Nyheter

Mange gir til Beirut: Røde Kors har fått inn over seks millioner kroner på to døgn

Flere organisasjoner som driver nødhjelp i Beirut melder om at pengene strømmer inn fra norske givere.

Røde Kors har fått inn over seks millioner kroner på to døgn. Norsk Folkehjelp har fått inn 1,9 millioner kroner gjennom, og har også fått gaver fra to LO-forbund. Flere forbund har varslet at de vil ta opp i sine styrer om de skal støtte innsamlingen.

Også Kirkens Nødhjelp, UNICEF og flere andre organisasjoner samler inn penger til nødhjelp i Libanon.

– Det er fantastisk å være vitne til den store giverviljen til folk i Norge. Tusen takk til alle som bidrar i denne nødhjelpsinnsatsen. Dette vil bidra til å sikre at Røde Kors i Libanon kan fortsette å redde liv og yte helsehjelp videre for de mest sårbare, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors, i en pressemelding.

Førstehjelp, mat og husly

Røde Kors forteller at pengene som samles inn i Norge, går til den første nødhjelpsinnsatsen, som mat, husly og førstehjelpsstasjoner. Libanon Røde Kors har satt opp overnatting for omkring 1.000 familier og planlegger å utvide til 10.000 familier.

– Fordi Beirut er et regionalt senter for mye av nødhjelpsarbeidet i Midtøsten, er det allerede samlet mye ressurser, kompetanse og ekspertise der. Derfor er det viktigste vi kan bidra med nå, å sørge for at det er midler nok, sier Apeland.

75 ambulanser

Røde Kors i Norge har i mange år støttet ambulansetjenesten til Libanon Røde Kors, som er den største ambulansetjenesten i landet. De kjørte i ett etter at eksplosjonen skjedde tirsdag. 75 ambulanser har vært i aksjon, bemannet med Røde Kors-frivillige.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) leverte ut medisinske forsyninger til 12 sykehus i og rundt Beirut i løpet av det første døgnet etter eksplosjonen.

UNICEF ble rammet selv

FN-organisasjonen UNICEF ble selv rammet av eksplosjonen. En av de ansatte mistet sin ektefelle, og sju andre ble såret. Blant personellet fikk flere hjemmet sitt ødelagt, opplyser UNICEF i en pressemelding.

«I situasjoner som denne er vi alltid dypt bekymret for berørte barn. Vi har jobbet med å få oversikt siden eksplosjonen tirsdag 4. august, og vi anslår at rundt 80.000 barn er hjemløse. I tillegg har mange barn kommet vekk fra foreldrene sine, et barnesykehus ble rammet og et nyfødt barn døde. Tolv viktige helsesentre er ødelagt, noe som påvirker tilgangen til 120.000 mennesker», opplyser UNICEF på sine nettsider.

UNICEF er bekymret for barna som nå står uten et hjem, en trygg seng, kosebamsen sin og kanskje til og med uten foreldre. Samarbeidspartnere gir psykososial støtte til barn som er rammet, og UNICEF vil øke innsatsen framover for å nå fram til familier som trenger hjelp.

FN-organisasjonen jobber også tett med myndighetene og samarbeidspartnere for å få kartlagt behov og sørge for hjelp. Det jobbes med å skaffe drikkevann til de som jobber i Beirut havn og bidra med medisiner og vaksiner til helsedepartementet. UNICEF hadde i et lager i havneområdet i Beirut som delvis ble rammet. Fem av sju UNICEF-støttede vaksineoppbevaringsrom er ute av drift, og det rammer barnevaksineprogrammene. Ti containere med smittevernutstyr er også ødelagt.

LES MER:

Libanon i dyp krise: Hvordan hjelpe et land når ledelsen virker korrupt?

Midtøsten var kristent i flere hundreår etter de arabiske erobringene. Hvorfor tapte kristendommen?

Joav Melchior: «Jeg ber og håper at vi igjen skal få se Beirut som et senter for kultur og økonomi»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter