Nyheter

De bodde, jobbet og ba sammen. Nå er 13 døde av korona

De bodde og ba sammen i klosteret i Livonia, Michigan. Så kom korona. 13 nonner døde, mens 17 har blitt friske igjen.

– Først hørte jeg om to hjelpere som var smittet. Vi vet ikke hvem de er, og vi vil ikke vite det. Så traff viruset søstrene som bodde i andre etasje, og det spredte seg som en skogbrann.

Det forteller søster Andrew til det katolske nyhetsstedet Global Sisters Report.

Dødsfallene blant søstrene i ordenen Felician Sisters of North America, kan være det største tapet av liv i en religiøs organisasjon for kvinner siden spanskesyken i 1918, heter det i artikkelen, som beskriver hvordan de isolerte søstrene etterhvert fikk høre om nye dødsfall via intercom under en daglig oppdatering klokka 13.00, og ikke fikk være med å begrave sine.

###
I dette klosteret i USA døde 12 nonner på en måned av Covid-19. Tilsammen er 13 døde av viruset. Foto: Global Sisters Report / Dan Stockman

De ble smittet selv om de fulgte alle restriksjoner. Klosteret ble stengt, søstrene ble isolert på rommene sine. Fra 14. mars var det ingen som fikk besøke. Nå kan de sitte sammen to og to og spise igjen.

LES MER: Marianne Marthinsen (Ap) i stort intervju om korleis Giske-saka bidrog til at ho går ut av politikken: – Saka gjorde at eg vart plassert i ein vanskeleg posisjon i stortingsgruppa. Det var eit høgt konfliktnivå. Det var mistankar og miljø som konspirerte mot kvarandre

Bor tett sammen

Noen var lærere, en var organist, en var sykepleier. I løpet av en mørk måned – fra 10. april til 10. mai ble flere og flere av søstrene smittet. Korona-pandemien har rammet sykehjem hardt, og det er noe av det samme som skjedde I Michigan og i andre klostre hvor man bor tett – og sammen. Og mange av søstrene var eldre.

En av dem var søster Celine Marie Lesinsk – hun ble 92 – som hadde jobbet innenfor utdanning i 55 år, 27 av årene som bibliotekar. Søster Victoria Marie Indyk ble 69 år, og hun var professor i sykepleie.

Vanskelig avstand

Det er flere grunner til at koronaviruset kan ramme religiøse organisasjoner kraftig. Munker og nonner som bor under samme tak, som fortellingen om søstrene i Michigan, er en årsak. Og å holde avstand er ikke lett i et gudshus. Dessuten har det vært flere eksempler på at det for noen er viktigere å forkynne enn å holde stengt. I Israel fikk særlig ultraortodokse ledere kritikk for ikke å stenge synagogene raskt nok, slik at smitten fikk spre seg.

Flere – speseielt i USA– trekker også frem ytrings- og religionsfrihet.

LES OGSÅ: I mai ble sønnen til «Filip» og «Sofia» lagt i jorda sammen med 71 andre fostre på en barneminnelund i Oslo. En sønn de så gjerne ville ha, men likevel valgte bort

###
I hagen er det satt opp et minnesmerke for de avdøde.  Foto: Global Sisters Report / Dan Stockman

«Hele» kirka smitttet

I Alabama ble vekkelsesmøter en smittebombe i forrige uke. Mer enn 40 mennesker er smittet etter en møteserie som gikk over noen dager i en baptistmenighet.

– Hele menigheten har fått det, omtrent. Det er syke folk rundt meg overalt, uttalte pastoren Daryl Ross. Han ble selv smittet av korona-viruset.

I forrige uke var det en rekke vekkelsesmøter i Warrior Creek Missionary Baptist church. Pastoren sier at de holdt avstand under de mange møtene. Flere medlemmer valgte å ikke være med. De som gjorde det, satt for det meste sammen med sine egne familier, framholder pastor Daryl Ross.

Masker var ikke påbudt, skriver nettavisen al.com.

– Alle gjorde som de ville

Vi lot alle gjøre hva de ville. Hvis du var komfortabel med å håndhilse, så gjorde du det. Hvis ikke, så gjorde du det ikke, sa pastoren.

Kirka ble stengt på fredag, etter at ett av medlemmene testet positivt.

- Vi visste hva vi gjorde, vi skjønte mulighetene. Men herlighet, i tre dager holdt vi gode, gamle vekkelsesmøter. Det var ikke til å tro. Og spør du kirkemedlemmene vår nå, så vil de si at vi gjør det igjen. Så bra var det, sier Daryl Ross til avisa.

Det er ikke det eneste tilfelle hvor religiøse samlinger er hotspots for smittespredning av korona-viruset. Avisa The New York Times meldte tidligere i juli at minst 650 tilfeller er knyttet til religiøse sammehenger. Tallet kan være høyere nå.

50 smittet av å klemme hverandre

I Texas ble 50 mennesker smittet etter at pastoren sa det var greit å klemme hverandre igjen. En tenåringsjente i Florida døde i juni etter å ha deltatt på et ungdomsmøte i kirka, og ble smittet, skriver avisen.

I april kom minst 70 smittede fra et og samme kirke­samfunn i California. Kirker i Georgia og Texas, som åpnet i begynnelsen av mai, ble raskt stengt igjen på grunn av nye utbrudd, skrev Vårt Land i mai.

LES OGSÅ: Reduserer kirke og tro til en fotoseanse

Partipolitisk spill

Tusener av kirker, synagoger og moskeer har vært stengt, og møter og gudstjenester har vært strømmet på nett. Men i USA ble stengte kirker i tillegg en partipolitisk slagmark. Donald Trump krevde i mai at gudshus skulle «åpnes øyeblikkelig».

– Noen guvernører anser­ spritbutikker og abortklinikker som kritisk viktige for samfunnet, men har utelatt kirker og andre gudshus. Det er ikke rett, og jeg fikser det, sa han. Trump må beholde de evangelikale stemmene, uttalelsene hans ble regnet som en måte å fri til dem på.

I begynnelsen av juni fikk presidenten svært mye kritikk for å la seg avbilde på kirketrappen utenfor St. John's Episcopal Church i Washington. For at Donald Trump skulle komme dit, brukte politiet tåregass mot demonstranter.

Ytringsfrihet

Stengte eller åpne kirker har dessuten handlet om ytringsfrihet – som enkelte mener er truet. Kirkeledere har uttalt at de ville åpne kirker og gudshus uansett hva myndighetene sa. Mange gjorde det, og ble stengt ned igjen på grunn av virus-utbrudd.

– Å åpne kirka er ikke saken. Det handler om å ha rett til å åpne kirka. Og ifølge det første grunnlovstillegget har jeg det, sa en pastor tidligere i år.

LES OGSÅ:

Når smitten sprer seg til politikk

I USA kjempes det mot to «pandemier» samtidig

Kristne velgere hørte ikke nødvendigvis hjemme i det republikanske partiet. Men så skjedde det noe

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter