskolens fadderstyre forklarer at det har blitt tatt grep etter køsituasjonen.

– Det var litt mange faddergrupper som gikk til den posten samtidig, og det er veldig beklagelig. Vi har vakter på alle poster, men de hadde ikke forberedt seg helt på at det skulle bli så mange med en gang, sier Line Louise Røen, som er leder for regional markedsutvikling ved Campus Kristiania.

I 1.30-tida opplyser politiet at det ikke lenger er store folkemengder samlet i Bergen, men at det kommer flere meldinger om feststøy.

Johansen: Kan bli aktuelt å avlyse fadderuka i Oslo

For mange studenter samles i Oslos parker som en del av fadderuka. Dersom dette ikke endrer seg, må fadderuka avlyses, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Han skal møte rektorene ved hovedstadens høgskoler og universiteter til et møte, opplyste byrådslederen på en pressekonferansen tirsdag.

Johansen viste til at smitten nå øker mest blant unge.

– Vi trenger festvett. Er det 20 eller færre til stede? Kan man holde én meters avstand? Er du frisk? Har du mulighet for å vaske hender? Er du klar for å risikere karantene? Er svaret nei på ett av disse, dropp festen, var hans klare beskjed.

Helsemyndighetene bekymret

Ved BI er alle utelivsarrangementet under fadderuka «Fadderullan» avlyst på grunn av koronapandemien. BI i Oslo stengte sin studentbar etter kun to timer mandag kveld, skriver VG.

I forrige uke opplyste Universitetet i Oslo (UiO) til NTB at fadderuken vil bli gjennomført, men i mindre grupper enn vanlig.

Koronasmitte blant unge i forbindelse med fest og sosiale sammenkomster har vært et hett tema den siste uken, og i Oslo har over 40 personer blitt smittet etter en rekke fester. Både helseminister Bent Høie (H) og Folkehelseinstituttet (FHI) har reagert på situasjonen.

– Festing blant unge og spesielt fadderukene som nå skal i gang på universiteter og høyskoler, er noe vi ser på med bekymring, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på fredag.

Nachspiel

Rapportene fra Oslo politidistrikt får assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til å reagere, spesielt med tanke på at smittetallene nå øker flere steder.

– Det er skuffende å høre slike utsagn, og det er absolutt noe vi ikke trenger nå når vi går inn i høsten, hvis vi ønsker at både skolestart og start på universiteter og høyskoler på en tilnærmet normal måte, sier han til NRK.

Flere av dem som samlet seg i parker mandag kveld, deltok på fadderarrangementer på universiteter og høyskoler.

– Det er klart unge mennesker vil møtes etter ferien, og august er en måned med mye fest og sammenkomster vanligvis, så det er veldig forståelig. Men man må følge de samme reglene både for avstand til hverandre og maksimalt antall, selv om man er student, sier den assisterende helsedirektøren.

I helgen ble det besluttet at utestedene i hele landet må stenge ved midnatt. Nakstad overlater til andre å uttale seg om hvorvidt dette har ført til økt festing andre steder, men understreker at det er veldig usikkert.

– Jeg tror det at man både er på vorspiel, går ut på byen og drar på nachspiel etterpå, er en sånn sammenhengende kjede av festing som man er innstilt på mentalt når fredag eller lørdag kommer. Og om man er på det ene stedet eller det andre stedet er jeg ikke sikker på at betyr så veldig mye, sier han til NRK.

Og legger til:

– Problemet her er at folk ikke følger reglene. Når de er på fest, og det er alkohol involvert, så blir den meteren veldig kort, og det er et hovedproblem uansett hvor du fester.

Direktør for barnevernet krever stans i fadderukene

Studiesteder og studentene selv må ta samfunnsansvar og stoppe fadderukene, mener direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Trommald sier til Aftenposten at hun er bekymret for at festing og sosiale sammenkomster vil føre til oppblomstring av koronasmitte. Hun frykter konsekvensene vil ramme barn og unge, spesielt om skoler og barnehager skulle bli stengt.

– Nå må studentorganisasjonene og rektorene på universitetene være seg sitt samfunnsansvar bevisst og stoppe dette, sier Trommald til avisen.

Hvis ikke dette skjer, må regjeringen og helsemyndighetene gripe inn, mener direktøren i Bufdir.

– Vi vet at dette har skyhøy risiko og store konsekvenser. Dette er ikke tiden for å dra på fest, bli kjent med mange nye mennesker og drikke mye alkohol, fastslår hun.

– Og når omkvedet er «vi skal gjøre så godt vi kan for å overholde smittevernreglene», så er det absolutt ikke nok, sier hun.

– Mindretall ødelegger

Leder Andreas Trohjell i Norsk studentorganisasjon svarer at de er opptatt av å ta smittevernhensyn i tilknytning til arrangementer.

– Alle arrangører og institusjoner er sitt samfunnsansvar bevisst. Vi forstår og deler bekymringene rundt brudd på smittevernrådene, men det er et mindretall som ødelegger for flertallet, og det er vi skuffet over, sier han til NTB.

Han reagerer på at barnevernsdirektøren gir uttrykk for at dette ikke er tiden for å bli kjent med nye mennesker.

– Studiestart handler ikke om fest, men å bli kjent med fagmiljøer og bygge nettverk, noe som forebygger frafall. I år vil studiet være preget av digital undervisning og lite samvær, og gjør denne studiestarten enda viktigere, sier han.

– Ta ansvar

Velferdstinget i Oslo og Akershus, som representerer studentene i studentsamskipnaden i regionen, ber arrangører om å ta et ekstra ansvar for å sørge for at fadderuka blir gjennomført forsvarlig.

– Ved å ikke overholde reglene nå kan det hende at større begrensninger i studiehverdagen og samfunnet utover vil oppstå utøver høsten. Derfor er det svært viktig at alle tar ansvar og tenker gjennom sine handlinger nå slik at konsekvensene ikke blir større senere, skriver de i en epost.

LES OGSÅ:

Landet som nedkjempet korona på rekordtid

Slik identifiserer du konspirasjonsteorier om korona

«Ungdom syns livet har blitt verre under korona»

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter